Ventspils Augstskolas (VeA) IT fakultātes darbinieki un studenti ir uzstādījuši jau trešo gudro putnu barotavu. Pateicoties sadarbībai ar Ventspils Piejūras brīvdabas muzeju, barotava uzstādīta muzeja teritorijā, un par to aizgādību uzņēmās Ventspils 1. pamatskolas skolēni.

Jau ziņots, ka VeA ir sākusi iniciatīvu ''Putnu skola'', lai sniegtu iespēju skolēniem attālnāto mācību laikā nodarboties ar vizuāli uztveramu dzīvās dabas pētniecību. Putnu barotava ir aprīkota ar kameru un interneta pieslēgumu, sniedzot iespēju skolēniem un citiem interesentiem novērot putnu daudzveidību tiešraidē vietnē putni.venta.lv.

Putnu daudzveidībai Ventspilī var sekot līdzi jau minētājā putnu barotavā Piejūras brīvdabas muzejā, kā arī barotavās, kas uzstādītas VeA dārzā un pie Ventspils 2. pamatskolas. Putnu barotavu detaļas ir izgatavotas VeA laboratorijās, pateicoties projekta ''Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas/ Next Generation Micro Cities of Europe (Nr. UIA03-250)'' finansētajiem jaunieguvumiem, proti, lāzergriezējam, kas ļauj baratovai nepieciešamās detaļas izgriezt ar milimetra precizitāti, kā arī kamerām un mikroshēmām, kas ļauj gudrajai puntu barotavai funkcionēt.

Šajā pavasarī ir plānots uzstādīt vēl trīs barotavas, turpinot sadarbību ar Ventspils skolām un bērnudārziem.

Iniciatīvai ''Putnu skola'' ambīcijas ir augstas: ''Lai veicinātu skolēnu interesi par inženierzinātnēm un padarītu VeA laboratoriju resursus pieejamākus skolu jaunatnei, šī gada rudenī plānojam skolēniem dot iespēju pašiem izgatavot gudrās putnu barotavas, un uzstādīt tās dažādās vietās pilsētā un novadā,'' stāsta VeA Inženierzinātņu laboratorijas vadītājs Jānis Šate.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Lielais Kretīns 29.03.2021, 15:07:53

    Tur tā droša tā rozete izskatās.

    šodien līst lietus
    Un neviena no kamerām nestrādāja hmmmm

  • 0
    Alberts koks 30.03.2021, 14:31:48

    Diezgan inovatīvi un gudri izskatās ... prasās vēl vismaz viens sadalītājs uz nākamo barotavu, lai pilns komplekts ir. Četri vadi un vēl WIFI - tas ir nopietni - tāds jaudīgs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: