Šodien Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē prokuratūras pārstāvjus iecerēts iztaujāt par kriminālprocesu pret Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem par kompensācijas nedeklarēšanu, sociālajos tīklos vēstīja apakškomisijas vadītājs Andrejs Judins.

Judins atzīmēja, ka kriminālprocess pret Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem par kompensācijas nedeklarēšanu vēl ir aktīvs. "Tomēr tas nav gadījums, kad var gaidīt spriedumu, lai uzzinātu vairāk," uzskata deputāts.

Viņš pauda izbrīnu par prokuratūras paziņojumu, kurā tā skaidroja, ka kriminālprocess pret vecākiem ir izbeigts prokuratūras iestādē, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības. "Lasu šo paziņojumu un brīnos. Kaut kas par likuma pantiem, par formālu noziedzīga nodarījuma sastāvu, par vainas atzīšanu. Bet vai nebūtu godīgāk rakstīt par formālu/birokrātisku likuma interpretāciju un piemērošanu," pauda Judins.

Kā iepriekš skaidroja prokuratūra, pret Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem par saņemtās kompensācijas nedeklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kriminālprocess ir izbeigts, savukārt ģimenes aizstāvis zvērināts advokāts Didzis Vilemsons norāda uz pretējo.

Komentējot TV3 raidījumā "Nekā personīga" izskanējušo informāciju par to, ka Ventspils peldbaseinā noslīkušā zēna vecākiem draud cietumsods par saņemtās kompensācijas nedeklarēšanu VID, prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka skaidroja, ka pērna gada 20. oktobrī Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Ventspils reģionālajā nodaļā tika pieņemts lēmums no kāda kriminālprocesa izdalīt materiālu attiecībā pret divām personām par iespējamu naudas summas lielā apmērā nedeklarēšanu VID.

Pēc apstākļu noskaidrošanas pērna gada 20. novembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika sākti divi kriminālprocesi pret divām personām pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas - par nepatiesu ziņu norādīšanu ienākumu deklarācijā par ienākumiem lielā apmērā. Minētais pants pēc noziedzīga nodarījuma sastāva konstrukcijas ir ar formālu sastāvu, kas nozīmē, ka kriminālatbildība par konkrēto noziedzīgo nodarījumu ir paredzēta neatkarīgi no kaitīgo seku iestāšanos.

Saskaņā ar Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumu - deklarācijā tiek uzrādīti visi maksātāja kalendāra gadā gūtie ienākumi, arī ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā.

Viņa norādīja, ka šī gada 23. februārī abi kriminālprocesi nosūtīti Ziemeļkurzemes prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, un 5.martā prokurore pieņēmusi lēmumu par abu personu saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 219. panta otrās daļas.

Kā informēja Eiduka, 10. martā likumā noteiktajā kārtībā tika uzrādīti un izsniegti lēmumi par saukšanu pie kriminālatbildības abām personām. Pēc iepazīšanās ar apsūdzībām zvērināta advokāta Vilemsona klātbūtnē apsūdzētie savu vainu atzina un pauda piekrišanu, ka kriminālprocesi tiek izbeigti prokuratūras iestādē, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības.

Ņemot vērā minēto, 11. martā prokurore pieņēma lēmumus par abu kriminālprocesu izbeigšanu, nosacīti atbrīvojot personas no kriminālatbildības, ko apstiprinājis amatā augstāks prokurors, informēja prokuratūras pārstāve, piebilstot, ka "Nekā personīga" sižetā prokuratūra publiski ar pieņemtajiem lēmumiem par kriminālprocesu izbeigšanu klajā nenāca, jo personas ar lēmumiem vēl nebija iepazīstinātas. Advokāta aizņemtības dēļ to esot paredzēts darīt vien 29. martā.

Kriminālprocesa likumā un Krimināllikumā teikts, ka, izbeidzot kriminālprocesu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, prokurors personai nosaka pārbaudes laiku. Šis pārbaudes laiks ir no trim līdz 18 mēnešiem.

Ja persona pārbaudes laikā izdara jaunu tīšu noziedzīgu nodarījumu vai neizpilda uzliktos pienākumus vai izlīguma nosacījumus, tās kriminālvajāšana tiek turpināta.

Tāpat, izbeidzot kriminālprocesu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, prokurors var uzlikt apsūdzētajam Krimināllikumā paredzētos pienākumus, piemēram, noteiktā termiņā novērst radīto kaitējumu, nemainīt dzīvesvietu bez Valsts probācijas dienesta piekrišanas, kā arī atturēties no noteiktas rīcības vai nodarbošanās veidiem.

Ņemot vērā, ka abas personas nav iepazinušās ar prokuratūras lēmumu, prokuratūrā nekomentēja, vai personām uzlikts pārbaudes laiks un kādi tām noteikti pienākumi.

Reaģējot uz prokuratūras izplatīto paziņojumu, advokāts Vilemsons norādīja, ka kriminālprocess pret abiem vecākiem joprojām nav izbeigts. "Realizējot savus kā aizstāvja pienākumus, es procesa virzītājai - Ziemeļkurzemes prokuratūras prokurorei Rūtai Leišavniecei pēc iepazīšanās ar zēna vecākiem celtajām apsūdzībām 12. martā iesniedzu pieteikumu par kriminālprocesa izbeigšanu, ņemot vērā to, ka uzskatīju un uzskatu, ka bojāgājušā zēna vecāku rīcībā nav noziedzīga nodarījuma sastāva," sacīja advokāts, uzsverot, ka 16. martā prokurore pieņēma lēmumu noraidīt lūgumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

Advokāts teica, ka minētais lēmums kā nelikumīgs ir ticis pārsūdzēts Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrā. "Bojāgājušā zēna vecāki un es kā viņu aizstāvis turpināsim cīņu par kriminālprocesa izbeigšanu uz reabilitējoša pamata," pauda Vilemsons.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -4
    Latvija pāri visām! 23.03.2021, 09:53:10

    Ja reiz fašisms ir Latvijas jaunā valsts ideoloģija,
    tad nav brīnums, ka tā saucamā prokuratūra tik ļoti iebaidīja nabaga vecākus, ka tie bija gatavi atzīties visur kur...(

  • -3
    Kriska 23.03.2021, 10:28:55

    Jau trešo reizi VB raksta vienu un to pašu. Ci k nu var!!!

  • 0
    ayk 23.03.2021, 10:48:10

    Tad kad štancē tiešām nevajadzīgas lietas, tad viss ok. Bet tad, kad savējie (tiešām savējie Ventspilnieki) un vēl pie tam labi cilvēki nonākuši nelaimē, tad redz ir par daudz sarakstīts??? Interesanta vērtību skala.

  • 0
    Larijs Kukarans 23.03.2021, 10:57:10

    Brīvība,kapēc fašisms?Moška komunistu ideoloģija?Vecākus protams žēl,nedo dievs piedzīvot to,ka vecākiem jāglabā bērni!

  • -3
    sranskis 23.03.2021, 12:39:14

    Kad atklājas kāds represīvo orgānu feileris, tad tikai skatīs, mainīs, spriedīs, lems, bet varbūt jāstrādā tā, lai šie feileri nerastos? Jaunākais piemērs- Vīlipsona dzīvoklis!

  • -2
    Latvija pāri visām! 23.03.2021, 14:32:49

    kapēc fašisms?
    ----
    Rodas kkādas vēsturiskās paralēles un asociācijas.
    Precīzāk jau ir kovid terorisms vai kovid totalitārisms.
    Tomēr kovids pazudīs.
    Bet vai pazudīs cilvēku tiesību un brīvību apdraudējums, kad šiem tas tā iegaršojies?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: