Vērtē kinogardēdis Savva Matvejevs.

Režisors: Ādams MakKejs

Par varoņiem nepiedzimst – vēsta filmas sauklis. Ļoti veiksmīgi izvēlēta frāze, jo īpaši ņemot vērā faktu, ka to var droši attiecināt absolūti uz katru filmas varoni un visu filmēšanas brigādi.

Rezerves policisti (turpmāk – RP) nav pirmā salīdzinoši jaunā režisora MakKeja filma, kurā galvenā loma atvēlēta Viljamam Ferelam. Iepriekšējo filmu Pusbrāļi, tāpat kā pašreizējo apspriešanas objektu, grūti nosaukt par spīdošu komēdijas žanra paraugu.

RP piedāvā stāstu par diviem policistiem neveiksminiekiem (Marks Volbergs, Vils Ferels), kuriem lemts vadīt dienas divu superpolicistu (Semjuels L. Džeksons, Duens Klints Džonsons) ēnā un rušināties papīru kaudzēs, pavadot visu laiku iecirknī un uzklausot sava priekšnieka (Maikls Kītons) sarkastiskās piezīmes.

Tomēr notiek kas negaidīts – vietējā cirka zvaigznes tiek pie iespējas iegūt divu izcilo policistu vietu un pierādīt, ka arī viņu ieroči ir īsti. Un no šī brīža sākas vislielākās nejēdzības, ar ko pārpildīta filma RP. Filmas sižets nav sarežģīts, un, kā jau komēdijās tas ir pieņemts, galvenais uzdevums ir sasaistīt loģiskā secībā muļķīgās situācijas, kurās nepārtraukti iekļūst galvenie varoņi.

Nav saprotams, kādā veidā uz lomu komēdijā varēja piesaistīt Marku Volbergu, kurš jau ilgstoši ekrānos redzams ar vienu un to pašu neapmierināto sejas izteiksmi. Taču vientieša Vila Ferela lomā viņš ir iekļāvies ideāli.

Filma RP tiek pozicionēta kā komēdija buddy-movie (piemēram, Nāvējošais ierocis). Pēdējā laikā mēs netiekam pārāk lutināti ar šāda žanra kino, tāpēc pēc viduvējas šīs pašas kategorijas filmas Cop Out (režisors Kevins Smits) cerības uz šo filmu bija diezgan lielas. Salīdzinot ar Smita filmu, RP budžets bija lielāks, arī spriedze nopietnāka. Filmā ir pietiekami daudz smieklīgu jociņu, situāciju un atsauču uz populāro buddy-movie (Nāvējošais ierocis, Sliktie puiši, Policijas akadēmija), tikai ir viens liels bet – liela daļa jociņu pieskaitāmi pie zema līmeņa humora.

Tas, protams, nenozīmē, ka filmā trūkst oriģinalitātes – RP ir pietiekami daudz smieklīgu un oriģinālu ainu. Taču daudzas komiskas epizodes ir tik slikti iztulkotas, ka ne visai attapīgs skatītājs būs spiests kasīt pakausi tajos filmas brīžos, kur pēc scenārista ieceres bija paredzēts smieties kā kutinātam. Tieši tāpēc filma ir jāskatās tikai oriģinālvalodā vai, sliktākajā gadījumā, iztikt ar krievu/latviešu subtitriem. Un vēl viens akmens tulkotāju dārziņā ir par filmas nosaukuma tulkojumu.

Spriedums: 6 – šī filma nederēs smalka humora cienītājiem. Savukārt visi tie, kas labprāt paskatītos komēdiju par policistiem, nebaidoties no nedaudz vulgāriem jociņiem, droši var doties uz kinoteātri. Filma vienai reizei.

Ko vēl noskatīties, ja iepatikusies filma Rezerves policisti: Sastrēgumstunda, Nāvējošie ieroči, Sliktie puiši.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: