Pagājušajā nedēļā Rakstnieku un tulkotāju mājā sanāca bariņš jauniešu no vairākām Ventspils skolām, lai piedalītos angļu rakstnieka un pasniedzēja Kristofera Rouza vadītā radošās rakstniecības nodarbībā.

Ierosme idejai par radošās rakstīšanas nodarbību Ventspils  Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā meklējama vēl pērn, kad oktobrī veiksmīgi tika aizvadītas izdevniecības Liels un mazs un Pārventas bibliotēkas organizētās radošās rakstīšanas darbnīcas Somijas zviedru rakstnieces Henrikas Andersones vadībā. Toreiz darbnīcu norisei tika izvēlēta Rakstnieku un tulkotāju māja, kur lielajā zālē pie galda Ventspils skolu jaunieši, divas dienas iemēģināja roku savā pieredzē balstītu stāstu radīšanā. Iesākumā jaunieši bija nedaudz nobijušies, bet vēlāk atraisījās un pēc darbnīcām gan viņi paši, gan arī viņu skolotāji izteica vēlmi līdzīgā pasākumā piedalīties vēl kādu reizi. «Tā sakrita, ka janvārī mūsu mājas viesu sarakstā parādījās Krisa vārds. Un viņš tiešām ir īpašs, jo pie mums nemaz tik bieži nebrauc rakstnieki, kuri ieguvuši akadēmisko izglītību radošajā rakstniecībā,» skaidro Rakstnieku un tulkotāju mājas Starptautisko projektu koordinatore Ieva Balode. Sazinoties ar skolotājiem un skolu bibliotekāriem, izdevies noorganizēt nodarbību, kuru apmeklēja jaunieši no vairākām skolām, liela daļa tādu, kas radošās rakstīšanas nodarbībā piedalījās arī iepriekšējā reizē.

Šoreiz nedaudz vairāk kā stundu garajā nodarbībā kopā ar pasniedzēju Rouzu tika pārradīts kāds jau iepriekš tapis stāsts. Proti, mijiedarbojoties, meklējot cēloņus un likumsakarības sižeta attīstībā, papildinot stāstu ar detaļām, jaunieši kopā ar pasniedzēju piešķīra savas krāsas Gija de Mopasāna novelei Dārglietas. Šādi, iesaistoties stāsta darbībā, nodarbības dalībniekiem bija iespēja analizēt noveles vēstījuma uzbūvi. Pēc nodarbības Rouzs stāsta, ka radošās rakstīšanas nodarbībās mēdz izmantot dažādus stāstus, bet šī Mopasāna novele lieliski kalpo mērķim tieši neparedzamā nobeiguma dēļ. «Jaunieši stāsta gaitā var uzminēt ļoti daudz, bet pašas beigas tomēr īsti ne. Tā ir šī stāsta burvība – autors ir tik veiksmīgi izveidojis vēstījuma struktūru! Turklāt tā ir ļoti universāla, jo cilvēki visā pasaulē saprot šī stāsta būtību.» Rakstnieks un radošās rakstniecības pasniedzējs ir dzimis Mančestrā, dzīvojis un strādājis daudzās valstīs, bet tagad atgriezies dzimtajā pusē un dzīvo Anglijas ziemeļos, netālu no Mančestras. Viņš Edžhilas universitātē ieguvis doktora grādu radošajā un kritiskajā rakstīšanā, un pašlaik ir Mančestras Universitātes bibliotēkas Karaliskā literatūras fonda līdzstrādnieks. «Ikdienā esmu pasniedzējs universitātē un arī tur studentiem kā vienu no aktivitātēm piedāvāju līdzīgu nodarbību,» stāsta Rouzs. «Ar šāda veida nodarbībām esmu viesojies pie jauniešiem dažādās valstīs un ir neparasti redzēt, cik ļoti viņi ir atšķirīgi. Šie, kurus satiku Ventspils Rakstnieku mājā, ir ļoti, ļoti gudri jaunieši, tiešām!» pieredzēto vērtē pasniedzējs.

Nodarbība ļoti gājusi pie sirds arī Ventspils 2. pamatskolas 9. klases skolniecēm – Veronikai un Ellai. Abām meitenēm šī ir jau otrā radošās rakstniecības nodarbība, kurā viņas piedalās –, viņas bijušas arī radošās rakstīšanas darbnīcās pie Henrikas Andersones. Ella stāsta, ka šeit, līdzīgi kā iepriekš, nākusi pieredzes dēļ. Viņa ikdienā pati prozu nesacer, bet viņai tuva ir angļu valoda. «Esmu dzīvojusi Anglijā un ir neparasti atkal jau dzirdēt britu akcentu. Šī nodarbība noteikti bija ļoti noderīga vārdu krājuma pilnveidošanai,» stāsta Ella. Arī Veronikai patīk angļu valodas skanējums. «Angļu valodu iemācījos internetā, skatoties video. Nu jau pārsvarā runāju labāk angliski nekā latviski. Mēs ar Ellu savā starpā citreiz pastrīdamies, kura no mums labāk prot angliski,» skaidro skolniece un atzīstas, ka šad tad uzraksta pa dzejolim. Abām meitenēm šo, tāpat kā iepriekšējo nodarbību, piedāvājusi apmeklēt skolotāja Sandra Meņģe. Viņas ļoti labprāt piedalītos atkal un, visticamāk, šāda iespēja pavisam drīz arī būs, jo, novērtējot jauniešu entuziasmu, Rakstnieku un tulkotāju mājas pārstāvji apņēmušies turpināt uzrunāt tos mājas viesus, kas ne tikai raksta paši, bet spēj iedvesmot rakstīšanai arī citus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: