Jauns mēnesis Ventspils zinātnes centrā VIZIUM nāk ar jaunām tehniski radošajām darbnīcām, kas augustā būs veltītas dabas tēmai. Darbnīcu apmeklētājiem būs iespēja ieklausīties augļu un dārzeņu skaņās, izveidot savu pilsētu, iepazīt dažādus augus un vēja enerģiju, izprast Sauli un ne tikai!

Augustā tehniski radošās darbnīcas norisināsies no otrdienas līdz svētdienai plkst. 13.00 un plkst. 15:00. Katru nedēļu tiks piedāvāts jauns darbnīcu saturs:

  • 1. – 6. augusts

Plkst. 13:00 “Dabas skaņas”: Vai augļi un dārzeņi rada skaņu? Protams! Dabas veltēm ir savas unikālās īpašības un skaņas. Darbnīcu apmeklētāji radīs dažādus skaņas efektus, izmantojot Makey Makey komplektus, kas ļauj pārvērst jebkuru dabas velti par skārienjutīgu tastatūru.

Plkst. 15:00 “Elektrība”: Darbnīcā tiks veikti vairāki eksperimenti, noskaidrojot, kurš no metāliem ir visaktīvākais, kuram auglim vai dārzenim ir vislielākais elektriskais spriegums – ar attiecīgajiem materiāliem tiks veidots virknes slēgums, iededzot diodi, kā arī tiks veidota Edisona spuldze.

  • 8. – 13. augusts

Plkst. 13:00 “Vēja ģeneratori”: Vēja ģenerators, pazīstams arī kā vēja turbīna, ir ierīce, kas izmanto vēja enerģiju, lai pārveidotu to par elektrisko enerģiju. Šāda veida ģeneratori darbojas, izmantojot vēja spēku, lai rotētu lielos rotora spārnus, kas ir savienoti ar ģeneratoru. Bet vai spārnu forma un izmērs ietekmē iegūstamo enerģiju? To apmeklētāji noskaidros darbnīcā!

Plkst. 15:00 “Mana dabas pasaka”: Darbnīcā gan bērni, gan pieaugušie varēs ļaut vaļu savai radošajai iztēlei, apgūt 3D grāmatu veidošanas pamatus, kļūt par pasakas autoriem un izveidot savu 3D grāmatiņu, kurā stāsti par dabas brīnumiem iegūs jaunu dzīvību.

  • 15. – 20. augusts

Plkst. 13:00 “Robotu laiks”: Darbnīca piedāvās iespēju apvienot tehnoloģijas, dabas pētniecību un radošumu vienā aizraujošā ceļojumā. Darbnīcā tiks iepazīti iRobot Root roboti un apgūti programmēšanas pamatprincipi.

Plkst. 15:00 “Namiņš kokā”: Darbnīcas apmeklētāji, izmantojot dabas materiālus un dažādas telpiskas figūras, uzbūvēs namiņu kokā, kā arī radoši izpaudīsies to dekorējot.

  • 22. – 27. augusts

Plkst. 13:00 “3D māksla”: Darbnīcā tiks izzināta dzīve laukos - kādi dzīvnieki tur dzīvo un kādi darbi veicami. Izmantojot dažādus materiālus, locīsim, līmēsim un veidosim savu lauku sētu 3D formātā.

Plkst. 15:00 “Saule”: Darbnīcā tiks noskaidrots, kā Saule ietekmē katru no mums un pasauli mums apkārt! Tiks veikti eksperimenti, lai ne tikai izprastu Sauli, bet arī iemācītos sevi no tās pasargāt! Analizēsim, kā darbojas fotosintēze, kā veidojas diena un nakts, kā saules UV stari palīdz mums saražot D vitamīnu un daudz ko citu!

  • 29. augusts – 3. septembris

Plkst. 13:00 “Radi pilsētu”: Darbnīcas dalībnieki radīs savu dzīvesvietu - pilsētu un dabu ap to, atverot durvis jaunām idejām, iztēlei un radošumam. Tiks veidoti koki, ceļi, kā arī mājiņas, kurās iedegs gaismu, izmantojot baterijas un krāsainas gaismas diodes.

Plkst. 15:00 “Augu valsts”: Radošās darbnīcas apmeklētāji tiks iepazīstināti ar ārstniecības augiem, to lomu veselības uzlabošanā. Praktiskajā daļā veidos kompozīcijas - herbārijus, kopīgi pētot un izzinot, kā katru augu sauc.

Augustā apmeklētajiem būs iespēja apmeklēt šovu “Svētki laboratorijā”, kurā tiks veikti aizraujoši un pārsteidzoši eksperimenti. Tiks eksperimentēts gan ar baloniem un sprādzieniem, gan ar svecītēm, kuras tiks nopūstas ar pašu darinātu ogļskābo gāzi, tiks organizēta degošu putu ballīte, kā arī būs iespēja vērot kā dejo zilās liesmas! Savukārt zinātnes šovā “Fizika mums apkārt” interesantā un saprotamā veidā tiks skaidroti fizikas likumi.

Zinātnes šovi notiek katru dienu:

  • P. – SV.

    • plkst. 12.00 "Svētki laboratorijā";

    • plkst. 14.00 "Fizika mums apkārt" (no 14. augusta jauns šovs: “Atpakaļ skolā!”);

    • Plkst. 16.00 “Svētki laboratorijā”.

No 14. augusta tiks piedāvāts jauns zinātnes šovs “Atpakaļ skolā!”, kurā apmeklētāji varēs iesaistīties eksperimentu veikšanā, dzirdēt pērkona dārdus un apgūt fiziku praksē.

Iegādāties biļetes uz radošajām darbnīcām, ekspozīcijas zāli un zinātnes šoviem iespējams mājas lapā www.vizium.lv un zinātnes centra VIZIUM kasē. Plašāka informācija pieejama pa tālr.: 66776633, rakstot uz e-pastu: info@vizium.lv, VIZIUM sociālajos tīkos (@viziumventspils), kā arī mājas lapā www.vizium.lv.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros.

Informējam, ka Ventspils Digitālā centra un zinātnes centra VIZIUM rīkoto pasākumu un apmācību laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem, publicitātei, mārketingam un intervijām, var tikt veikta fotografēšana, video vai audiovizuāla fiksācija. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Ventspils Digitālā centra mājas lapā www.digitalaiscentrs.lv, zinātnes centra VIZIUM mājas lapā www.vizium.lv, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Instagram un TikTok.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: