Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centrā stažējās Ukrainas Nacionālās zinātņu akadēmijas Harkivas Radioastronomijas institūta zinātņu doktors un vadošais pētnieks Ihors Kravcovs. Ihora Kravcova darbība Ventspils Augstskolā tika pamanīta no pirmajām dienām, par viņu runā gan paveiktie darbi, gan kolēģi, kas ikdienā sadarbojās ar Ihoru.

Ihora ceļš uz Ventspili sācies ar Nacionālās zinātņu akadēmijas Harkivas Radioastronomijas institūta vecāko kolēģu atbalstu, kuri uztur ciešu kontaktu ar zinātniekiem no Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra (VSRC). Jau 2019. gadā darba kolēģi informējuši par to, ka ir iespēja saņemt stipendiju, lai varētu stažēties Ventspilī. Ihors Ventspilī stažējās jau otro reizi, viņa pirmā vizīte bija 2020. gadā. Šo mēnešu laikā Ihors divas reizes bija aizbraucis uz Ukrainu, lai veiktu novērojumus ar zemo frekvenču radioteleskopu – vislielāko pasaulē šajā diapazonā. Februārī plānojis atkal lidot uz Harkivu, lai turpinātu novērojumus, taču pēc Krievijas Federācijas īstenotā uzbrukumu Ukrainai brauciens tika atcelts.

Aprunājoties ar Ihoru par praksi VSRC, ieguvumiem, nākotnes plāniem, viņš atbild: ''Pirmkārt, esmu pateicīgs VSRC par šo iespēju iegūt starptautisku zinātnisko pieredzi, jo savos 28 gados, kad pirmo reizi ierados Ventspilī biju vien apmeklējis zinātniskās konferences ārvalstīs kā klausītājs. Otrkārt, pirmo reizi strādāju ar augstfrekvences radioteleskopu, kā arī uzzināju par pulsāru augstfrekvences radio emisijas būtību un īpatnībām. Jāatzīst, ka Ventspils Augstskolas un VSRC infrastruktūra sniedz fantastiskas iespējas. Īpaši vērts pieminēt parabolisko radioteleskopu (kas ir "šķīvja" formā) un tā darbības īpašības. Man šī pieredze ir nenovērtējama, kas neapšaubāmi palīdzēs manai pētnieka profesionālajai izaugsmei.”

Sekojot līdzi situācijai Ukrainā, Ihors nolēmis pieņemt Francijas kolēģu piedāvājumu pētnieciskā darba veikšanai Parīzē, Parīzes observatorijā, kur plāno turpināt neitronu zvaigžņu zemfrekvences pētījumus, kas ir viņa galvenais darbs un zinātniskā interese. Ihors cer, ka tuvākajā nākotnē atkal būs iespēja iesaistīties pētījumos, kas saistīti ar radioteleskopiem RT-32 Irbenē un Zoločivā, Ukrainā.

Ņemot vērā Ukrainā valdošo situāciju un to, ka liela daļa Ihora ģimenes locekļu un draugu Ukrainā, Ventspils Augstskolas rektors un pārējie kolēģi pauduši atbalstu Ukrainas kolēģim, kā arī vēlas stiprināt viņa ticību, ka pasaulē valdīs miers un drīzumā viņš varēs atgriezties dzimtenē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: