Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē diskusijas raisīja Ventspils mūzikas vidusskolas apsaimniekošanas un uzturēšanas izdevumi, kuri tiek segti no valsts budžeta.

Komisijas sēdē kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) un Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji iepazīstināja deputātus ar ministrijas nākamā gada budžetu un sniedza ieskatu par 2021. gada un 2022. gada budžetiem. Plašas diskusijas raisīja ministrijas atvēlētais finansējums Ventspils mūzikas vidusskolas uzturēšanai 354 309 eiro apmērā.

Puntulis stāstīja, ka Ventspils mūzikas vidusskolas finansējums ir nepieciešams samaksai par telpām, skolas darbības ekspluatācijas un apsaimniekošanas izdevumiem. Komisijas priekšsēdētāju Arvilu Ašeradenu (JV) samulsināja fakts, ka šī ir KM piederoša ēka. KM Valsts sekretāre Dace Vilsone skaidroja, ka ēkai ir divi saimnieki un īpašnieki. «Viena daļa ir valsts, savukārt skolas lielās zāles īpašnieks ir Ventspils dome,» sacīja Valsts sekretāre.

Deputāti vaicāja, vai šī ēka nav celta par valsts naudu, uz ko Vilsone atbildēja, ka ēka būvēta par valsts, Eiropas Savienības (ES) fondu un Ventspils pašvaldības līdzfinansējuma daļu. Viņa skaidroja, ka ēka celta par jauktu finansējumu un kopējie izdevumi veidojas pa vairākiem budžetiem. KM ir uzturēšanas izdevumi. Tāpat viņa piebilda, ka skola nomā kopējās platības zāli. Deputāti vairākkārtīgi vaicāja, kas ir maksājis par koncertzāles būvniecību uz ko Vilsone atbildēja, ka «valdībai nav jāuztur koncertzāle, tikai mūzikas skola».

Deputāte Evija Papule (S) vaicāja, vai skolai ir iespējams nemaksāt par zāles izmantošanu, jo arī tā būvēta par ES fondu līdzekļiem. Vilsone atbildēja, ka esot aprēķināta kopējā proporcija un ekspluatācijas izdevumi, kā arī ēka ir jāuztur, tādēļ nemaksāt nav iespējams. Tomēr Papule norādīja, ka būtu tikai godīgi nemaksāt.

Vilsone sacīja, ka 34% no ēkas izveides summas ir ieguldījusi valsts, savukārt Ventspils dome esot piesaistījusi 65%, kuros ietverti ES fondu līdzekļi. Uz to Ašeradens norādīja, ka šī ir «fondu iesaistes veiklība» un ministrijai varētu pārmest, kāpēc tai nav izdevies piesaistīt fondu līdzekļus tik veiksmīgi kā Ventspils domei.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -18
    keda 15.10.2019, 16:29:36

    Mjaaa.. izglītības komisijas vadītājs zina daudz privātu mūzikas vidusskolu valstī? Es ir šokā.. Un vel tie jautājumi: a kas cēla koncertzāli....:D

    Steidzīgi likumā jāparedz obligāta IQ pārbaude pirms iešanās Saeimā...

  • -17
    keda 15.10.2019, 17:27:21

    Ļoti lielisks paziņojums :D Mūzikas skolas visā valstī ir KM pārziņā un ēkas, kurās tās atrodas, tāpat. Var jau būt, ka visas nav īpašumā, bet nomā tās noteikti valsts. Pilnīgi muļķīgs mēģinājums kaut ko te atkal uzgāzt Ventspilij :D

  • -6
    Vairus 15.10.2019, 17:40:47

    Gribetos zinat cik pirms tam no valsts budžeta tika maksāts par mūzikas vidusskolas pakalpojumiem? Grundulis vai ka vinju tur sauc varētu nosaukt ciparus. Gribētos zināt kāds ir VV1Ģ gada budžets, čota man liekas ka varētu būt smuki kontrasti

  • -8
    KRX 15.10.2019, 18:52:30

    Nu, labrīt! Kad bija jābrauc uz ēkas atklāšanu, tad gan nevienam funkcionāram neviens jautājums par veiklību vai "losismu" neradās... Paši uzceļ, paši aprēķina, paši apstiprina un tagad nu pēkšņi rodas nesaprašana. Banānu valsts.

  • -6
    sranskis 16.10.2019, 15:59:46

    Un kurs tad no pašreizējās elites bija ieradies uz atklāšanu?

  • -5
    Pipars 16.10.2019, 08:48:10

    Tomēr Papule norādīja, ka būtu tikai godīgi nemaksāt."
    ---------
    Varbut butu ari tikai godīgi nepielikt deputātiem pie algas nākošgad un nepalielinat partiju finamsējumu???

  • -10
    Andrejs Bubinduss 16.10.2019, 09:41:48

    Tas, ka neoliberāļu partiju deputāti labprātāk 300000 novirzītu saeimas deputātu prēmijām, tas, ka viņi necieš profesionālo, akadēmisko izglītību, kuras uzturēšanu izdēdē, ir izrietošs no dmediju un likumdevēja attieksmes. Kultūras industrijas šamiem ir krietni tuvākās. Un tā ķīnieši sagrābj Eiropas kultūru, ko biedri deputāti neapzinās. Ķīnieši kļūst pārāki, jo izglītojas un investē akadēmiskajā mūzikas izglītībā, bāliņiem ir tikai viens jautājums ;kā, tas kaut ko maksā? Visu cieņu Ventspils pašvaldībai un personīgi Lemberga kungam par veikto darbu un ieguldījumu. Un nav jābrīnās, ka neoliberāļu mediji un deputāti iebilst jebkam, kur jāinvestē akadēmiskajā kultūrā un izglītībā. Jo to nosaka noziedznieka Sorosa griba

  • -9
    Jānis Kalniņš 16.10.2019, 22:21:28

    Kas tā tāda Papule? Man nu ir lieliska iespēja salīdzināt darbu Cēsu un Ventspils mūzikas vidusskolās. Cēsīs nezinu gada budžetu, bet zinu, ka KM nomā telpas no Cēsu pilsētas. Skolai jāmaksā par katru stundu lielās zāles izmantošanai un tā nu galīgi nav naza nauda! Ventspilī studentiem ir praktiski neierobežotas iespējas izmantot koncertzāli un pats galvenais - ērģeļklases studenti var vingrināties uz vismodernākajām ērģelēm Latvijā stipri neierobežoti, ja vien paši nepaslinkos pieteikt laikus! Ventspilī ir kolosāli pedagogi. Vienvārdsakot - pilnīgi visas mūzikas vidusskolas Latvijā var apskaust Ventspili par tiem mācību apstākļiem, ko skola un koncetzāle sniedz studentiem un pedagogiem. Tai Papulei bija vienreizēja iespēja neparādīt savu aprobežotību, kuru nu viņa neizmantoja. No ko - kāds elektorāts, tāda deputāte.

  • -5
    Latvija pāri visām! 17.10.2019, 10:01:10

    Nodokļus arī būtu tikai godīgi nemaksāt..

  • 0
    Mortīcija III 18.10.2019, 12:45:59

    Vai nevarētu būt tā,ka gan visas ēkas,gan zāles statuss ir speciāli "samudžināts",ja tā varētu teikt?
    Jo pilsētā,kur visu varu gandrīz vienpersoniski uzurpējis cilvēks,kurš apsūdzēts smagu kriminālnoziegumu veikšanā,ne par ko vairs nav jābrīnās.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: