Valdība otrdien akceptēja civilo augstskolu studentu speciālās militārās apmācības kārtību, kas paredz to apguvušiem, vairākus kritērijus izpildījušiem studentiem izmaksāt līdz 2524 eiro lielu kompensāciju, tādējādi motivējot jauniešus apgūt šo programmu un kompensēt apmācībai veltīto laiku.

Aizsardzības ministrijā (AM) pastāstīja, ka līdz ar valdības lēmumu interesenti Zemessardzes bataljonos var jau no 30. janvāra sākt pieteikties apmācībām. Apmācības norisināsies kopā ar pārējiem zemessargiem, līdz ar to katrā bataljonā tās organizēs individuāli.

Saskaņā ar likumu Latvijas pilsoņi, kas iegūst augstāko izglītību, var apgūt speciālu militārās apmācības kursu, skaidro AM. Arī citās NATO dalībvalstīs, piemēram, ASV un Apvienotajā Karalistē īpaši augstskolu studentiem tiek organizētas speciālas militārās apmācības programmas.

Militārās apmācības apguve būs brīvprātīga un to īstenos Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Turklāt to organizēs no studijām brīvajā laikā, tostarp brīvdienās un vasaras brīvlaikā.

Militāro apmācību varēs apgūt tikai tie studējošie, kuri būs iestājušies Zemessardzē, medicīniskajā pārbaudē būs atzīti par derīgiem militārās apmācības apguvei, kā arī būs nokārtojuši iestājpārbaudījumus.

Apmācība sastāvēs no kareivja pamatapmācības, jaunākā instruktora apmācības un Zemessardzes vada komandiera apmācības.

Pirms apmācības posmu apguves ar zemessargu noslēgs līgumu par zemessargu nosūtīšanu iegūt militāro izglītību, nosakot, ka pēc šādas izglītības iegūšanas zemessargam jānodien Zemessardzē vismaz pieci gadi.

Vienlaikus ir paredzēts, ka zemessargam izmaksās kompensāciju triju profesionālā dienesta karavīra mēnešalgu apmērā jeb aptuveni 2524 eiro atbilstoši zemessarga amatam noteiktajai dienesta pakāpei un izdienai, ja militārās apmācības apguve uzsākta studiju laikā un tiek izpildīti vairāki kritēriji.

Kompensāciju izmaksās, ja students ieguvis augstāko izglītību vai profesionālo kvalifikāciju, apguvis militārās apmācības posmus, ir iecelts virsnieka amatā Zemessardzē un viņam ir piešķirta leitnanta dienesta pakāpe.

AM pieņem, ka kritērijus izpildīs ne vairāk kā 50 studenti-zemessargi gadā un kompensāciju izmaksai provizoriski būtu nepieciešami līdz 126 225 eiro katru gadu. Kompensāciju izmaksa plānota ne agrāk kā no 2021.gada, jo apmācību noslēdzošo, trešo posmu Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sāks īstenot ne vēlāk kā ar 2020./2021.mācību gadu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: