Galvenajā bibliotēkā apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības veidotā Latvijas valsts simtgadei veltīta ceļojoša izstāde “Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai”. 28. oktobrī plkst. 13 notiks tikšanās ar izstādes veidotājiem.

Izstādē atspoguļoti stāsti par 12 Latvijas publiskajām bibliotēkām, tostarp Ventspils bibliotēku.

Nereti bibliotēkas Latvijā sākās no viena grāmatu plaukta un, piesaistot arvien vairāk interesentu, veicināja nācijas apziņas nobriešanu, kļuva par nozīmīgu posmu izglītotas, pilsoniskas, demokrātiskas sabiedrības veidošanā. Tāpēc bibliotēkas var saukt par vietām, kas palīdzēja izaugt Latvijai kā valstij. Izstādes materiālos izcelta gan Ventspils bibliotēkas vēsture, gan bibliotēkas izaugsmē iesaistītās personas. LNB Atbalsta biedrības direktore Kārina Pētersone uzsver: “Visupirms bibliotēka ir sākusies ar kāda uzņēmīga cilvēka darbošanos, ar personību, kuras devums Latvijas vēsturē neaprobežojas ar vietējās bibliotēkas dibināšanu.”

Ventspils bibliotēkas izveidē un darbībā nenovērtējamu ieguldījumu devis Jānis Sviestiņš, aktīvs sabiedrisks darbinieks un skolotājs, pirmais Ventspils bibliotēkas pārzinis. Līdzās bibliotēkas pārziņa darbam viņš bija arī Sarkanā Krusta darbības veicinātājs, Ventspils Pretalkohola biedrības dibinātājs un vadītājs, Ventspils muzeja aktīvists, viens no Latvijā populārākajiem tūrisma aģentiem, arī skolotājs un skolas pārzinis.

Izstāde, kas savu ceļu aizsāka 6. februārī kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, Ventspilī atceļojusi bibliotēkai nozīmīgā laikā, jo 23. septembrī pirms 99 gadiem Ventspilī tika atvērta pilsētas bezmaksas publiskā lasītāva, kurā “uz lasāmā galda atrodami 12 laikraksti, žurnāli, grāmatas, tostarp arī jauniznākušās”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: