Tradīcija turpinās, un šovakar Pilsētas svētku ieskaņā Ventspils pašvaldība pasniegs Balvas un Lielo Balvu tiem, ar kuru veikumu varam īpaši lepoties. Šoreiz šajā pasākumā tāpat tiks sumināti arī mūsu olimpieši.

Balvu pasniegšanas ceremonija paredzēta plkst. 19 koncertzāles Latvija amfiteātrī.

Lielo Balvu saņems Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane, Balvas – Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis, Ventspils 2. vidusskolas matemātikas skolotāja Alla Kitajeva, Slimību profilakses un kontroles centra Kurzemes nodaļas vecākā epidemioloģe Jeļena Mundeciema, SIA Pobeda Confectionary valdes priekšsēdētāja Olga Muravjova, Jaunrades nama mūzikas pedagoģe Minjona Rebhūna, tūrisma firmas Tobago vadītāja Iveta Rīvāne, Ventspils invalīdu biedrības valdes priekšsēdētāja, Sporta skolas Spars sporta metodiķe Mārīte Strūģe.

Ventspils pilsētas Lielā balva šodien tiks pasniegta Pārslai Kopmanei – par ilggadēju profesionālu darbu, vadot Ventspils Valsts 1. ģimnāziju, sniedzot ieguldījumu pilsētas un valsts izglītības nozarē. «Savas emocijas, saņemot šo balvu, es varu izteikt ar četriem vārdiem. Pirmkārt, pārsteigums – par to, ka tā esmu es. Otrkārt, prieks, ka tā esmu es, jo es tiešām visu sirdi atdodu Ventspilij un skolai. Treškārt, tas ir gandarījums par tiem 35 gadiem ģimnāzijā, kuru esmu veidojusi un attīstījusi – no Ventspils 1. vidusskolas līdz Ventspils Valsts 1. ģimnāzijai. Arī par to, ka ar mani kopā bijis gandrīz 2000 absolventu, kolēģi, un mēs esam savstarpēji cits citam uzticējušies, cits citu atbalstījuši un sadarbojušies. Ceturtais vārds ir pateicība – par to, ka man ir šis novērtējums, par to, ka pirms 27 gadiem man uzticēja kļūt par skolas direktori, un par to, ka man joprojām uzticas gan pašvaldība, gan Izglītības pārvalde. Tā ir pateicība arī kolēģiem, kas ir kopā ar mani, audzēkņiem un viņu vecākiem, kas izvēlas 1. ģimnāziju,» dažas dienas pirms balvas saņemšanas Ventas Balsij pauda Kopmane.

Ventspils 2. vidusskolas skolotāja Alla Kitajeva pilsētas Balvu saņems par profesionālu un inovatīvu darbu. «Ir patīkami, ka mans darbs ir tik augstu novērtēts,» atzīst Kitajeva. Viņa kā pieredzējusi pedagoģe šobrīd darbojas divās jomās – kā Pedagogu atbalsta dienesta vadītāja Kitajeva sniedz atbalstu citiem pedagogiem un ir arī matemātikas skolotāja. Darbu ar bērniem pedagoģe uzskata par vissvarīgāko. Kitajeva ir pārliecināta, ka labam skolotājam nepieciešama sava sistēma, viņam jāzina vairāk nekā rakstīts mācību grāmatā un jāinteresējas par daudz ko vairāk nekā tikai par savu mācību priekšmetu. Skolotājam jābūt interesantai un mūsdienīgai personībai. Kitajeva uzskata, ka ikvienam skolotājam ir iespēja strādāt radoši. «Es cenšos parādīt un pierādīt skolēniem, ka matemātika nav tikai zinātnes nozare vai mācību priekšmets, bet matemātikā domāšana ir dzīvesstils!» Skolotāja māca skolēnus pamatot savu viedokli, vērtēt notikumus sev apkārt, saskatīt pierādījumus, atrast stratēģijas, kas aizvedīs līdz mērķim. Kitajeva priecājas, ka starp viņas skolēniem daudzi ir tādi, kas «prot matemātikā saskatīt skaistumu».

Olgai Muravjovai SIA Pobeda Confectionery valdes priekšsēdētājai un īpašniecei – pilētas Balva tiek pasniegta par ieguldījumu uzņēmējdarbības attīstībā un jaunu darba vietu radīšanā Ventspilī. 2016. gada februārī Muravjovu ģimenes uzņēmums Krievijas konditorejas fabrika Pobeda atklāja ražotni Ventspilī. Līdz ar Latvijas filiāles SIA Pobeda Confectionery nodibināšanu Pobeda kļuva par vienīgo Krievijas uzņēmumu savā segmentā, kas atvēris ražotni ES dalībvalstī. Ventspils fabrikā uzņēmums ieguldījis vairāk nekā 10 miljonus eiro un nodrošina labi apmaksātas darba vietas vairākiem desmitiem ventspilnieku. 2020. gadā respektablais mārketinga pētījumu veidotājs QY Research Ventspils uzņēmumu Pobeda Confectionery ierindoja starp pieciem pasaulē labākās šokolādes bez cukura ražotājiem. «Cieņa un mīlestība pret Ventspili, kas visu šo gadu laikā sajusta no Muravjovu ģimenes, liek apgalvot, ka viņi jau ir kļuvuši par būtisku Ventspils daļu,» norāda pilsētas dome. Uzzinot par viņai piešķirto pilsētas Balvu, Olga izjutusi daudz emociju: prieku, pateicību, jutusies iedvesmota un, kas pašai vissvarīgāk, – sajutusies piederīga pilsētas dzīvē. «Es novērtēju to gan kā balvu, gan arī kā apliecinājumu tam, ka pilsēta sagaida no mums arī turpmāku ieguldījumu visiem labākā nākotnē,» saka Muravjova. Uzņēmēja atzīst, ka izjūt sevi nedaudz kā ventspilnieci, jo «Ventspilī nav iespējams neiemīlēties, un tā tagad ir daļa mana likteņa».

Balvu saņem arī Iveta Rīvāne, tūrisma firmas Tobago vadītāja, – par augstas kvalitātes tūrisma pakalpojumu nodrošināšanu ventspilniekiem un Ventspils tēla popularizēšanu Latvijā un ārzemēs. «Šogad aprit 45 gadi, kopš es vadu ekskursijas Ventspilī,» saka Rīvāne un pieļauj, ka apaļajai jubilejai par godu arī Balva. «Man mamma strādāja ekskursiju birojā. Ventspilī ar viesnīcām bija ļoti švaki, te nebija, kur izmitināt tūristus. Viņi dzīvoja Kandavas tūristu bāzē Abavas senlejā. Pieauguši un precēti ventspilnieki nevarēja aizbraukt uz visu vasaru un dzīvot ar tūristiem Kandavā. Man bija 15 gadu, es piekritu. Līdz tam par darbu tūrismā nebiju domājusi, bet tā tas aizgāja. Šis tajā laikā bija vienkārši ideāls darbs – nav neviena priekšnieka, esi visu laiku projām. Cilvēki ir atbraukuši atpūtā, un tu arī visu laiku atpūties līdz ar viņiem. Ne dzīve, bet svētki!» laimīgo nejaušību profesijas izvēlē uzsver Iveta Rīvāne.

1993. gadā izveidojusi tūrisma aģentūru Tobago. Aģentūra, sadarbībā ar populārākajiem tūrisma operatoriem Latvijā, piedāvā ventspilniekiem ceļojumus uz visdažādākajām pasaules valstīm. Sevi par uzņēmēju gan viņa īsti nesauc, vārds brīvmāksliniece esot atbilstošāks: «Izdzīvots ir, līdz bankrotam neesam. Kaut kāds uzkrājums, kas palīdz pandēmijas laiku pārlaist, arī ir, bet nekādi dižie uzņēmēji neesam.» Rīvāne, ilgus gadus būdama Tūrisma informācijas centra sertificēta Ventspils gide, piedalās arī jauno gidu apmācības un sertifikācijas procesā. 2018. gadā Kurzemes tūrisma asociācija Ivetai Rīvānei pasniedza Lielā Jēkaba balvu īpašajā nominācijā – Ieguldījums Kurzemes tūrismā. «Grūti pateikt, kā būs rudenī, bet es domāju – nākošajā gadā, kad visi redzēs, ka tie pirmie vakcinētie vēl ir dzīvi, ka nekas briesmīgs ar viņiem nav noticis...» pajoko Rīvāne un teic – dzīve pavisam labās sliedēs, viņasprāt, varētu atkal ieiet 2023.–2024. gadā.

Dainim Gīlim – Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklim, ķirurgam flebologam – pilsētas Balva tiek pasniegta par ilggadēju profesionālu ieguldījumu Ventspils veselības nozares attīstībā un pašaizliedzīgu darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos. «Man ziņa par izvirzīšanu un apstiprināšanu pilsētas Balvas saņemšanai bija liels pārsteigums,» atzīst Gīlis. Viņš uzskata, ka tik augstu novērtējumu izpelnījies par kopējo ieguldījumu gan ventspilnieku veselības aprūpē, gan strādājot pilsētas domē. Ar viņa tiešu līdzdalību pilsētas veselības aprūpes sistēmā notikušas ievērojamas pārmaiņas, kas uzsāktas jau 90. gados.

Darbu Ventspils slimnīcas Ķirurģijas nodaļā Gīlis uzsāka 1985. gadā pēc Rīgas medicīnas institūta pabeigšanas. 1995. gadā viņš iecelts par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja padomnieku veselības jautājumos un pavadījis šai amatā 12 gadus. No 1997. līdz 2017. gadam bijis Ventspils domes deputāts no partijas Latvijai un Ventspilij. Kopš 2007. gada viņš ir Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes loceklis, bet no 2013. līdz 2017. gadam bija arī tās galvenais ārsts. «Centos darīt visu, lai Ventspilī būtu vislabākie apstākļi slimnieku ārstēšanai un vislabākie apstākļi medicīnas darbiniekiem,» par savu darbu saka Gīlis. Covid-19 pandēmijas laikā viņš aktīvi piedalījās slimnīcas gatavības un darba plānošanā sarežģītajā situācijā. 2021. gadā Gīlim pasniegts pilsētas domes Atzinības raksts par nozīmīgu ieguldījumu slimnīcas infrastruktūras attīstībā. Viņš ir Latvijas Flebologu biedrības valdes loceklis un Veselības aprūpes vadības speciālistu asociācijas biedrs.

Jeļena Mundeciema vairāk nekā 30 gadu darbojas profilaktiskās medicīnas jomā Ventspilī, šobrīd vada Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Kurzemes reģionālo nodaļu Ventspilī, kuras darbs aptver visu Ziemeļkurzemi. Covid-19 pandēmijas apstākļos SPKC Ventspils nodaļas darbam Mundeciemas vadībā ir ļoti būtiska loma gan ar koronavīrusu inficēto pacientu identificēšanā, kontaktpersonu noskaidrošanā un apziņošanā, gan arī sadarbībā ar valsts un pašvaldības iestādēm visu spēkā esošo epidemioloģisko prasību ievērošanas kontrolei. Ventspils dome pilsētas Balvu vecākajai epidemioloģei pasniedz par profesionālu un pašaizliedzīgu darbu sabiedrības veselības labā Covid-19 pandēmijas apstākļos. Pilsētas dome norāda, ka Mundeciema sniegusi pašvaldības atbildīgajām iestādēm augstvērtīgas profesionālās konsultācijas sabiedrības veselības jautājumos, izstrādājot rīcības plānu pandēmijas ierobežošanai. Kolēģi no SPKC centrālā biroja Rīgā Mundeciemu raksturo kā augsta līmeņa speciālisti infekciju slimību un epidemioloģijas jomā.

«Pilsētas Balva – tas ir apbalvojums, ko Ventspilī ciena, un man bija milzīgs gods, uzzinot, ka arī es esmu to ventspilnieku vidū, kam tiek piešķirta Balva. Uzņēmu šo ziņu ar lielu pateicību pilsētas domei un visiem, kas izvirzīja mani šim apbalvojumam,» atzīst Mundeciema. Viņa SPKC veikumu dēvē par komandas darbu un izsaka lielu pateicību visiem saviem kolēģiem.

Mārīte Strūģe ir ne vien ilggadēja sporta skolas Spars darbiniece, bet arī Ventspils invalīdu biedrības valdes priekšsēdētāja, un var teikt, ka tieši par šo divu pienākumu apvienošana viņa šogad saņems pilsētas Balvu – par ieguldījumu cilvēku ar īpašām vajadzībām dzīves kvalitātes veicināšanā un veselības nostiprināšanā. Mārītes misija ir palīdzēt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un to viņa īsteno, vadot Ventspils invalīdu biedrību un organizējot fizisko aktivitāšu nodarbības. «Godīgi sakot, jūtos ļoti apmulsusi, jo vienmēr ir licies, ka citi jau pelnījuši vairāk. Man tas ir ļoti liels pagodinājums,» Balvas saņēmēja neslēpj pārsteigumu. «Daudzi gadi pavadīti sportā, jo arī pati esmu sportojusi, bet tagad to organizēju citiem. Kopā ar savu kolektīvu esmu bijusi klāt gandrīz visos lielajos sporta notikumos Ventspilī. Tomēr lielāko gandarījumu man sagādā tas, ka es redzu – šie īpašie cilvēki daudz ko iemācās un daudz ko var izdarīt, un kustas arī savā brīvajā laikā. Tas padara viņu dzīvi pilnvērtīgu un palīdz noturēt galveno – veselību,» skaidro Mārīte.

Studējot Latvijas Valsts Fiziskās kultūras institūtā, Strūģe ieguvusi sporta skolotāja un trenera profesiju, kurā viņa nostrādājusi 46 gadus, gan mācot audzēkņus apgūt basketbola prasmes, gan strādājot sporta skolā Spars par direktora vietnieci mācību darbā un vēlāk arī sporta metodiķi. 2019. gadā Strūģe saņēma balvu Ventspils Gada atzinība sportā nominācijā Mūža ieguldījums sportā.

Par profesionālu darbu un ieguldījumu audzēkņu sagatavošanā, gūstot panākumus valsts un starptautiska mēroga konkursos, Ventspils domes Balva piešķirta Jaunrades nama mūzikas pedagoģei Minjonai Rebhūnai. Uzzinādama negaidīto un pārsteidzošo vēsti, saviļņojums, satraukums, apjukums un patiess prieks mijies ar pārdomām par līdzšinējo dzīvi un tās laikā paveikto. «Tā jau ir, ka mūzika ir ar mani visu dzīvi,» nosaka Balvas saņēmēja. Līdzšinējie darba gadi nodzīvoti un ieguldīti Ventspilī, un zīmīgi, ka nākamais mācību gads Rebhūnas profesionālajā karjerā tiks aizvadīts 55. jubilejas zīmē.

Viņa strādājusi skolās, vadījusi pašdarbības kolektīvus. Kopš 1992. gada strādā Jaunrades namā par solo dziedāšanas mācību klases pedagoģi. Kopš ir iespējams brīvi šķērsot Latvijas robežu, Rebhūnas vadītais zēnu koris Zītariņš, jauniešu koris Pumpurs un viņas audzēkņi no Jaunrades nama koncertējuši lielākajā daļā Eiropas valstu. Darbā ar bērniem un jauniešiem Rebhūnai ir svarīgi ieinteresēt, audzināt viņos patstāvību, mācīt iet uz saviem mērķiem, likt justies novērtētiem, stiprināt pašapziņu un palīdzēt uzturēt dzīvu iekšējās brīvības sajūtu. Savukārt pašas spēka avots ir bērni un mazbērns, ar kuriem ir ļoti gaidītas tikšanās, telefona zvani un savstarpējs uzmundrinājums ikdienā.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    Tā nu ir 06.08.2021, 16:35:53

    O! Brīnums. PIRMO REIZI! Neviens ģīmis no superlēmēju blices...

  • -3
    Nah-nahs- ceturtais sivēns 06.08.2021, 18:39:23

    Tiem jau visas iespējamās prīzes sadotas.Laikam taču kaunas pārkāpt pašu izdotos noteikumus,citādi droši vien ietu pa otram un trešam riņķim...

  • -3
    Margrieta 666/6 06.08.2021, 17:00:57

    Dzimumu paritāte nav ievērota.Dakteris viens pats kā gailis vistu barā...
    P.S.Vārds "gailis" netiek lietots aizskarošajā variantā.

  • -5
    Marta P 09.08.2021, 15:30:25

    Prieks, ka Ventspilī ir tik daudz zinošas, gudras un spējīgas sievietes. Un prieks, ka dome vērtē darbus un panākumus, nevis mēģina pievilkt proporcionālu vīriešu skaitu, neskatoties uz panākumiem! Malači visi saņēmēji, vairāk šādu cilvēku!

  • -1
    Pilsēta 06.08.2021, 19:42:53

    A kur mūsmājas?

  • 0
    salietis 06.08.2021, 22:05:20

    Apsveicu visus balvas laureātus! Īpašs sveiciens lieliskajai skolotājai un diriģentei Minjonai Rebhūnai, kuru ir laimējies vairāk iepazīt! Tiešām pelnīti!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: