Ventspils 2. vidusskolai šomēnes aprit 75 gadi, kopš tā uzsāka savu darbu. Šonedēļ izglītības iestādē tiek organizētas vairākas aktivitātes, kas veltītas jubilejai.

Jubileju šoreiz nav iespējams nosvinēt, rīkojot svinības un aicinot ciemos absolventus. Taču svētku atmosfēra skolā tiek radīta. Jaunāko klašu skolēnus šonedēļ gaida dažādi pārsteigumi, bet vecāko klašu audzēkņus, kuri mācās attālināti, skolas direktore Ināra Keiša uzrunās videosveicienā.

Skolas dzimšanas diena ir 21.novembrī. Dažas dienas pirms jubilejas atskatīties uz aizvadītajiem darba gadiem aicinājām ilggadējo skolas direktori Ludmilu Volodinu, bet izstāstīt par skolas vērtībām un stiprajām pusēm – tagadējo direktori Ināru Keišu.

Ludmila Volodina darba gaitas Ventspils 2. vidusskolā kā matemātikas skolotāja uzsāka tālajā 1974.gadā. Pēc dažiem gadiem viņa kļuva par pasniedzēju Politehniskajā institūtā, kur studentiem mācīja augstāko matemātiku, bet skolā atgriezās 1988.gadā. Trīs gadus vēlāk viņa sāka strādāt par direktores vietnieci mācību darbā, bet no 1999.gada līdz 2019.gadam bija skolas direktore. Šis ir otrais mācību gads, kad Volodinas kundze ir prom no aktīvā darba un velta laiku ģimenei.

«Tā ir mana skola!» ar lepnumu saka ilggadējā direktore. Viņa novērtē, ka pēdējo divu gadu laikā skola ir mainījusies vizuāli – ir atjaunoti un mūsdienīgi aprīkoti mācību kabineti un skaisti izremontēta aktu zāle. Viesojoties skolā, viņa priecājas satikt savus bijušos kolēģus un lepojas, ka šogad šīs skolas 12.klasi absolvēja viņas mazdēls Vjačeslavs. Volodina ir gandarīta, ka skola mainās un attīstās, vienlaikus saglabājot tās tradīcijas.

Bijusī direktore uzskata, ka jau kopš izglītības iestādes dibināšanas Ventspils 2.vidusskola allaž bijusi «klasiska vidusskola», kas labi sagatavo skolēnus studijām augstākajās mācību iestādēs. Skolas stiprās puses vienmēr bijuši eksaktie mācību priekšmeti – matemātika, fizika, ķīmija un bioloģija. Savulaik, kad viņa šeit atnāca kā jaunā skolotāja, tas iedvesmojis strādāt pēc labākās sirdsapziņas. «Skolotājiem vienmēr jābūt jauniem,» teic bijusī direktore un savas domas pamato šādi: «Skolēni redz mūsu reakciju un to, kā mēs jūtamies.»

Arī šodien skolā tiek augstu vērtētas akadēmiskās zināšanas, piekrīt tagadējā direktore Ināra Keiša. Viņa, tāpat kā pirms gada, kad uzsāka vadīt skolas darbu, Ventspils 2.vidusskolu salīdzina ar gleznu, kurā ir simts un viena nokrāsa. Šīs krāsu nianses rada ikviens skolas audzēknis, skolotājs, darbinieks un audzēkņu vecāks. Sabiedrība zina, ka skolā allaž augstā līmenī bijušas un ir skolēnu zināšanas matemātikā, ko apliecina arī centralizēto eksāmenu rezultāti. Pagājušajā gadā izglītības iestādē tika izveidota komerczinību klase. Skolā jau vairākus gadus aktīvi un ar labiem panākumiem darbojas skolēnu mācību uzņēmumi. Skolas aktivitātes uzņēmējdarbības veicināšanā šogad novērtētas arī Eiropas līmenī – Ventspils 2.vidusskolai piešķirts tituls Uzņēmējdarbības skola 2020. Iepriekš audzēkņi novērtēti Latvijas skolēnu uzņēmumu konkursa finālā, bet skolotājs Oļegs Mihailovs atzīts par Gada uzņēmējdarbības skolotāju 2020. «Tātad mēs esam uz pareizā ceļa, radot jauniešos vēlmi būt uzņēmīgiem,» secina direktore.

Pagājušajā mācību gadā Ventspils 2.vidusskola augsti novērtēta Latvijas skolu reitingā, kurā izglītības iestādes tiek vērtētas, ņemot vērā darbu ar talantīgajiem audzēkņiem. 2.vidusskola šajā reitingā Latvijas mazo skolu grupā ieguva 6.vietu. Šāds vērtējums nopelnīts, pateicoties skolēnu panākumiem latviešu valodas olimpiādē mazākumtautību skolēniem, vācu valodas olimpiādē valsts līmenī, tāpat augstu novērtējumu starp Kurzemes reģiona skolām guvuši skolēnu zinātniski pētnieciskie darbi. Vēl jāmin arī skolēnu panākumi vizuālās mākslas konkursos. «Tas viss veido skolas tēlu, skolas gleznu un iespaidu par mums,» saka direktore. Viņa apzinās, ka katrs sasniegums uzliek arī milzīgu atbildību, jo, ja vienreiz skola, ko lielu sasniegusi, no tās arī turpmāk gaida labus rezultātus.

Abas direktores akcentē skolēnu vecāku lomu ceļā uz panākumiem. Keiša uzsver, ka nozīmīgs ir pašvaldības un Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes atbalsts – kad skola lūgusi palīdzēt, piemēram, ar transportu, to vienmēr arī saņēmusi. «Skolas komandas veiksmīgu sadarbību apliecina izvēlētās skolas vērtības turpmākajam darba cēlienam – godīgums, atbildība, gudrība un tolerance,» piebilst skolas direktore.

Domājot par skolas jubileju, sajūtas šoreiz ir skumjas, atzīstas Keiša, jo nebūs tā, kā tas parasti ir svētkos. Bijusī direktore atceras, ka skolas 70. jubilejā no dažādām pasaules valstīm ieradušies aptuveni 1000 absolventu, toreiz svinības tika rīkotas teātra namā Jūras vārti. Šoreiz epidemioloģiskās situācijas dēļ kopā sanākt nevar pat viss skolas kolektīvs, taču ikvienā situācijā var rast kādu risinājumu. «Svētku noskaņa būs!» apsola Keiša, atklājot, ka skolēniem un pedagogiem šonedēļ tiks vairāki priecīgi mirkļi. Sveicienu skolas dzimšanas dienā saņems arī bijušie skolas pedagogi.

Foto: Ventspils 2. vidusskola šonedēļ atzīmē 75. dzimšanas dienu. Skolas izaugsmē savu darbu ieguldījusi ilggadējā direktore Ludmila Volodina (no kreisās), bet nu skolas sirds ir tās direktore Ināra Keiša.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Margrieta666 24.11.2020, 15:39:27

    Smuka tā skolas ēka.Pamatīguma un ilgmūžības paraugs.
    Reiz bija laiks,kad mācēja projektēt.Kaut gan tas bija Staļina laikā.

  • -1
    Peļu junkuriene 25.11.2020, 11:30:05

    Tagad jau arī māk!! Koncerzāle, ZIC pasaules līmenī!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: