Kārtējā reforma vispārējās izglītības sistēmā paredz līdz nākamajam mācību gadam ievest jaunu modeli pamata un vidējās izglītības finansēšanā un ar to saistītu skolu tīkla optimizāciju. Izglītības reforma reizē ar ekonomisko krīzi var ieviest būtiskas izmaiņas pilsētas skolu un bērnudārzu tīklā. Optimizācijas Dāmokla zobens ir pacelts virs Pārventas izglītības iestādēm.

Pašlaik pilsētas domē un Izglītības pārvaldē tiek apspriesti skolu optimizācijas iespējamie varianti saistībā ar jaunajiem kritērijiem vispārējās pamata un vidējās izglītības sistēmā, ko izvirzījusi Jaunās Vienotības valdība un Izglītības ministrija. Jaunajiem kritērijiem neatbilst divas Ventspils vidusskolas – 6. vidusskola un 2. vidusskola – un divas pamatskolas – Pārventas pamatskola un 3. pamatskola.

Gatavo grozījumus Izglītības likumā

Atgādinām, ka pašlaik visas izglītības iestādes saņem valsts finansējumu pedagogu darba apmaksai atbilstoši skolēnu skaitam. Pēc tam, kad Saeima apstiprinās grozījumus Izglītības likumā, ko sagatavojusi nozaru ministrija, tiks pieņemts jaunais finansēšanas modelis. Saskaņā ar jauno kārtību valsts finansējums tiks piešķirts tām skolām, kas atbildīs jaunajiem kritērijiem. Ja kritēriji netiek izpildīti, tad atbildība par algu izmaksu pedagogiem tiks sadalīta starp valsti un pašvaldību.
Gaidāmā izglītības iestāžu optimizācija ventspilniekus neatstāj vienaldzīgus. Ar jautājumiem par iespējamām izmaiņām, tajā skaitā skolu apvienošanu, redakcijā vērsās arī mūsu avīzes lasītāji. Viens no lasītājiem, piezvanot uz rubriku Hallo, «Ventas Balss» klausās!, vaicāja: «Pilsētā klīst baumas, ka plānotas vairāku skolu apvienošanas. Vai taisnība, ka Pārventas pamatskolu plāno apvienot ar 3. pamatskolu?». Mūsu lasītājs šaubās, vai tas būtu pareizs lēmums.

Dome uzstāj uz skolu saglabāšanu

Preses konferencē šīs nedēļas sākumā pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš vairākas minūtes veltīja skolu optimizācijas jautājumam. Pagājušajā nedēļā Ministru prezidente Evika Siliņa, izglītības ministre Anda Čakša, ekonomikas ministrs Viktors Valainis un Finanšu, Satiksmes u. c. ministriju parlamentārie sekretāri apsprieda aktuālos skolu reformas jautājumus ar reģionu pārstāvjiem. Tikšanās laikā ar Kurzemes reģiona pārstāvjiem Ventspils pilsētas pašvaldību pārstāvēja Jānis Vītoliņš. «Mēs pagaidām neesam vienojušies par iespējamām izmaiņām Ventspils skolu tīklā,» preses konferencē informēja Vītoliņš.
Tikšanās rezultātā mūsu pilsētā šo otrdien viesojās divas augsta ranga Izglītības ministrijas pārstāves. Ministrijas speciālistes ar pašvaldības pārstāvjiem Ventspilī apsprieda pilsētas skolu atbilstību jaunajiem kritērijiem un to finansēšanas kārtību. Pilsētas dome uzstāj uz pašreizējā vispārējās izglītības tīkla saglabāšanu Ventspilī. Pilsētas dome uzskata, ka ir nepieciešams saglabāt vidusskolas statusu Ventspils 2. vidusskolai un 6. vidusskolai, neskatoties uz to, ka abas skolas pašlaik neatbilst nākamajiem valsts finansējuma kritērijiem.

Komentējot pilsētas domes nostāju, Jānis Vītoliņš norādīja, ka 6. vidusskola var sasniegt nepieciešamo skolēnu skaitu uz tālmācības rēķina. Savukārt 2. vidusskola ir unikāla ar tās skolēnu uzņēmējdarbības attīstības programmu un mācību uzņēmumu veidošanu. Turklāt, pēc Izglītības pārvaldes aprēķiniem, sagaidāms, ka nākamajā mācību gadā abas skolas atbildīs kritērijiem, pateicoties pamatskolu absolventu pieplūdumam, kuri izrādījuši vēlēšanos iegūt vidējo izglītību pilsētas skolās.

Abas Pārventas skolas neatbilst kritērijiem

Jautājums par abām pamatskolām Pārventā arī nav tik vienkāršs. Izglītojamo skaits abās skolās ievērojami atpaliek no jaunajām prasībām. Saskaņā ar jaunajiem kritērijiem kopējam skolēnu skaitam 1.–3. klasēs un 4.–6. klasēs ir jābūt pa 120 katrā no šīm divām grupām; ņemot vērā pieļaujamās svārstības līdz 25% – ne mazāk kā 90 izglītojamo katrā grupā. Arī 7.– 9. klasēs ir jābūt 120 audzēkņiem, ir pieļaujamas svārstības 10% robežās, tātad līdz 108 izglītojamiem. Kā informē Izglītības pārvalde, uz pagājušā gada 1. septembri Pārventas pamatskolā kritērijiem neatbilst skolēnu skaits 7.–9. klasēs, bet 3. pamatskolā kritēriji netiek izpildīti 1.–3. un 4.–6. klašu grupās.

Abas Pārventas skolas ir pirmās kandidātes uz optimizāciju. Tas, kādā veidā tā var tikt īstenota, jālemj pilsētas domes deputātiem. Situāciju sarežģī pilsētas pašvaldības finanšu saistības. Pirms vairākiem gadiem pilsētas skolas tika iekļautas valsts investīciju programmā ar ES līdzfinansējumu. Rezultātā pilsētas skolās tika investēti 5 miljoni eiro, tai skaitā, piemēram, Pārventas pamatskolā – vairāk nekā pusmiljons. Kā skaidroja Vītoliņš, investīciju programma tika noslēgta 2021. gadā, tomēr uzraudzības periods turpinās līdz 2026. gada oktobrim. «Izmaiņas līdz uzraudzības perioda beigām nesīs līdzi finanšu korekcijas,» piebilda Vītoliņš. Tāpat viņš norādīja, ka tajā laikā visas pilsētas skolas atbilda toreizējiem kritērijiem. Tomēr jaunā Evikas Siliņas valdība mainīja pieeju vispārējās izglītības finansēšanai, kā rezultātā vairākas Ventspils skolas neatbilst jaunajiem kritērijiem.

«Ir ļoti grūti strādāt, kad nepārtraukti tiek ieviestas izmaiņas; grūti saprast, kāds būs galīgais variants un kā tas ietekmēs pedagogu algas un pilsētas budžetu,» atzina pilsētas domes priekšsēdētājs, piebilstot, ka dome aktīvi aizstāv pašreizējā izglītības tīkla saglabāšanu pilsētā, lai gan neizslēdz arī iespējamas izmaiņas. Nākamnedēļ Jānis Vītoliņš plāno tikties ar izglītības ministri Andu Čakšu, lai pārliecinātu viņu par nepieciešamību saglabāt tagadējo vidusskolu tīklu Ventspilī.

Bērnudārzos daudz neaizpildītu vietu

Bez skolu reformas pašreizējā ekonomiskā situācija var piespiest optimizēt arī pirmsskolas izglītības iestāžu tīklu. Dramatiskā kravu apgrozījuma krituma dēļ, kas turpinās četrus pēdējos gadus, Ventspils ostas termināļos un uzņēmumos tiek masveidā atlaisti darbinieki, starp kuriem ir daudz Pārventas iedzīvotāju. Iedzīvotāju aizplūšanu veicina arī attiecībā uz Krievijas pilsoņiem valdības pieņemtie lēmumi. Rezultātā Pārventas bērnudārzos ir daudz neaizpildītu vietu. Citiem vārdiem, trīs bērnudārzi Pārventai ir izrādījušies par daudz. Pilsētā klīst runas par to, ka, iespējams, Pārventā slēgs vienu no trim pašlaik esošajiem bērnudārziem.

Ventspils Izglītības pārvaldes vadītāja Jana Bakanauska apstiprināja informāciju, ka notiek esošā pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla izvērtēšanas process visas pilsētas kontekstā. «Skatāmies, lai bērnudārzos būtu pietiekams vietu piedāvājums. Meklējam labākos risinājumus, lai apmierinātu vecāku pieprasījumu pēc vietām viņu izvēlētājos bērnudārzos,» skaidroja Bakanauska. Lai gan kopumā mūsu pilsētā bērnudārzos vietu pietiek, pieprasījums pēc tiem nav vienmērīgs. Uz vieniem bērnudārziem ir rindas, citos ir neaizpildītas vietas. Pārventā rinda saglabājas bērnudārzā Varavīksne, bet bērnudārzos Margrietiņa un Pasaka, pēc Bakanauskas teiktā, ir salīdzinoši daudz brīvu vietu. Kamēr galīgais lēmums par pirmsskolas izglītības iestāžu iespējamo optimizāciju nav pieņemts, Bakanauska atturas apgalvot, ka kādu bērnudārzu varētu slēgt.

Bērnudārzs Varavīksne vecākiem topā

Atšķirībā no pārējiem diviem Pārventas bērnudārziem, pirmsskolas izglītības iestāde Varavīksne ir pārpildīta. Tāpēc bērnudārza vadītāja Kristīne Boitmane cer, ka, ja arī nāksies slēgt vienu no bērnudārziem, tā nebūs Varavīksne. Tiesa, bērnudārzā Varavīksne ir vismazākais vietu skaits – 140, bet tagad bērnudārzu apmeklē 154 bērni. Tajā pašā laikā divos pārējos Pārventas bērnudārzos, kuros ir 213 un 183 vietas, tās visas nav aizpildītas. Tāpēc Boitmane neizslēdz bērnudārzu optimizāciju.

Ventspilniekus, it īpaši bērnudārzu audzēkņu vecākus, satrauc baumas par populārā bērnudārza Varavīksne iespējamu slēgšanu. Šo pirmsskolas izglītības iestādi saviem bērniem izvēlas ne tikai Pārventas, bet arī kreisā krasta iedzīvotāji. Daudziem patīk tas, ka bērnudārzā ir ieviesti brīvdabas pedagoģijas elementi, kad bērni, neatkarīgi no laikapstākļiem, daudz laika pavada svaigā gaisā. Bērnudārza vide ir pietuvināta lauku apstākļiem – teritorijā ir pašiem savs dārzs, siltumnīca, trusīši. Bērnudārzs Varavīksne ir vienīgā no pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm, kurai ir ekoskolas statuss. Sasniegta augsta izglītības kvalitāte, bērniem arī māca patstāvību pirms mācību uzsākšanas skolā. Pašlaik bērnudārzs vispārējās grupiņās uzņem bērnus ar dažādām veselības problēmām.
Kristīne Boitmane apstiprināja, ka Varavīksni apmeklē 30 bērni no otra pilsētas krasta. Uz nākamo gadu rindā ir 25 bērni uz silītes grupu un aptuveni 20 bērni no citiem pilsētas un Pārventas bērnudārziem, kuri gaida iespēju pāriet uz Varavīksni. Šāda bērnudārza popularitāte vadītājai un visam kolektīvam ļauj cerēt, ka pilsētas dome pieņems gudru lēmumu, saglabājot viņu pirmsskolas izglītības iestādi. Bērnudārza darbinieki cer, ka, lai kāds arī nebūtu lēmums, viņu pieredze pilsētai noderēs. Bērnudārzs Varavīksne, kāds tas ir pašlaik, darbojas kopš 1996. gada pēc bijušās pieostas bērnudārza Raduga ēkas pārbūves. Pašlaik kolektīvā strādā 44 cilvēki, tai skaitā 26 pedagogi.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Cibiņš 05.03.2024, 11:48:18

    Rakstā diemžēl ieviesusies kļūda: nevis Jaunās vienotības valdība, bet gan JV+ Zilzemnieku valdība, par kuriem stāv un krīt arī Ventspils partija. Nav dzirdēts, ka kādz no ZZS deputātiem vai ministriem būtu nopietni iebildis pret gaidāmo skolu reformu. Koalīcija tak svēta lieta, kā nu tur drīkst runāt pretī.

  • -2
    ventspilnieks 36,7 05.03.2024, 12:03:36

    2. un 3. videnes jāklapē ciet. Lemberg' un Vītoliņonkuļi tur var piestrādāt brīvprātīgi par mazākumtautību skolotājiem. Pārējie cittautieši ir sapratuši, ka jāmācās latviešu skolās. Cik ilgi tad tad sildīs nu jau ieskābušo zupu :D

  • -2
    Heinrich 05.03.2024, 13:38:30

    Vai nevarētu būt tā,ka bijusī 3.vidusskola ir īsts pūķinistu inkubators?
    Un ,apvienojot abas Pārventas skolas,krieveļi jutīsies kā saimnieki?

  • 0
    Viktorija Domoskanova 06.03.2024, 08:32:52

    Bet kāpēc kur ir 140 vietas , jāpieņem vairāk bērnu bērnudārza, vai tas atbilst noteikumiem? Ja ir 140 vietas tad ir 140 vietas bērniem.
    Un par eko darziņu, bērni vairāk pavada ārā dažādos laika apstākļos, ēd arā- kur braukā automašīnas, kur iizplūdes gāzes. Tas ir eko???? Arī pārējos 2 bērnudārzos var ierīkot tās pašas siltumnīcas, tos pašus trusīšus, kā piemeram PII Pasaka to teritorijā atļauj. Un apkārt nebrauks tik daudz automašīnas. Bērnudārza Margrietiņa vispār atrodas mežā kur ir svaigais gaiss.

  • -5
    Kristiāna 06.03.2024, 14:14:19

    Eko dārziņš nenozīmē, ka bērni tiek izolēti no apkārtējās vides, tieši pretēji. Eko dārziņš nenozīmē, ka bērnus aizved uz mežu, tas nozīmē, ka dārziņā tiek mācītas kādas īpašas prasmes, dārziņā ir kādas īpašas iespējas, ko nosaka šāds sertifikāts. Eko dārziņi var būt urbānā vidē.
    Un mums Ventspilī nu ne tā satiksme tik liela, ne kas cits, lai jūs te būšanu ārā kā ko nelāgu piesauktu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: