Rīgas apgabaltiesa nolēmusi atstāt spēkā Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu.

Pieteikums par drošības līdzekļa – apcietinājuma – atcelšanu Aivaram Lembergam Rīgas apgabaltiesā izskatīts pagājušajā nedēļā. Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos Raimonds Ločmelis gan Ventas Balsij neatklāj, kāds bijis tiesas lēmums, jo šāda veida lēmumi par piemērotajiem drošības līdzekļiem ir ierobežotas pieejamības informācija. Par pieņemto lēmumu esot informēts apsūdzētais un viņa aizstāvji.

Savukārt Lemberga aizstāvis zvērināts advokāts Māris Grudulis atklāj, ka pieteikums ir noraidīts un apcietinājums atstāts spēkā. Viņš informē, ka saskaņā ar kriminālprocesu laikā starp pirmo un apelācijas instanci tiesa vērtē tikai divus aspektus – vai apsūdzētajam radušies tādi veselības vai ģimenes apstākļi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai. Tiesa konstatējusi, ka šādi apstākļi nepastāv. Savukārt aizstāvības sūdzība par to, ka Lembergam piemērotais apcietinājums nav pamatots, tiesā vēl nav izskatīta. Šī sūdzība tiks skatīta tikai tad, kad notiks apelācijas prasības pirmā tiesas sēde. Kad šī sēde varētu notikt, prognozēt esot neiespējami. Tas var prasīt ilgāku laiku.

Grudulis skaidro, ka atkārtoti pieteikumu par apcietinājuma atcelšanu līdz pirmajai tiesas sēdei var iesniegt tādā gadījumā, ja mainās situācija saistībā ar veselības stāvokli vai ģimenes apstākļiem. Tāpat to var iesniegt, ja lietas iztiesāšanas sākšana tiek noteikta uz laiku, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem pēc lietas saņemšanas apelācijas instances tiesā, kas šajā gadījumā jārēķina no 27. jūlija.

Savukārt tiesas pārstāvis Ločmelis par turpmāko procedūru skaidro, ka tagad lieta tiks iedalīta tiesnesim, kuram ar to vēl būs jāiepazīstas. Lietas lielā apjoma dēļ tas prasīs kādu laiku. Šobrīd nevienam tiesnesim lieta vēl nav iedalīta. «Šādu krimināllietu un administratīvo pārkāpumu lietu datorizētā sadale tiks veikta pēc 23. augusta, lai nodrošinātu pilnīgu objektivitāti un nejaušības principa ievērošanu lietu sadalē, saistībā ar Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnešu prombūtni vasaras periodā,» klāsta Ločmelis.

Ločmelis arī informē, ka apelācijas sūdzības un protestus iesnieguši lielākā daļa no procesa dalībniekiem. Jau rakstījām, ka pirmās instances spriedumu pārsūdzējis pats Aivars Lembergs. Tikmēr trīs apelācijas sūdzības iesnieguši Lemberga aizstāvji – vienu Lemberga aizstāvis Māris Grudulis, otru Grudulis kopā ar Lemberga aizstāvi Olgu Hincenbergu, trešo Lemberga aizstāve Irina Kauke. Tāpat apelācijas sūdzības iesnieguši Anrija Lemberga un Anša Sormuļa aizstāvji, kā arī kriminālprocesā aizskartās mantas īpašniece Līga Lemberga.

Apelācijas sūdzības iesnieguši arī cietušie SIA Pars Termināls (iepriekš SIA Man-Tess), kā arī Ainārs Gulbis, kurš morālajā kompensācijā prasīja astronomisku ciparu – 7,5 miljardus eiro. Savukārt cietušie Valentīns Kokalis un Vladimirs Krastiņš spriedumu nav pārsūdzējuši. Ar pirmās instances spriedumu nav apmierināta arī Ģenerālprokuratūra, kas iesniegusi apelācijas protestu. Ločmelis informē, ka visas apelācijas sūdzības un protesti ir pieņemti un tiks attiecīgi izskatīti apelācijas instancē.

Jau ziņojām par savdabīgo situāciju, ka tiesu reformas rezultātā sanācis, ka lietu pirmajā instancē skatījusi Rīgas apgabaltiesa un arī apelācijas prasību skatīs tā pati Rīgas apgabaltiesa. Lembergu notiesājusī tiesnese Irīna Jansone šā gada februārī paaugstināta amatā par Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāju. Tādējādi sanāks, ka apelācijas prasību izskatīs Jansones padotie, kuriem būs jāizvērtē, vai viņu priekšnieces sagatavotais spriedums ir bijis tiesisks un pamatots.

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • -7
    reku 12.08.2021, 14:43:59

    Nu,paldies Dievam!

  • -22
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:05:59

    Lai visai pasaulei ir zināms-
    man ir ļoti žēl,ka Aivaru Lembergu atstāja apcietinājumā!
    Žēl viņa sievu Kristīni un mazo dēlu Artūru!

  • -3
    Margrieta 666/6 12.08.2021, 21:27:47

    Tos nu riktīgi nebūtu ko žēlot!
    Ja ravē,tad nezāles jāizrauj visas,arī mazākās.

  • -18
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:10:31

    Bet,Bet,Bet..
    Kas zina-
    rīt,kur spīdēs saule,kur mākoņi būs..

  • -20
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:13:09

    P.S.
    'reku'-
    Nu,paldies Dievam!,ka esi muļķis!
    Latvijai lielu postu nenodarīsi..

  • -4
    yolo 12.08.2021, 16:17:20

    Shēmas beigušās, osta izsūkta, ziedu laiki beigušies. Vismaz vienam Latvijas izzadzējam tiek kaut nedaudz pēc nopelniem

  • -8
    Marta P 13.08.2021, 15:32:15

    Nu,nu, kādas vēl shēmas un ostas izsūkšanas!? To tagad Ģirts demonstrē, kā izveidot fiktīvu Ventas ostu un maksāt cilvēkiem par to, ka eksistē..un algas celt sev par to, ka kravu apjoms krīt un osta iet uz grunti..

  • -19
    The Plant Preserv-a-tron 12.08.2021, 16:31:14

    yolo!
    ne hrena podobnovo!

  • -3
    yolo 12.08.2021, 18:05:04

    Šeit konteksts ir plašāks par tavu izbruģēto celiņu līdz podjezdam

  • -2
    Spīdola 12.08.2021, 18:00:10

    Vēsture atkārtojas. Kādreiz Lembergs mainīja advokātus un vilcināja laiku. Tagad tiek nomainīti tiesneši, kuriem bez šaubām, ar gigantisko lietu jāiepazīstas.

  • -1
    yolo 12.08.2021, 18:04:08

    Tieši tā arī izskatās.

  • -2
    Skuja ,Vilis 12.08.2021, 21:31:09

    Te prasītos pēc tautas tribunāla.Lemt ātri,nesaudzīgi,bez tiesībām uz apžēlošanu.
    Žēl,ka Rumpītis savulaik atcēla visbargāko soda mēru...

  • -10
    Aigars G. 13.08.2021, 13:52:44

    uktī joļūdeņgalv vispŗatīgāk dom izsak viss laik. Tad ir unikaļ cilvk .Par prezi vari iet un vadīt valsti . tik žel,ka tav daun vecak tev laid pasaulē. nevairojies gnīd .

  • -14
    Marta P 13.08.2021, 15:36:45

    Kāds labums Lembergam būtu bijis no lietas vilcināšanas!? Nekāds!
    Tas, ka tagad tiek stiepts garumā un kārots tā, lai īsti nevar pārsūdzēt, lai maksimāli ilgi noturētu apcietinājumā, jo cita pamata nav - tas gan ir skaidrs. Un tad vēl sanāks, ka tiem kas izskatīs pārsūdzību būs vai nu jāpiekrīt priekšnieces spriedumam vai jāsoļo uz nodarbinātības valsts aģentūru - nu tā gan nav pārāk sakarīga prakse.

  • 0
    yolo 13.08.2021, 16:28:16

    Marta, labums tāds, ka pie esošās tiesu sistēmas viņš šo procesu varētu vilkt līdz mūža galam un nepiekāda iznākuma tas nenovestu. Ja Tu uzskati, ka viņš ir nepatiesi apsūdzēts, tad diemžēl mums šeit vairs nav par ko diskutēt.

  • 0
    еs 13.08.2021, 14:15:38

    "Viņš informē, ka saskaņā ar kriminālprocesu laikā starp pirmo un apelācijas instanci tiesa vērtē tikai divus aspektus – vai apsūdzētajam radušies tādi veselības vai ģimenes apstākļi, kas var būt par pamatu apcietinājuma atcelšanai. Tiesa konstatējusi, ka šādi apstākļi nepastāv."

    Tātad Grudulis zināja, ka šādi apstākļi nepastāv, bet tāpat iesniedza šāda veida pieteikumu. Iesniegšanas pēc?

  • 0
    еs 13.08.2021, 14:23:34

    "Tādējādi sanāks, ka apelācijas prasību izskatīs Jansones padotie, kuriem būs jāizvērtē, vai viņu priekšnieces sagatavotais spriedums ir bijis tiesisks un pamatots."

    Pašrefleksija uz notikušo Ventspils domē saistībā ar lēmumu apstrīdēšanu pašvaldības ietvaros?

  • 0
    Bagijs 19.08.2021, 00:07:29

    Šoreiz neizkruķīsies.

  • -2
    Staķis 19.08.2021, 15:05:14

    Man patīk, ka tad kad tiesībsargs pasaka to, ka darbadevējs nevar uzspiest cilvēkiem vakcinēties - tauta sadzird un balstās uz šo viedokli. Kad tiesībsargs pasaka, ka pret Aivaru Lembergu nav konkrētu pierādījumu un tiesa ir pārkāpusi savas pilnvaras - tauta neko nedzird un maļ tālāk valdības mediju sacīto.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: