Mainot savus paradumus, iespējams paveikt vides ilgtspējai būtiskas lietas. Viens no soļiem, ko varam spert, ir samazināt plastmasas iepakojuma daudzumu ikdienā.

Ventas Balss uzrunāja ventspilniekus, kuri jau ir izmainījuši savus iepirkšanās paradumus.

Sofija:

– Pirmais, ko es mainīju, bija tas, ka veikalos vairs neizmantoju mazos plastmasas maisiņus sveramajiem augļiem un dārzeņiem. Tas ir ļoti vienkārši, jo tu pats vari uzšūt maisiņu no viegla auduma un izmantot to. Audama maisiņus var arī iegādāties, nav obligāti jāšuj pašam. Ejot uz veikalu, izmantoju arī lielo auduma somu, kurā salikt visus pirkumus. Vēl ir būtiski nepirkt mazās plastmasas ūdens pudelītes. Ja tu katru dienu pērc, piemēram, vienu Mangaļu pudelīti, tiek izmests ļoti daudz plastmasas. Izdevīgāk ir nopirkt metāla vai cietās plastmasas pudeli, kuras kalpos ilgi, un ūdeni paņemt līdzi no mājām. Pēc iespējas mazāk cenšos pirkt tos produktus, kuri ir plastmasas iepakojumā. Piemēram, esmu novērojusi, ka cilvēki pērk gaļu veikala iepakojumā. Ja gaļa ikdienā tiek patērēta bieži, šādu iepakojumu sakrājas ļoti daudz. Taču šo problēmu var viegli atrisināt, ja tev pašam ir sava cietās plastmasas kārbiņa un tu palūdz, lai tev veikalā iesver gaļu tajā. Dažus produktus pārdod gan plastmasas, gan stikla iepakojumā. Tad labāk, protams, izvēlēties stikla iepakojumu. Grūtākais varbūt ir tas, ka, ejot uz veikalu, ir jāatceras paņemt līdzi auduma maisiņus. Dažreiz veikalos ieejam iepriekš neplānoti, bet, ja tā ir gadījies, tad es augļus un dārzeņus iegādājos, vienkārši neizmantojot nekādus maisiņus.

Annija:

– Savā ikdienā cenšos samazināt plastmasas un citu atkritumu daudzumu līdz minimumam. Sāku ar to, ka vairāk nekā pirms gada ieviesu savā ikdienā mazos auduma maisiņus, kurus izmantoju dārzeņu, augļu, graudaugu, pākšaugu un citas pārtikas iegādei. Maisiņus uzšuvu pati no mājās esoša auduma, pāris esmu arī nopirkusi skolēnu mācību uzņēmumu tirdziņā vai veikalā Rimi. Šādā veidā netiek nevajadzīgi lietoti mazie plastmasas maisiņi, kas bieži vien kalpo tikai pāris minūšu. Jāņem vērā arī tas, ka ir daudz augļu, kurus var vispār nelikt maisiņā, piemēram, banāni, viens ābols utt. Tā kā pati esmu veģetāriete, gaļu pērku sunim – ejot uz veikalu ar savu spainīti vai trauciņu, kur iesvērt gaļu. Ikdienā vienreizējās PET pudeles pērku ļoti reti, parasti man vienmēr ir līdzi sava sporta pudele ar ūdeni. Mazināt atkritumus ir vieglāk, ja tiek plānots – kur, kad, ko pirks utt. Ieteiktu sākumā paskatīties un saprast, kuri atkritumi jūsu mājās rodas visbiežāk, piemēram, ja tie ir krējuma trauciņi, tad to var viegli mainīt, ejot ar savu burciņu uz tirgu. Sveramo krējumu var iegādāties arī veikalā top! un Miesnieka veikalā Saules ielā, iespējams, arī citur.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: