Līdzīgi kā daudzviet citur Latvijā, arī mūspusē šīs nedēļas nogalē notiks vairāki Ziemassvētku tirdziņi, kuros varēs ne tikai iegādāties kāroto, bet arī notvert pasakainu svētku noskaņu.

Šogad Ziemassvētku tirdziņi notiks viesu nama 40 saules iekšpagalmā jeb Saules kvartālā, Ventspils Vecpilsētas tirgū, Popes muižas stallī un pirmo reizi arī sporta namā Centrs. Rīkotāji sola sagādāt prieku gan acīm un vēderam, gan arī dvēselei.

Tuvojoties saulgriežu svētkiem, Ventspilī pirmie Ziemassvētku tirdziņi sāksies jau piektdienas pievakarē. Turpinot pērn aizsākto tradīciju, arī šogad Ziemassvētku tirdziņš trīs dienu garumā – no piektdienas līdz svētdienai – norisināsies Saules kvartālā (Saules ielā 40, viesu nama 40 saules iekšpagalmā). Vakardienas Ventas Balss numurā jau vēstīts, ka Ziemassvētku noskaņa šajās dienās valdīs arī Ventspils Vecpilsētas tirgū, informēja pašvaldības SIA Ventspils tirgus. Sestdien plkst. 12 sāksies Ziemas svētki Popes muižas stallī, ko papildinās arī mājražotāju tirdziņš.

Tāpat sestdien pirmo reizi notiks Ziemassvētku dāvanu tirgus, un par tā norises vietu izvēlēts sporta nams Centrs (Brīvības ielā 14, līdzās Ventspils Valsts 1. ģimnāzijai). Apmeklētāji tur aicināti, sākot no plkst. 10, un plānots, ka rosība ilgs līdz pat plkst. 18. Pasākuma rīkotāja – ventspilniece Sanita Sīkle – sola, ka tas būs viens no plašākajiem dāvanu tirdziņiem Ventspilī. Plānots, ka vienuviet savu produkciju piedāvās teju 40 tirgotāju. Būs gan vietējie amatnieki un mājražotāji, gan arī tirgotāji no tālākām vietām, tostarp arī no Lietuvas un Igaunijas. Sanita atklāj, ka par pamudinājumu uzrīkot Ziemassvētku tirdziņu kalpojusi pašas pieredze – viņa jau teju 20 gadu pārstāv uzņēmējdarbības lauciņu un ar lielu interesi apmeklē dažādus gadatirgus, tirdziņus un festivālus. Turklāt, uzzinot, ka līdzīgus svētku pasākumus Latvijā rīko arī lietuvieši, nostiprinājās pārliecība, ka vajag uzdrīkstēties un vairāk darīt pašiem. Plānojot Ziemassvētku dāvanu tirgu, Sanita iecerējusi ne tikai nodrošināt iespēju iegādāties kāroto sev vai kādam mīļam cilvēkam, bet arī iedzīvināt Ziemassvētku sajūtu, ko pēc tam varēs paņemt līdzi ikviens. Tirdziņā produkcijas sortiments būs ļoti bagātīgs un piemērots gan dažādu biezumu maciņiem, gan interesēm. Būs iespēja iegādāties arī eglītes. Varēs arī uz vietas iesaiņot dāvanas, darbosies karameļu darbnīca no Jelgavas, būs iespēja nopirkt gardumus, grāmatas, biļetes uz koncertiem un pasākumiem un vēl daudz ko citu. «Būs no visa kā, lai cilvēkiem būtu izvēle un rosība. Manā skatījumā tā tirgus kņada ir vienkārši fantastiska,» saka Sanita. Aicinātas arī ģimenes ar bērniem, jo varēs satikt gan Ziemassvētku vecīti, gan sniegavīru Olafu. Darbosies arī radošā darbnīca, kurā pašu rokām varēs izgatavot eglīšu rotājumus. Savukārt sadarbībā ar pensionāru biedrību Ventspils liedags tiks rīkota labdarības akcija. Tirdziņa norises vietā būs izvietota speciāla kaste, kurā ikviens aicināts ielikt kādu gardumu vai mīļu un noderīgu lietu. No apmeklētāju saziedotajām dāvanām Ventspils liedaga seniori izveidos sainīšus, ko pēc tam nodos pilsētas vientuļajiem senioriem. Sanita gribētu, lai kopīgiem spēkiem svētku laikā Ventspils pārtop par Ziemassvētku pilsētiņu, tāpēc konkurenci ar citiem Ziemassvētku tirdziņu rīkotājiem neizjūt. Viņa priecājas, ka būs dažādība. Turklāt, kas būs vienā tirdziņā, nebūs otrā, turpina Sanita.

Arī Saules kvartālā Ziemassvētku tirdziņš notiks ar vērienu. Piektdien tas būs atvērts no plkst. 16 līdz 20, sestdien – no plkst. 13 līdz 22, bet svētdien – no plkst. 13 līdz 18. Līdz ar Saules kvartāla vārtu atvēršanu piektdien kopā ar Cimdiņa bērniem tiks iedegta svētku egle. Vēlāk skanēs jauniešu ansambļu Windy Temper un Jautrie draugi koncerts. Pēc tam ar dejām klātesošos priecēs Marijas deju studijas dejotāji, bet ar dziesmām – Latvijas Bāreņu fonda vadītājs Kaspars Markševics. Sestdien svētku noskaņu Saules kvartālā uzburs saksofonists Aigars Lasmanis, dziesminiece Maija Kalniņa, modes deju studija Elfas. Dienas gaitā muzicēs ģitārists un dziedātājs Rihards Saule, kā arī ģitāriste un grupas Pelni vokāliste Anna Sēruma. Ar ceļojuma stāstiem un mūziku dalīsies Reinis Jaunais. Vakarpusē, neilgi pirms tirgus aizvēršanas naktsmieram, muzicēs Krišs un Sofija Saulīši. Pēc tam sāksies balle ar brāļiem Rozentāliem.

Svētdien tirdziņš sāksies ar Ziemassvētku vēsti – Dieva vārdus teiks mācītājs Āris Kronbergs. Vēlāk skanēs kristīgā mūzika Ventspils baptistu draudzes mūziķu izpildījumā. Klausītājus priecēs arī jaunās mūziķes – Elīza Znotiņa un Rebeka Megija Tujeva. Usmas amatierteātris Suflē izrādīs lugu Gražīgais Ziemassvētku vecītis. Pēcpusdienas turpinājumā būs Ziemassvētku vecīša jampadracis ar rotaļām visu vecumu apmeklētājiem, kā arī Laimas akas balvu izloze. Tirdziņa izskaņā muzicēs grupa Greg John. Jāpiebilst, ka paralēli plašajai kultūras programmai katru dienu tur darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kurā būs iespēja iegādāties dažādus labumus. Jātnieku klubs Demora piedāvās izjādi ar poniju un izbraucienu zirga ratos. Varēs apskatīt jēriņus no lauku sētas Kliņģeri. Būs darbnīcas un radošās aktivitātes bērniem un jauniešiem, Ziemassvētku fotostudija, iespēja uzrakstīt vēstuli, izgatavot kartīti Ziemassvētku vecītim un vēl daudz kas cits.

Savukārt Popes muižas stallī Ziemas svētkus atklās ciemiņi no Kuldīgas Kultūras centra, kas būs apvienojušies Mežaveču orķestrī. Svētku turpinājumā ar jautrām dziesmām priecēs Popes pirmsskolas izglītības iestādes Zemenīte un Popes pamatskolas audzēkņi, bet īsto saulgriežu noskaņu radīs folkloras kopa Kokle no Rīgas. Ar stāstiem par putniem un zvēriem klausītājus aizraus dabas pētnieks Vilnis Skuja. Varēs likt lietā arī radošās prasmes, darbojoties radošajās darbnīcās, ko vadīs ciemiņi no Dabas aizsardzības pārvaldes. Savukārt svētku andelē būs iespēja iegādāties pašu popiņu un tuvējo ļaužu ražojumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: