Lēmums par pāreju uz mācībām latviešu valodā mazākumtautību skolās, pirms tam neveicot nopietnu analīzi par skolu gatavību šādām izmaiņām, ir politisks un orientēts uz vēlētāju balsu "makšķerēšanu" šī gada rudenī gaidāmajā Saeimas vēlēšanās, savas bažas pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pirms jebkādu svarīgu lēmumu pieņemšanas ir nepieciešams veikt rūpīgu analīzi un situācijas izvērtējumu, kas šajā gadījumā nav darīts, uzskata Lembergs.

"Katrs no jums, kad iebrien jūrā, izvērtē - var peldēt uz trešo sēkli vai nevar. Parasti jūs droši vien nepeldat uz trešo sēkli - izvērtējat savus spēkus un jūtat, ka varētu netikt atpakaļ, un tas ir pareizi. Ir ļaudis, kas izvērtē spēkus un pārpeld pāri arī Lamanšam, bet mēs ar jums nebūsim starp tiem," salīdzināja Lembergs. Viņaprāt, tēlaini izsakoties, arī jautājumā par pāreju uz mācībām valsts valodā lēmums pieņemts, nedomājot vai varēs "aizpeldēt uz trešo sēkli un atpeldēt atpakaļ".

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nav veikusi mazākumtautību skolu vērtējumu no viedokļa, cik gatavi izmaiņām ir pedagogi katrā skolā, mācību programmas un metodika, kā arī paši skolēni un vecāki, norādīja Lembergs.

"Ja gatavība kādā aspektā šobrīd nav pienācīga, tad jautājums, ko un kā darīt, lai tā būtu pienācīga tad, kad šī pāreja notiek. Protams, šāda veida analītiska pieeja un apzināts, izsvērts lēmums nav raksturīgi. Ļoti bieži politiķiem gribas parādīt savus muskuļus, ka, lūk, mēs, vairākums, pieņemsim lēmumu, un jūs, mazākums, varat "ieskrieties". Mēs runājam par demokrātiju un demokrātisku sabiedrību. Demokrātiska sabiedrība ir nevis tā, kur vienmēr uzvar vairākums, bet tā, kur ņem vērā mazākuma viedokli," sacīja Lembergs.

Arī Ventspils mēra rīcībā neesot nekādas analīzes par mazākumtautību skolu gatavību šādām izmaiņām. "Līdz ar to es izsaku savas bažas, ka šis lēmums ir politisks, saistīts ar vēlēšanām 2018. gadā un orientēts uz vēlētāju balsu "makšķerēšanu", kur partijas sacenšas savā starpā, kurš būs lielāks nacionālis - Nacionālā apvienība, "Vienotība", arī Zaļo un zemnieku savienība, droši vien vēl kādi pievienosies, kas ir parlamentā. Es uzskatu, ka šādā veidā sociāli jūtīgus lēmumus nedrīkst pieņemt, jo vismaz Ventspils pašvaldībā mēs cenšamies tā nedarīt," sacīja Lembergs, šādu pieeju lēmumu sagatavošanā un pieņemšanā raksturojot kā "bezatbildīgu un neprofesionālu".

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien piekrita no 2019. gada 1. septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Valdība šodien piekrita grozīt Izglītības likumu un Vispārējās izglītības likumu, abos normatīvajos aktos iekļaujot nosacījumus, kas jāsasniedz, lai nodrošinātu pāreju uz mācībām latviešu valodā, pārmaiņas noslēdzot 2021./2022.mācību gadā.

Lasi vēl

Komentāri (30)

  • 0
    keda 23.01.2018, 15:25:45

    Kāda vēl izvērtēšana un kāda vēl gatavība? Skolotājiem ir jābūt augstākā līmeņa zināšanām latviešu valodā, bērniem, cik nu manīts, lielu problēmu ar valodu nav, bet ir paredzēti līdzekļi, lai skolotāji apgūtu nianses mācīšanai latviešu valodā. To var saukt kā grib, bet tas ir jau sen nokavēts un sen nepieciešams solis! Arī visas iepriekšējās valdības ir vainojamas, ka tā sabiedrības polarizācija nav mazinājusies!

  • 0
    tara 23.01.2018, 16:08:33

    Jautājums pašvaldībai:
    Kad pēdējo reizi Ventspilī tika organizēti pašvaldības apmaksāti latviešu valodas apmācības kursi pieaugušajiem?
    Cik cilvēku vēlētos apmeklēt šādus apmacību kursus?

    Neesat izpētījuši?!
    Izpētiet!

    Pieprasījums ir ļoti liels, bet piedāvājuma nav.
    Nez kapēc tā?
    Laikam jau lembergam ir izdevīgi saglabāt divas kopienas Ventspilī.
    Skaldi un valdi!

  • -8
    Latvija pāri visām! 23.01.2018, 16:35:34

    Nez kāpēc kādreiz rusifikācija sabiedrības polarizāciju nemazināja, bet tieši otrādi...

  • -1
    keda 23.01.2018, 16:48:12

    Tiešām nesaproti vai vienkārši netīšām sanāca muļķību izmuldēt? Provēšu paskaidrot līdzībās...
    Ja ir ūdens, bet tajā ielej kaudzi eļļas, tad skaidrs, ka tā nevis sajauksies, bet sastāsies savā "bariņā". Ja ūdeni attīra, tad eļļas loģiski kļūst mazāk un ūdens - viendabīgāks.

  • 0
    gunča 24.01.2018, 09:37:01

    Nu bet tas Kurzemnieks taču ir viens mai.a.Ļoti labi pats zin,ka toreiz daudz pīkstēt nevarēja (publiski),vai citādi izrādīt nepatiku pret kaut ko uzspiestu no okupantu puses.
    Esošā situācija ir pilnīgi pretēja.Varbūt Šadurskis nav visu izdomājis līdz galam,bet tas viņa funktieris ir pareizs.Lai ir krievu skolas,kur valda tikai krievu valoda apgūstot mācību vielu,bet lai tās skolas būvē no Krievijas naudas,un arī pārējie izdevumi no Krievijas.
    Dzīvot šeit ar domu,ka esam vispār vēl PSRS vai kaut kāda Krievijas guberņa,var tikai galīgi aptaurēts cilvēks.

  • -7
    Latvija pāri visām! 23.01.2018, 17:23:28

    Tu pats nesaprati.
    Rusifikatori arī domāja ka tā visiem būtu labāk...

    Ja vieni domā ka ir nez kādi gaišie tēli, bet otri tumšie, tāpēc drīkst, tad kas kavē tiem otriem domāt tieši to pašu?
    Pie tam tie otrie pirmajiem skolas to valodā neaizliedza.
    Arī 1.Latvijas Republika neaizliedza skolas otro valodā.

    Bet te princips ir vienkāršs - tad viņi mūs 'močīja', tagad mēs viņus...ar jau paredzamo - tad viņi atkal mūs etc.

  • 0
    keda 23.01.2018, 19:17:28

    Labi demagoģē :) kāds sakars ar otro valodu skolā? Nav jābūt valsts skolām ar dažādām apmācību valodām. Punkts. Vari man parādīt tādus brīnumus kā liels valsts nodrošināts skolu tīkls svešvalodā ne-postpadomju telpā?

  • -5
    Latvija pāri visām! 23.01.2018, 19:51:25

    Labi demogoģizē tev līdzīgie,
    kas to pasniedz kā nez kādu sasniegumu.
    Nav jābūt vai ir jābūt - tas viss ir relatīvi.
    26.gadus bija, te izdomāja MK biedrs Šadurs un ko. reformu ka nevajag. Un nebūs.
    Sekas paskatīsimies vēlāk.

    Ir izdomājuši arī uz LR 100.gadu jubileju "dāvanu" - aizliegt kristīgo mācību skolās.
    Gunčām, āmeniem un lgtb par prieku.
    Izdomājuši un viss.
    Pareizi, kādu ateistiem kristietību, valdīšanai vajag vien tupu lielgabalgaļu.
    Sekas paskatīsimies...

  • 0
    keda 24.01.2018, 08:25:49

    Tas nav nekāds sasniegums, tā ir nolaidība! Nekam tādas sen vairs nebija jāeksistē un tad arī nebūtu valodas referendumu, un varbūt pat Krievija mazāk uztrauktos par pārinodarījumiem saviem tautiešiem. Bet tu joprojām neatbildi uz jautājumu, tikai ber smukus tekstus ;)

  • -1
    gunča 24.01.2018, 09:55:45

    Kurzemnieks laikam ar bībeli rokās arī di.st iet.Tā vien grib te kādu pārliecināt,ka tikai kristietība ir glābējs visiem un visam
    Tici ,tu nekauņa,kaut izlietotam tualetes papīram,bet nepūderē te smadzenes internetā.Neaizmirsti,ka pie datoriem sēž arī bērni.Simtiem gadu esat p.s.ši prātus cilvēcei ar savu absurdumu,tādējādi nesot tik ciešanas un citas nelaimes.Realitātes saprašana un diskutēšana par to,jums ir kaut kāda zaimošana.Stulbuma nepieņemšana jums ir ateisms.
    Par izglītības iegūšanu latviski visiem bērniem šajā valstī tādiem kurzemniekveidīgiem viedoklis ir kā tautas ienaidniekiem.

  • 0
    Cuca 23.01.2018, 21:12:17

    Oi Aivar! Kādas balsis tad tagad “makšķerējat” Jūs?

  • 0
    gunča 24.01.2018, 09:40:02

    Tu par viņu tā neizsakies,jo esot taču tas "kungs" tagad melnās jostas īpašnieks.Ka neiedod vēl pa degunu.

  • 0
    Cuca 24.01.2018, 11:32:05

    Bet Aivars tak. Vai tad lai vārdā sauktu ar vajag tiesas spriedumu?

  • 0
    Anita 24.01.2018, 05:50:22

    Latvijā ir valsts valoda -latviešu , valsts uzturētās skolās valsts valoda , bet minoritātes lai veido savas skolas un mācās kādā valodā vien vēlas., Vai ir vēl kāda valsts ,kur iebraucēji pieprasa mācības viņu valodā ? Šķiet ,ka nav , visi migranti ir spiesti runāt un mācīties vietējā valodā , bet Latvija jau visās jomās ar muļķībām ir pirmajā vietā. Izglītībā visi tie reformatori ir salaiduši visu pilnīgā putrā un drīz vairs nepaliks nevienas skolas un apmācības valoda nebūs nepieciešama , problēma atrisināsies pati no sevis.

  • 0
    Elviss22 24.01.2018, 08:04:50

    Nesaprotu, kur problēma? Visi tie bērni, kuri tagad mācās skolās ir dzimuši brīvās Latvijas laikā, vai tiešām tie cittautieši nesaprata ka bērnam var nākties mācīties to valodu, kurā valstī dzīvo. Vai tiešām Īrijā vai Anglijā mūsu bērnu māca latviešu valodā. Sen jau vajadzēja pāriet uz latviešu valodu un tie pedagogi, kuri pa 27 gadiem nevar apgūt valodu nemaz nevar strādāt par pedagogu.

  • 0
    Maksimss 24.01.2018, 12:39:49

    Tieši tā!
    Mēs dzīvojam Latvijā, mēs tas ir arī tie, kas šeit dzimuši, bet uzskata sevi par piederīgiem citai nācijai, taču neatkarīgi no tā - Latvijā valsts valoda ir latviešu valoda un tā tam būs būt!

  • -5
    Latvija pāri visām! 24.01.2018, 10:14:53

    Jā,
    gunča,
    tikai kristietība t.i.Kristus ir Glābējs visiem un visam.
    Gan no elles tur, gan no elles te...

  • -4
    Latvija pāri visām! 24.01.2018, 10:21:07

    Vari man parādīt tādus brīnumus kā liels valsts nodrošināts skolu tīkls svešvalodā ne-postpadomju telpā?
    ------
    Tu domā šo jautājumu?

    Lūk, 26.gadi tāds tīkls bija LR, pirms permanentajiem LR reformētājiem iešāvās prātā atkal kaut ko izreformēt.
    Pieļauju arī sekojošu versiju - tas tiek darīts apzināti lai pastiprinātu starpnacionālo spriedzi Latvijā.
    Un, protams, zvejotu balsis priekš nacikiem.
    Jāatceras, ka izglītība ir ne jau par velti,
    jo krievi tāpat maksāja šeit nodokļus.
    Lai nu paliek, tad jau redzēsim...

  • 0
    keda 24.01.2018, 10:53:17

    Kapēc tam tā ir jābūt? Lai cilvēks var ar trekoloru 9.maijā iziet ielās un kliegt Rossija, Rossija? Esmu pilnīgi pārliecināts, ka lielākajā daļā šo skolu tiek elsts un pūsts par lielo kaimiņu un jaukajiem gadiem tā jūgā. Nekāda Latvijas patriotisma tur nav un nevar būt, ja lielākā daļa pedagogu tusē tikai pa RUS informācijas telpu, ko dara arī audzēkņi. Nevienam nav nekādas vajadzības kaut ko mainīt, jo viss ir tik ērti un pašsaprotami. Sevišķi, ja 25 gadu laikā netika traucēti, tikai apčubināti.

  • -4
    Latvija pāri visām! 24.01.2018, 10:25:57

    Ne-postpadomju telpā?
    ------
    Redz, postpadomju telpā situācija ir atšķirīga.
    Bet saprotu jau - letiņu valdīšanai nav neviena svaiga ideja vai ideja, kas īpaši iziet no situācijas LR specifikas
    - ir tikai tas ko nebeidzamie ārzemju padomdevēji pavēl vai pasaka priekšā...

  • 0
    keda 24.01.2018, 10:29:27

    Kā saka viens mans labs čoms: "Galvenais nem*zt". Ja visiem centies izdabāt mīļā miera labad, vienā brīdī paliksi tik mīksts, ka zudīs visa cieņa. Un šis nav nekāds ekstrēmais gājiens, vienkāršs un loģisks solis.

  • -5
    Latvija pāri visām! 24.01.2018, 10:27:48

    Starp citu, ne-postpadomju telpā līdzīgā situācijā gandrīz garantēti krievu valodai būtu otras valsts valodas vai vismaz par vnk svešvalodu augstāks statuss.

  • 0
    gunča 24.01.2018, 10:42:41

    Bļin,maķ peremaķ valodai ir vajadzīgs augstāks statuss nekā citām svešvalodām-tā domā Kurzemnieks.es nebrīnītos,ja Kurzemniekam būtu ideja krievu valodu atzīt par vienīgo valsts valodu Latvijā.

  • 0
    gunča 24.01.2018, 10:46:22

    Savā nekaunīgā spītībā ieciklējies tas Kurzemnieks uz vienu herņu un stingri pie tās turas.Tāpat ar kristietību,kura viņaprāt ir tā pareizākā.

  • -4
    Latvija pāri visām! 24.01.2018, 18:05:50

    Nevis pareizākā, bet vienīgā pareizā.
    Un tikai muļķi pret trešdaļu savas valsts iedzīvotāju attiecas pēc principa - ka tik atkal varētu tiem kaut kā ieriebt...

  • 0
    dzintars 22.01.2019, 13:38:14

    kurzemniek paskaties you tuubee kanaalus - kamikadze dead, bitj ilji ,
    tihij barin.

  • 0
    Larijs Kukarans 24.01.2019, 20:28:18

    Viss ģeniālais ir vienkāršs,Latvijā valsts valoda latviešu.!Vispār nesaprotu,kāpēc šo jautājumu neatrisinaja pēc režīmu maiņas(kad nodibināja it kā neatkarīgu latviju).Tikai latviešu skolas!Gribat izglītību krievu valodā,lūdzu,privātās skolas,ja ne,krievijā daudz skolu,viss!

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.01.2019, 22:26:01

    Pirmās Latvijas Republikas laikā bija simtiem krievu skolu un nekas.
    26.gadus Otrajā Republikā bija - arī nekas.
    Te pēkšņi izlēma piegriezt krieviem skābekli,
    bet letiņus uzkurināt ar 'skaldi un valdi' principu.
    Acīmredzot, pārāk draudzīgi dzīvojam. Vajag naidot.

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.01.2019, 22:28:17

    Un vispār, vajag atņemt Latvijas pilsonību pārāk ilgi ārzemēs dzīvojošiem.
    A to maizi pelna ( un nodokļus maksā ) tur,
    betriedelēt un pamācīt šejieniešus grib.

  • -2
    Latvija pāri visām! 24.01.2019, 22:28:44

    t.i.spriedelēt

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: