Protestu pret pāreju uz izglītību latviešu valodā norise un intensitāte nesamazināsies, kamēr valsts nesadzirdēs cilvēku prasības un neliks mierā mazākumtautību izglītību, sacīja Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Mitrofanovs, kuram drīzumā paredzēts sākt darbu Eiropas Parlamentā savas partijas biedres Tatjanas Ždanokas vietā, pauda, ka Saeimas šodien pieņemtais lēmums likumprojektu izskatīšanu nodot komisijām nenozīmē krievu skolu aizstāvju padošanos.

Viņš solīja, ka protesta akcijas turpināsies, ar tām pavadot likumprojektu izskatīšanu Saeimā. Ja Saeima likumprojektus pieņems arī galīgajā lasījumā, protesti tāpat nebeigsies.

"Tie, kas domā, ka protesti beigsies, tie stipri šaubās. Varēs notikt kā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad lēmumu par izglītību valsts valodā pavadīja liela protesta kustība, kura tikai pieauga, līdz panāca savu," teica Mitrofanovs.

Tāpat politiķis pauda, ka pati Saeima nožēlos šādus savus lēmumus, jo tiks sabojātas valsts simtgades svinības. Uz jautājumu, kā svinības varētu tikt sabojātas, Mitrofanovs atbildēja, ka tās tāpat paies protestu gaisotnē.

Nākamā protesta akcija paredzēta 24. februārī, pasākumu veltot krievu skolas dzimšanas dienai Latvijā.

Kā ziņots, Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās divu likumu grozījumus, kas paredz no 2019. gada 1. septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Deputāts Hosams Abu Meri šodien debatēs uzsvēra, ka šis ir valsts pašcieņas un pastāvēšanas jautājums. Viņš skaidroja, ka izmaiņas nepieciešamas, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību. Tāpat būtiski, lai Latvijas iedzīvotāji nedzīvotu "divās paralēlās pasaulēs", atšķirīgās mediju telpās. "Šeit ir Latvija," sacīja deputāts, akcentējot, ka latviešu valoda "bija, ir un būs vienīgā valsts valoda".

Savukārt deputāts Igors Pimenovs aicināja neatbalstīt šādas izmaiņas, uzsverot, ka šis ir otrais mazākumtautību mācību latviskošanas vilnis. Pimenovs norādīja uz pieprasījumu pēc izglītības krievu valodā, kā arī uzsvēra, ka vecākiem ir pamatotas tiesības prasīt, lai no viņu samaksātajiem nodokļiem tiktu nodrošinātas apmācības arī mazākumtautību valodās.

Grozījumus Vispārējās izglītības likumā šodien atbalstīja 66 deputāti, pret balsoja 21 parlamentārietis, bet Juris Viļums (LRA) balsojumā nepiedalījās. Savukārt grozījumus Izglītības likumā atbalstīja 67 deputāti, pret bija 21 deputāts, bet Viļums balsojumā nepiedalījās.

Lasi vēl

Komentāri (32)

  • -1
    Kārlis_ 08.02.2018, 14:32:40

    Tak neviens neko neuzspiež, es uzskatu.
    Ir Krievijas federācija, var braukt uz turieni dzīvot, mācīties, strādāt, visi apmierināti.

  • 0
    keda 08.02.2018, 14:35:48

    Normāli - bērni mācās, vecāki strādā, vecvecāki izklaidējas protestos :)

  • -1
    gunča 08.02.2018, 15:06:28

    Keda sāk normāli komentēt.

  • 0
    Nezināmā 08.02.2018, 14:42:28

    Liekas tik nepieņemami, ka vispār kaut kas tāds Latvijā pastāvēja/pastāv, nu kā var mācīt bērnus ne valsts valodā. Saprotams, ja tās ir privātās skolas...bet valsts...
    Valsts valodas apguvi vispār vajadzēja sākt jau bērnudārzā, bet tas ir akmens pašvaldību dārziņā, ka pastāv bērnudārzi gan latviešu bērniem, gan krievu. Jau no mazotnes tiek ieaudzināta šķirošana, ne vienlīdzība.

  • 0
    Nif nifs 09.02.2018, 08:21:06

    Savukārt čigāni atsevišķi mācīties nedrīkstot. Vajagot integrēt.

  • 0
    norge 08.02.2018, 14:55:33

    visa pasaule ja tu gribi macities sava dzimta valoda tad vai nu ej privat skola vai svedienas skola vai ari tas valsts vesnieciba taisa savu skolu un kur visas macibas notiek tas valsts valoda un pec vinu kriterijiem , un tur nekads sakars nevar but tai valsti kura vini dzivo vai uzturas

  • -2
    gunča 08.02.2018, 15:02:54

    Tur,uz tās bildes viens ir ar brūnu pižiku galvā.Dēļ tās tautības arī ir visas nelaimes uz pasaules.Miers un vispārēja labklājība ir iespējama tikai tad,ja viņiem piegrieztu skābekli.

  • -8
    yolo 08.02.2018, 15:30:24

    Vairāk nelaimju ir dēļ tādiem aprobežotiem indivīdiem kā tu

  • 0
    gunča 09.02.2018, 09:26:52

    Vai esi no haimju sugas,ja tā uzvelcies?
    Tev tāda slima reakcija,it kā tev personīgi no manis būtu kāda nelaime.

  • 0
    ayk 08.02.2018, 15:22:24

    Viedokli vajadzētu prasīt skolniekiem nevis neizglītotiem, tumšiem ļautiņiem, kam nav jāmācās skolā.
    Un visus šitos Ždanokas, Mitrofanovus, Plinerus, Pimenovus un citus parazītus vajadzētu saukt par atbildību par neizglītotās krievu tautas daļas musināšanu.

  • 0
    ayk 08.02.2018, 15:27:32

    pie atbildības*

  • 0
    Āmen 08.02.2018, 15:27:14

    Kurzemniek, tas tu pa vidu?

  • -12
    Latvija pāri visām! 08.02.2018, 18:17:39

    Par ko cepiens, letiņu šovinisti?
    'Kārklu' latviešus sakārojies?
    Rusifikācija bija slikti,
    bet latišizācija baigi labi?
    Kāda jums starpība kādā valodā mācās krievu bērni?
    Krievu skolas te bija pirms lielākā daļa no mums te piedzima.
    Sanāk tā - ja viņi mācīšoties latviski, labāk sapratīšot blēņu stāstus, kā par viņiem rūpējoties valsts orgāni. Bet...mēs taču ļoti labi ar visu latviešu valodu zinām, kā šie "rūpējas"...

    Bilingvālajai izglītībai nebija ne vainas - apguva gan dzimto gan latviešu valodu.
    Bet, acīmredzot, pietrūka politiskās spriedze un nestabilitāte.
    Visa šī afēra ar mācību valodas maiņu acīmredzami ir domāta lai pastiprinātu starpnacionālo spriedzi Krievijas pierobežā.
    Īstermiņā - nodrošināt vēlētaju balsis nacionāļiem.

  • 0
    gunča 09.02.2018, 09:33:24

    Tu ko,vispār ožu esi pazaudējis?Latvijā latišizācija?Jā,Kurzemniek,tu esi bīstams elements Latvijai.Tevi vajadzētu ņemt stingrā uzskaitē drošības iestādēs.Ar tevi vispār vajadzētu izdarīt kaut ko citu,bet to es nerakstīšu,jo tad dzēsīs komentāru.

  • -10
    Latvija pāri visām! 08.02.2018, 18:26:38

    Būtiski, lai Latvijas iedzīvotāji nedzīvotu "divās paralēlās pasaulēs", atšķirīgās mediju telpās.
    ----
    Pilnīgas blēņas.
    Jo, ja mani gribētu pārkrievot, noteikti latviskas identitātes uzturēšanai atrastos latvisko mēdiju telpā.
    Kas teica ka ar krieviem būtu savādāk?
    Acīmredzami nedraudzīgai t.s. pamatnācijai uzspiežot savu valodu nav sagaidāma lojalitāte pret to, ko it kā cenšas panākt ar šo reformu.
    Tieši otrādi - tas pastiprinās revansēšanās iespējas gaidīšanu.
    Latvieši taču arī izmantoja pirmo iespēju izmainīt savas tiesības par labu sev.

  • 0
    norge 08.02.2018, 19:21:10

    to Kurzemnieks , tev pa mierinajumu Maskava ari ir latviesu skola tikai vinu finansiali uztur latviesi kas dzivo maskava un latvijas vesnieciba , nevis krievijas federacijas izglitibas ministrija un krievijas pilsoni , viniem nekads sakars nava skolu visu apmaksa un uztur un algas skolotajiem maksa latviesi , ta ka vini var ari latvija vert vala savas skolas , ta pat ka ebreju un polu liceji riga visu uztur tas valstis kuru pecteci vini ir un nekadu problemu macies sava dzimta valoda

  • -1
    herberts 08.02.2018, 19:55:49

    Ohh, vecā gvarde atkal uz strīpas, turās, molodci, rebjata! A kur vecā plintniece, no Jevropas parļamenta, kur Vaņa Staļnoj, ņe v stroju? Nav labi, nav labi, jābūt visiem kā štikie, uhh, visiem "pod ružjo", vot.
    Kremlistam Kurzemniekam nu gan vajadzētu zināt ka okupantu un kolonistu atvasēm nevienā normālā pasaules valstī par valsts līdzekļiem skolas viņu valodā neuztur, tās, ja vēlas, par savu privāto naudu var uzturēt paši svešzemnieki. Bet lielajai austrumtautai jau ar to izpratni tā ir kā ir, Dievs apdalījis.

  • 0
    gunča 09.02.2018, 09:48:46

    Nu vispār,kad jātaisa konkrēti sūdi,tad tam austrumu kaimiņam izdoma ir baigā.Lai gan tas nav rādītājs veselam saprātam.Kas attiecas uz kaut kādu dieva dāvanu,tad dievs tiem mūsu austrumu kaimiņiem ir uzdāvinājis pārāk daudz nekaunības,kopā ar visatļautību.

  • -10
    Latvija pāri visām! 08.02.2018, 20:51:52

    Iedomāsimies - N.valstī trešā daļa iedzīvotāju ir latvieši.
    Vēsturiski šiem latviešiem vienmēr ir bijušas skolas savā - latviešu valodā.
    Te pēkšņi valsts pamatnācijas parlaments deklarē,
    ka latviešiem savas skolās vairs nebūs, jo latviešiem nevajag dzīvot savā informatīvajā telpā, bet gan tajā, kurā dzīvo pamatnācija.
    (Pie tam vairākiem simtiem tūkstošu latviešu šai valstī nav pilsoņtiesības.)
    Līdz ar to visas latviešu skolas, kurās jau agrāk puse mācību notiek pamatnācijas valodā, pāries uz pamatnācijas valodu pavisam.

    Rezultāti ir paredzami - latvieši protestē, demonstrē,
    nesaprotot, kāpēc viņu valoda kļuvusi pamatnācijai par traucēkli...Un kāpēc pamatnācijas politiķi naivi (vai varbūt apzināti liekulīgi ņirdzīgi) bīda tekstus, ka šāda attieksme esot tikai latviešu pašu labā?
    Šādas paralēles varētu turpināt.

    Bet tās ļauj saprast ka krievu protesti pret savas valodas aizliegšanu skolās ir absolūti leģitīmi.

  • -8
    Latvija pāri visām! 08.02.2018, 20:57:31

    Herbertam derētu zināt ka sen vairs nav tādas "normālas pasaules valstis",
    kas citām būtu par priekšzīmi.

    Labāk (gudrāk un drošāk) veidot savu valsti savu iedzīvotāju interesēs, izejot no reālās vēsturiskās situācijas un ne tikai vienas nācijas labā,
    paliekot zem valsts pamatiem bumbu ar laika degli.

  • -8
    Latvija pāri visām! 08.02.2018, 21:02:55

    Rietumeiropā tāpat pēc pārdesmit gadiem dominēs arābu islama kults un kultūra,
    tāpēc latviešiem laiks domāt par jauniem sabiedrotajiem, nevis ar tiem naidoties.

  • -1
    gunča 09.02.2018, 09:42:43

    A vot hrenu tev,nevis tevis domātos sabiedrotos.Mums ir sabiedrotie,kuri mūs pasargās no tevis vēlamiem sabiedrotiem,kuri par sabiedrotiem normālām valstīm nemaz nevar būt,jo par par kaut kādām labām attiecībām uzskata tikai to,ja bez ierunām pakļaujas viņu vālprātam.Tā tas ir jau simtiem gadu.

  • 0
    tupenis 08.02.2018, 22:48:53

    Latviešu valoda esot viena no visgrūtāk apgūstamajām valodām, jo 50 gadu laikā protestētāji nav papūlējušies to iemācīties kaut elementārā sarunu līmenī. Vai vienkārši nekaunība?

  • 0
    Anita 09.02.2018, 04:59:28

    Jā jā , latviešu valoda ir pat grūtākā par ķīniešu valodu , tāpēc "gudrie" krievi nevar iemācīties , kaut kādi pakistānieši, irāņi , afrikāņi un vēl daudzu citu valstu ļaudis apgūst to "SUŅU " valodu nepilna gada laikā,bet te viena tauta nespēj iemācīties visa mūža garumā, bet tikai pieprasa,lai otra valoda būtu krievu un lai pilsonība arī viņiem tikai par to ,ka te ieradušies, tiktu dāvināta.

  • 0
    vai man dieniņ!!! 09.02.2018, 08:31:32

    Klasiska Kurzemnieka demagoģija:
    ja latvietim savā zemē jārunā krieviski, tad tā ir saskaņa,
    Ja krievam jārunā Latvijā latviski, tad tas ir nacisms, fašisms.

    Vienīgie nacisti un fašisti jeb lielkrievu šovinisti šeit ir Kurzemnieks un tā veco padomju atraugas svīta ar plakātiem. Pat jaunieši, uz kuriem tas viss attiektos, nav tajā protestā. Tie ir nākuši pie prāta, bet vecajiem bezsmadzenes, iemācīties valodu, joprojām nav ārstējamas.

  • -1
    gunča 09.02.2018, 09:36:16

    Nemaz nebrīnītos,ja Kurzemnieks ir no tiem tā saucamiem dieva izredzētiem.

  • -7
    Latvija pāri visām! 09.02.2018, 12:15:01

    Nabaga letiņi tik ļoti iejutušies pašizdomātajā kolektīvajā mītā par sevi kā par taisnprātīgo upurtautu,
    ka kaunas atzīt un saukt lietas īstajos vārdos -
    jā, esam šovinisti un, izmantojot izdevību,
    vēlamies atriebties gan par reālajiem gan iedomātajiem pagātnes pāridarījumiem.
    Un mums pofig, kā tas ietekmēs mūsu valsts ilgtspēju,
    galvenais ir īslaicīgais gandarījums, ka arī mēs varam kādiem uzspiest savu gribu, ierobežojot viņu intereses.

    Un, tad kad tas nāks atpakaļ, atkal dziedāsim ierasto dziesmiņu par sevi kā par nevainīgajiem jēriem, kuriem dara pāri.

  • 0
    gunča 09.02.2018, 12:24:54

    Ja es,būdams latvietis ,dzīvoju Latvijā un vēlos savu valsti latvisku un absolūti brīvo no cittautiešu diktāta un manas zemes visa nacionālā pazemošanas,tad Kurzemniekaprāt es esmu šovinists.Vai tas tā jāsaprot?

  • -9
    Latvija pāri visām! 09.02.2018, 16:54:36

    Noteikti esi šovinists,
    jo savu ideju vēlies īstenot uz citu rēķina.
    Ne tu esi šo valsti sev no nulles dibinājis un ne viens tu tajā dzīvo.

    Nodibini valsti savā mazajā istabiņā un tur par visiem 100% varēsi dzīvot tik absolūtā "latviskumā", kādu vien būsi spējīgs izfantazēt.)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: