16. decembrī Baptistu baznīcā izskanēs Ventspils Kamerorķestra un kamerkora Ventspils Adventes koncerts, kura programmā iekļauti Gijas Kančeli skaņdarbs Kapote, Ariela Ramiresa Misa Criolla un Imanta Kalniņa Koncerta obojai un orķestrim 2.daļa.

Koncertā uzstāsies arī solisti Inita Āboliņa (akordeons), Pēteris Endzelis (oboja), Edgars Auniņš (tenors), Andris Kipļuks (tenors), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), kā arī sieviešu koris Venda, jauktais koris Līvzeme, Ventspils vīru koris un Ugāles jauktais koris Eglaine. Diriģents – Aigars Meri.

Gruzīnu komponistu Giju Kančeli mēdz dēvēt arī par Klusuma Maestro. Kapote tulkojumā no grieķu valodas nozīmē – kaut kad, kādreiz, reiz. Īpatnējs minimālisms, smalka, trausla instrumentācija burtiski apbur klausītāju. Ikvienam ir iespēja saklausīt kādreiz dzirdētus tango ritmus un intonācijas, tarantellas iezīmes, attālas leijerkastes un Kaukāza ermoņikas skaņas. Klausoties šo skaņdarbu, jāatceras Romas pāvesta Benedikta XVI teiktais: «Mūzikai ir trīs avoti: mīlestība, skumjas un tiekšanās uz Visaugstāko».

Argentīniešu komponists Ariels Ramiress kādā intervijā izteicies, ka impulsu Misa Criolla radīšanai viņš guvis pēc ceļojuma uz Vāciju uzreiz pēc Otrā pasaules kara. Atgriezies Argentīnā, komponists devās folkloras ekspedīcijā, kuras maršruts veda uz reti apdzīvotām, nomaļām vietām un, kur izdevās savākt un ierakstīt visdažādāko stilu mūziku, apzināt Argentīnas kovboju – Gaučo un spāņu kolonizatoru pēcteču Kreolu folkloru un muzikālās tradīcijas. Misa Criolla ir viena no pirmajām katoļu mesām, kas rakstīta nevis tradicionālajā latīņu valodā, bet gan spāņu – kastīliešu valodā.

Imanta Kalniņa Koncerts obojai un orķestrim šķiet kā komponista vēlme dzīves nošķiebtajām, destruktīvajām pusēm likt pretī skaistumu un nesaduļķotu harmoniju. Mainījies ir Imanta Kalniņa melodisms. Plašās melodiskās līnijas sadalījušās daudzos mazos multimotīvos, kas, virknēti nebeidzamā virtenē, veido kā arabeskas, kā ornamentāli rituālus zīmējumus.

Koncerta sākums plkst. 17, ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -3
    Sarmīte Dubrova 17.12.2018, 16:54:29

    Žēl, ka šim koncerta foto ielikts cita gada koris un orķestris, bet koncerts bija jauks un baudāms.

  • -1
    arcus 19.12.2018, 08:22:10

    Kā varēja ielikt šī gada bildi, ja raksts ievietots 12.decembrī, bet koncerts notika 16.decembrī. Vispirms vajag izlasīt un tad būt ar kaut ko neapmierinātam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: