19. septembrī  koncertzāle Latvija jauno sezonu atklās ar pirmatskaņojumu – programmu Šis ir (ne) Bēthovens. Piedaloties izcilajam vācu pianistam Sebastianam Knaueram un kamerorķestrim Sinfonietta Rīga, izskanēs komponista Arāša Safaiana variācijas par Ludviga van Bēthovena opusu tēmām.

Pavisam nesen dienasgaismu ieraudzījis jauns ieraksts – izcilā vācu pianista Sebastiana Knauera un irāņu izcelsmes komponista Arāša Safaiana kopīgi lolotā iecere This Is (Not) Beethoven (Šis ir (ne) Bēthovens). Tā ir ģeniālā Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena ikvienam zināmo darbu iedvesmota A. Safaiana oriģinālmūzika, variācijas par tēmu Mēnesnīcas sonāte, Septītā simfonija un citi opusi. Pirms koncerta Ventspilī vācu pianists Sebastians Knauers nelielā intervijā pastāsta, ka Latvijā, toskait arī Ventspilī, viņš viesosies pirmo reizi, tādēļ tikšanās ar klausītāju izvērtīsies ļoti īpaša. «Esmu apceļojis un uzstājies neskaitāmās valstīs, bet Baltijas valstīs līdz šim nebija sanācis pabūt. Saņemot uzaicinājumu piedalīties koncertzāles Latvija sezonas atklāšanā un nospēlēt savu jaundarbu kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, es labprāt to pieņēmu, jo man patīk viss jaunais un neizzinātais,» norāda pianists Knauers, piebilstot, ka ik reiz iepazīt jaunu koncertzāli ir kā doties nezināmā ceļojumā, ļaujoties jauniem piedzīvojumiem. «Tas vienmēr ir ļoti aizraujoši vērot, kā publika tevi uzņem un saprot. Jūtos ļoti pagodināts uzstāties koncertzālē Latvija, un man ir sajūta, ka mūsu tikšanās sniegs gandarījumu visiem,» turpina Knauers.

Koncerta programmas nosaukums Šis ir (ne) Bēthovens ir gana intriģējošs, liekot klausītājam aizdomāties par to, kas tad viņu īsti sagaida koncertā. Sebastians Knauers pastāsta, ka sestdien, 19. septembrī, izskanēs mūziķa Arāša Safaiana, nevis Ludviga van Bēthovena radīta mūzika. «Man ļoti gribētos, lai klausītājiem rastos iespēja iztēloties kaut ko no jauna, apsvērt un radīt jaunas sajūtas un attīstīt domas sevī, klausoties skaņdarbos. Esmu pārliecināts, ka klausītāji uzreiz pamanīs, ka tas ir (ne) Bēthovens, jo Arāša Safains ir paņēmis tikai dažas tēmas, lai radītu savu variāciju,» saka Knauers, un uzreiz arī piebilst, ka izcilā Bēthovena mūzika noteikti netiek izpostīta, gluži pretēji – tas ir dziļas cieņas apliecinājums komponistam. «Ceru, ka klausītājiem šis jaunais skaņdarbs patiks, un viņi labprāt ļausies harmonijas meklējumiem. Līdzsvars, mierīgs prāts, sirdsmiers mums visiem tagad ir ļoti vajadzīgs, jo kovida laiks ir darījis un dara savu, pārsteidzot mūs visus nesagatavotus un radot daudz neskaidrību par mūsu nākotni,» saka Knauers, neslēpjot, ka emocionāli piedzīvo ļoti grūtu dzīves periodu. Vācu pianists pastāsta, ka kovida laikā mūzikas pasaules pārstāvji, un, protams, ne tikai tās, zaudējuši iespēju aktīvi uzstāties īstas auditorijas priekšā, zaudējot atgriezenisko saikni ar klausītāju. Viņaprāt, attālinātā uzstāšanās nespēj sniegt māksliniekiem tik svarīgo labsajūtu un prieku, tādēļ pianists jo īpaši gaida šo tikšanos ar Ventspils klausītāju.

Atklājot koncertzāles Latvija sezonu jau šosestdien, vācu komponists cer sniegt neaizmirstamu koncertu, ļaujot kaut uz brīdi ikvienam aizmirst par kovida ietekmi uz mūsu dzīvi un piedzīvot mūziku, kas mūs visus var bagātināt un piepildīt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: