Svētku ugunis, kas tika iedegtas pirms Ziemassvētkiem un krāšņi iemirdzējās, sagaidot Jauno gadu, pamazām dziest. Rotājumi un svētku apgaismojums novērtēts ikgadējā konkursā.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šoreiz pilsētas iedzīvotāji, izglītības iestādes, publisko ēku un veikalu saimnieki tika aicināti iesaistīties svētku noskaņas radīšanā un piedalīties konkursā Ziemassvētki 2018. Līdz 17. decembrim ikviens varēja konkursam pieteikt skaisti noformētus skatlogus, dzīvojamās un publiskās ēkas, skolas un bērnudārzus. Kā informē konkursa organizatore, pilsētas galvenā māksliniece Anda Mendriķe, neviens privātmājas saimnieks pats konkursam šogad nepieteicās. Tāpat iestādes un veikali nebija aktīvi konkursa pieteikuma iesniedzēji. Citādi tas ir ar izglītības iestādēm, kas gadu no gada aktīvi gatavojas konkursam, lai parādītu savu veikumu. Konkursa nolikums paredz, ka žūrija var vērtēt arī konkursam nepieteiktus objektus.

Pavisam konkursa objekti tika vērtēti četrās nominācijās. Viena no tām ir Labākais dzīvojamās ēkas svētku noformējums. Konkursā žūrija vērtēja piecas privātmājas – dzīvojamās ēkas Robežu ielā 202, Bišu ielā 6, Inženieru ielā 105, Vasarnīcu ielā 33 un Vasarnīcu ielā 48/48A. Vēl apskatāmo objektu sarakstā bija iekļauta adrese Pionieru ielā 15, taču konkursa vērtēšanas dienā janvāra sākumā apgaismojumu saimnieki nebija ieslēguši. Pārliecinoši visvairāk punktu žūrija piešķīra Bišu ielas 6 saimniekiem – Siliņu ģimenei, kam ar svētku gaismiņām izdevies savu māju pārvērts par tādu kā piparkūku namiņu. Ģimenes tētis Andis Siliņš pastāsta, ka savu māju kopā ar bērniem dekorē katru gadu, kopš sāka dzīvot mājā, nu jau gadus četrus.

Galvenokārt tas arī tiek darīts bērnu priekam, taču arī pieaugušajiem ir patīkami, izliekot gaismiņu virtenes un iededzot tās, radīt un izjust svētku noskaņu. Dekorēšanā noteikti tiek iesaistīti arī bērni– dvīņu puikas Hārdijs un Hendrijs, kuriem ir seši gadi, labprāt pietur kāpnes, ieslēdz slēdžus, bet mazā, divus ar pusi gadiņus vecā māsiņa Heidija vēro rotāšanas procesu. Tajā iesaistās arī ģimenes māmiņa Endija. Lampiņu izlikšanai un dekorēšanai šoreiz ģimene veltījusi divas nedēļas nogales. Vēl viens iemesls, kāpēc Siliņu ģimenes māja allaž tiek skaisti noformēta, ir tas, ka, sagaidot Jauno gadu, pie viņiem ciemos nāk draugu ģimenes ar bērniem. Tad ierodas arī Salatētis, kas skaisti izdekorētajā mājas pagalmā dala visiem dāvanas. Siliņi ik gadu papildina lampiņu un citu rotājumu kolekciju un cenšas svētku noformējumā ko pamainīt. Šobrīd viņiem esot jau idejas par nākamā gada rotājumiem.

2. un 3. vietu šajā nominācijā dala abas jau pieminētās dzīvojamās mājas Vasarnīcu ielā, kuras žūrijas kopvērtējumā vērtējumā ieguva pilnīgu vienādu punktu skaitu. Vērtējot dzīvojamo ēku rotājumus kopumā, varēja manīt, ka dažviet namu īpašnieki nedaudz pārcentušies ar bagātīgo rotājumu, pagalmam liekot mirdzēt žilbinošās gaismās dažādās krāsu gammās.

No pilsētas publiskajām ēkām žūrija vērtēja četrus objektus: Ventspils Sv.Krusta Romas katoļu baznīcu Jūras ielā 32, zobārstniecības klīniku Zinta Lielajā Dzirnavu ielā 18, Ventspils Galveno bibliotēku Akmeņu ielā 2 un nakstmītni Saules kvartāls Saules ielā 40.

Arī šajā nominācijā uzvarētājs tika noteikts ar pārliecinošu iegūto punktu pārsvaru, un tas ir Saules kvartāls, kas konkursā piedalījās pirmo reizi. Ventspilnieki novērtē naktsmītnes saimnieku ieguldījumu svētku atmosfēras radīšanā, arī organizējot svētku tirdziņu, kurā varēja vērot ne vien spožas gaismiņas un izrotātu eglīti, bet arī klausīties mūziku, iemalkot karstvīnu, iegādāties kādu gardumu vai amatnieku darinājumu. 2. vietu šajā nominācijā ieguvusi Sv. Krusta Romas katoļu baznīca, bet 3. vietā – klīnika Zinta. Abi minētie objekti ir ikgadēji konkursa dalībnieki.

Žūrijas atzinību izpelnījās arī pie Galvenās bibliotēkas ieejas realizētā ideja – grāmatu egle, kas ir tik ļoti atbilstoša konkrētās iestādes darbības veidam.

Par nominācijas Labākais skatlogu un/vai ieejas mezglu svētku noformējums uzvarētāju žūrijai nebija viegli izšķirties.

1. vietu ieguva kino Rio Pils ielā 28, kas šoreiz noformējumā izvēlējies pieskaņoties animācijas filmai Grinčs, kas tika izrādīta decembrī. Skatlogā spoguļojas mīlīgas mājiņas, apsnigušas egles, bundzinieki, svētku karuselis un vilcieniņš. Kinoteātra kolektīvs ik gadu ļoti pārdomāti strādājis pie svētku noformējuma un tas vairākkārt izpelnījies arī konkursa žūrijas uzmanību. Vairākas reizes tas no kategorijas uzvarētāja atpalicis pavisam nedaudz. 2. vietā šajā kategorijā šogad piešķirta veikalam Bižutērija Sofijas ielā 8, kas iepriekš trīs gadus pēc kārtas bijis nominācijas uzvarētājs. Vēl šajā nominācija tika vērtēts veikals Windau wines Tirgus ielā 8, kas ieguva trešo labāko novērtējumu, kā arī veikals Rubīns Lielajā prospektā 37.

Nominācijā Labākais izglītības iestādes svētku noformējums allaž bijusi liela konkurence. Šoreiz žūrijas uzmanību piesaistīja pirmsskolas izglītības iestāžu Pasaka, Bitīte un Zīlīte, Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un Ventspils 3. vidusskolas svētku noformējums.

Par uzvarētāju atzīts bērnudārza Zīlīte veikums. Šī izglītības iestāde bija viena no uzvarētājām arī pagājušajā gadā (otrs uzvarētājs 2017. gadā – bērnudārzs Bitīte), un arī citus gadus bijis konkursa laureāts un izcēlies ar gaumīgu noformējumu. 2. vietu šogad konkursā ieguva bērnudārzs Pasaka, kas iepriekšējos gadus netika vērtēts, bet 3. vietā – bērnudārzs Bitīte.

Vēl konkursā tika noteikta Skatītāju simpātija. Jāteic, ka šoreiz ne visas žūrijas vērtētās dzīvojamās mājas tika iekļautas šajā vērtējumā, jo daži saimnieki to nevēlējās. Taču skatītāju vērtējumam tika nodoti daži objekti, kurus savukārt nevērtēja žūrija, jo tās ieskatā šie objekti nebija gana spilgti un oriģināli. Skatītāju simpātijas noteikšanai Ventspils pašvaldības portālā līdz pat 3. janvārim norisinājās balsošana. Visvairāk balsis ieguva Ventspils 2. vidusskolas ēka, kas tādējādi atzīta par Skatītāju simpātiju.

Konkursa vērtēšanas komisiju, kā katru gadu, vadīja pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks. Viņš pašvaldības vārdā pateicas ikvienam pilsētas iedzīvotājam un iestādei, kas iesaistījās pilsētas svētku noformējuma un atmosfēras radīšanā. Īpaši viņš uzteic kinoteātra Rio un Saules kvartāla saimniekus, kas izrādīja privātu iniciatīvu un organizēja pilsētā Ziemassvētku tirdziņus (kino Rio – 2017. gadā, Saules kvartāls – nupat aizvadītajos svētkos). Tāpat Ošenieks akcentē izglītības iestāžu darbu svētku radīšanā. Šajā darbā iesaistās ne tikai pedagogi, bet arī bērni un viņu vecāki. Patīkami, ka ikgadējiem konkursa dalībniekiem pievienojies arī bērnudārzs Pasaka, kas konkursam pieteicās pirmo reizi. Žūrijas komisijā darbojās pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone, galvenā māksliniece Anda Mendriķe, ainavu arhitekte Lilita Zeltiņa, pilsētas galvenās arhitektes vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane, Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš, vērtēšanas komisijas neatkarīgais eksperts – mākslinieks Andris Norītis, kā arī Ventas Balss pārstāve.

Žūrijas pārstāvji, daloties iespaidos par konkursa objektiem un noformējumu pilsētā kopumā, pamanījuši, ka privātmāju saimnieki savus pagalmus svētku noskaņā ietērpj arvien vairāk, savukārt veikalu un publisko ēku saimnieki gan varētu izrādīt lielāku iniciatīvu. Ir dalībnieki, kas cenšas gadu no gada, bet vairākas pilsētas iestādes un veikali par svētku noformējumu nemaz nedomā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: