Notiekošais ap Ventspils cauruļvada bufernaftu ir cīņa par 265,42 miljonus ASV dolāru (137,49 miljonus latu) vērtu īpašumu, liecina neoficiāli aprēķini, kas nonākuši biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā.

Kopumā naftas produktu sūknēšanai ir izbūvēti trīs cauruļvadi - divi naftai un viens dīzeļdegvielai.

AS "Ventspils nafta" (VN) meitasuzņēmuma SIA "LatRosTrans" pārvaldīto abu naftas cauruļvadu diametrs ir metrs. Degvielas cauruļvadu garums Latvijas teritorijā ir 320 kilometri. Pēc neoficiāliem aprēķiniem, cauruļvadā varētu būt 502 400 kubikmetri jeb 3 159 748 bareli naftas.

Vakar naftas cena Londonas biržā bija nedaudz zem 84 ASV dolāriem (43 latiem) par barelu. Līdz ar to kopējā bufernaftas vērtība varētu būt 265,42 miljoni dolāru.

Savukārt "LatRosTrans" valdes loceklis Igors Stepanovs laikrakstam "Dienas Bizness" norādīja, ka bufernaftas vērtība varētu būt aptuveni 50 miljoni ASV dolāru (25,9 miljoni lati). "Kad bija runa par visu apjomu, no Latvijas līdz Baltkrievijas robežai, tad, man liekas, bija runa par 80 miljoniem ASV dolāru. Bet arī nezinām, cik īsti daudz naftas atrodas tajā pusē," sacīja Stepanovs.

VN norāda, ka pašlaik vēl nav sākta naftas izsūknēšana no "LatRosTrans" naftas cauruļvada un nav notikuši ar to saistīti darījumi.

VN arī informē biržu, ka saņēmusi no "LatRosTrans" paziņojumu par naftas cauruļvada remontdarbiem.

"LatRosTrans" paziņojumā VN teikts, ka naftas cauruļvadu diagnostika un remontdarbi, kā arī ar tiem saistītā naftas izsūknēšana no cauruļvadiem ir tehnoloģisks process, lai nodrošinātu cauruļvadu sistēmas tehniski drošu konservāciju un sagatavotu to darbībai nākotnē, tādējādi radot iespēju turpināt naftas un naftas produktu tranzīta biznesu Latvijā.

"LatRosTrans" pauž uzskatu, ka maģistrālajos naftas cauruļvados Polocka-Ventspils un Polocka-Mažeiķi, kas atrodas Latvijas teritorijā, esošā tehnoloģiskā nafta ir

"LatRosTrans" īpašums un saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir uzskatāma par paša cauruļvada piederumu, jo nodrošina tā darbību.

Jau informējām, ka savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs norāda, ka šī nafta pieder Latvijas valstij. Noskaties video!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: