Ventspils Centra sākumskolas kolektīvs pārdzīvojis jurģus un sācis apdzīvot jaunās telpās Saules ielā 37. Pēc ilgāka pārtraukuma minētajā adresē skanēja bērnu soļi un čalas.

Kādreiz skolu apdzīvoja Ventspils vakara vidusskola, taču tagad savu vēsturi šajās telpās uzsāk Centra sākumskola, kas kopš skolas dibināšanas 2003. gadā mita Brīvības ielā 15. Bērni iepazina jaunās telpas, kas pirms Centra sākumskolas ievākšanās pamatīgi rekonstruētas, bet tagad tur jau notiek pirmās mācību stundas.

Skolas direktore Ilze Butkus atzīst, ka skolas kolektīvam šī bija ļoti gaidīta diena, jo «kopš 1. septembra domās visu laiku bijām šeit». Pirmajā dienā jaunajās telpās jaušams priecīgs satraukums. Skolas kolektīvs priecājas, ka nu beidzot visa skola – no 1. līdz pat 6. klasei būs visi kopā. Jāatgādina, ka līdz šim 5. un 6. klašu skolēni mācījās Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas telpās.

«Izstaigājām skolas telpas. Bērni ir ļoti, ļoti priecīgi,» stāsta 1. a klases audzinātāja Līga Nēliusa. «Viņiem patīk ēdnīca un tas, ka te ir plaši un gaiši, un visi ir kopā – nu bērni arī brāļus un māsas var šeit satikt.»

Arī skolas vecākajiem audzēkņiem – 6. a klases puišiem Martinam, Kasparam, Dāvim un Elanam, kam šeit gan sanāks pavadīt tikai dažus mēnešu līdz mācību gada beigām, skolā patīkot diezgan labi. Zēniem patīk plašums, kā arī labiekārtotais laukumiņš pagalmā, kurā starpbrīžos varēs uzspēlēt bumbu, taču netīk skolas jaunie iekšējās kārtības noteikumi, kas skolā liedz izmantot mobilos tālruņus. Tāpat zēni nav īsti apmierināti, ka nu mācību dienas laikā nebūs atļauts pamest skolas teritoriju. Kā skaidro direktore, telefonus lietot mācību dienas laikā 1. - 4. klašu skolēniem, ja vien tas nebija paredzēts mācību nolūkos, nebija atļauts arī līdz šim. 5. un 6.klašu audzēkņiem nebija šāda ierobežojuma, taču novērots, ka bērni starpbrīžos savstarpēji nekomunicēja. Lai to novērstu, ar skolas padomes akceptu tika nolemts līdz ar ievākšanos jaunajā adresē mainīt skolas iekšējās kārtības noteikumus. Stāsies spēkā arī jaunā skolēnu vecāku un nepiederošu personu uzturēšanās kārtība skolā. Tā nosaka, ka vecāks savu bērnu no rīta var atvest tikai līdz garderobei, bet gadījumos, kad vecākam ir nepieciešams satikt skolotāju, ar viņu iepriekš individuāli par to vienojas.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Centra sākumskola jaunajās telpās varētu ievākties jau aizvadītā gada 1. septembrī, taču jau laikus bija skaidrs, ka rekonstrukcijas darbi ieilgs. Tos neizdevās pabeigt arī līdz rudens brīvdienām, tāpēc ievākšanās datums tika atlikts. Skolas direktore atzīst, ka fiziski pārcelties varēja arī uz šī semestra pirmo mācību dienu, taču tad nebija vēl līdz galam sakārtota dokumentācija. Ēka ekspluatācijā nodota 15. janvārī, bet vakar tā sāka darbu jaunajā adresē. Tādējādi pārcelšanās noritēja ļoti īsā laikā. Skolas direktore ir pateicīga audzēkņu vecākiem, kas palīdzēja pārnest mēbeles un citādi atbalstīja šajā procesā. Skolas kolektīvs rēķinās, ka, sākot apdzīvot telpas, varbūt vēl kas būs jāpamaina vai jāpapildina, lai bērniem būtu ērti. Kolektīvs esot gatavs arī jauniem priekšlikumiem, kurus izvērtēs.

30. janvārī paredzēta skolas svinīgā atklāšana, kurā piedalīsies pārstāvji no pilsētas domes, Izglītības pārvaldes un citi viesi. Savukārt Centra sākumskolas audzēkņu vecāki skolas telpas būs aicināti izstaigāt atvērto durvju dienā 3. februārī.

Atklāšanas pasākumā skolēni izpildīs jauno skolas himnu, kuras autori ir Iveta Skapste un Inita Dzelme, skolas absolventes mamma un bijusī skolotāja. Himnas vārdos pieminēta saule. Arī skaņdarbs, kas izvēlēts zvana vietā, nejauši ir saistīts ar to – tas ir fragments no Guntara Rača un Ulda Marhilēviča dziesmas Saule aust, ko izpilda skolēnu kori. Kā pastāsta Butkus, kolektīvam nu, mitinoties Saules ielā, būs arī jauns skolas tēls – Saules zaķis.

Kā jau iepriekš informējis pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, skolas rekonstrukcijā kopumā ieguldīts 1,3 miljoni eiro. Izremontētas ne vien mācību klases, gaiteņi, virtuve, ēdamzāle, tualetes un citas skolas telpas, bet arī labiekārtots izglītības iestādes pagalms un izbūvētas jaunas autostāvvietas.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -9
    Kārlis_ 24.01.2018, 15:41:19

    Vai tiešām bērnu laižot pirmajās gaitās (1.klasē) jaatstāj pie ieejas un dievs sazin, kas notiek tālāk. Bērns būs apjucis.

    Par telefoniem punkts arī zem jautājuma. Kā varu pārbaudīt, kad ar bērnu viss ir kārtībā?

  • -1
    qwerty 24.01.2018, 17:48:23

    Par tiem telefoniem ,,sviests'' gatavais. Tiešām šodienas cilvēkbērns bez telefona uz poda vairs neiet? Interesanti, kā mana paaudze (50+) izauga un nepazuda pasaulē...

  • -1
    Margrieta. 24.01.2018, 18:24:08

    qwerty,piekrītu pilnībā!
    Bija laiks,kad ne katram bija mājās telefons,kad izdega pasts un centrāle,ilgu laiku telefoni bija lielākoties tikai iestādēm,kā tad cilvēki izdzīvoja?
    Un bērni nebija apjukuši,jo nebija nēsāti uz rokām līdz pat skolai.Pirmklasniekus aizveda uz skolu,nu labi,kādas pirmās trīs-četras dienas,un viss.Bērniem no mazotnes tika ieaudzināta patstāvība.

  • 0
    Nif nifs 24.01.2018, 20:57:55

    Vai tiešām ir vecāki, kas katru starpbrīdi bērnam zvana? Nabaga bērni...

  • 0
    Minkāns 25.01.2018, 09:05:00

    Kārli, rakstā teču teikts, ka " vecāks savu bērnu no rīta var atvest tikai līdz garderobei" nevis tikai līdz ārdurvīm.

  • -1
    Pilsēta 24.01.2018, 15:55:44

    Lai kādam kaut ko iedotu, kādam kaut kas ir jāatņem.

  • 0
    JānisJānis 24.01.2018, 21:19:46

    Par telefoniem 200% pareizi un arī ienākot mājās telefonus visiem vajadzētu nolikt maliņā, ieskaitot vecākus!

  • 0
    Spīdola 28.01.2018, 13:48:28

    Bērnam jāsamierinās, ja ko aizmirsis un no kļūdām jāmācās. Bet iestāžu darbinieki, kas viens otrs tā jau ierodas darbā krietni pēc darba laika sākuma, atjēdzas, ka atkal mobilo aizmirsuši mājās, mierīgi brauc tam pakaļ.

  • -7
    Tārps 24.01.2018, 23:05:02

    Visā pasaulē ir 21 gs.Bet latvija jau ir īpaša valsts,te vēl valda viduslaiku likumi,katrs izdod savu likumu.Pilnīgs sviests.Ja gribam izdzīvot globalizācijā,tad jāiet tehnologijām līdzi.nevis manā laikā nebija tā šitā.Tieši tā tagad ir citi laiki.Un iznākums ir vienkārš.Vai nu dzīvo kā visi pasaulē,vai arī iznīksti

  • -5
    Kārlis_ 25.01.2018, 09:15:40

    Kaktruss, garderobe ir pie pašām ieejas durvīm. Tas nozīmē, ieej iekšā skolā un tur arī uzreiz atstāj bērnu. Kas tāļāk notiek? Nav zināms. Varēja vismaz 1-2 pirmās nedēļas laist arī pirmklasnieka vēcākus iekšā!

  • 0
    keda 26.01.2018, 09:06:27

    Vājprāts! Tu viņu vienu mežā atstāj, vai? Nav apkārt klases biedru, skolas biedru, skolotāju? Pirmajā dienā drīkstēja iet līdz klasei, tā kā pārliecībai par to, kur tā atrodas, tā kā būtu jābūt. Un ne jau nu šaus kādu nost, ja bērniņš kautrīgāks un pirmās dienas jāpavada tālāk... Tie bērni patiesībā ir krietni varošāki un spējīgāki, nekā mēs domājam!

  • -5
    Eleonors 26.01.2018, 08:25:41

    Nē nu idiotisms ne iekšējie kārtības noteikumi.Principā,ja bērns kaut ko aizmirst mājās,tad es viņam piegādàt to nevaru,jo skolā iet nedrīkstu kā vecāks un sazvanīt ar protams nevaru.
    Jataisa apvērsums un šī lieta ir jāatrisina,tā nu nevajadzētu būt.JAUNAIS CENTRA CENTRĀLCIETUMS.

  • -1
    keda 26.01.2018, 09:07:44

    Kam negadās? Būs mācība, varbūt nākamreiz labāk pārliecināsies, kas ir somā. Ar spilvenu pakaļ visu mūžu tik un tā nenostaigāsi, būs kāds puns arī jāuzsit.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 26.01.2018, 09:06:19

    Labdien!
    Atbild Ventspils Centra sākumskolas direktore I.Butkus:
    Skolā viens no normatīvajiem aktiem ir “Izglītojamo vecāku un citu personu uzturēšanās kārtība Ventspils Centra sākumskolā”, kura paredz, ka skolēnu vecākiem, aizbildņiem un citām pilnvarotām personām atļauts pavadīt izglītojamo līdz garderobei uz bērna 1.stundas sākumu, kā arī sagaidīt garderobē pēc stundām vai pagarinātās dienas grupas.

    Kad bērns ir noģērbies garderobē, viņš dodas uz savu mācību klasi, kur pēc stundu saraksta notiek mācību process. Ja stundas notiek citā klasē, sākumskolas skolotājs bērnus uz attiecīgo klasi pavada.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 26.01.2018, 09:06:33

    Pirmajās divās dienās, 22. un 23.janvārī, kad tika uzsāktas mācības, visiem vecākiem bija iespēja kopā ar bērnu aiziet uz klasi un noskaidrot visus sev interesējošos jautājumus par darba organizāciju, garderobi, skapīšu lietošanu un citiem. Savukārt 3.februārī plkst. 11.00 skolā tiks organizēta atvērto durvju diena, kuras laikā vecākiem būs iespēja apmeklēt visas klašu telpas.

    Centra sākumskolas noteikumus iespējams atrast: http://centrasakumskola.ventspils.lv/par-mums/dokumenti/

  • -3
    Tārps 26.01.2018, 10:47:52

    Tas jau sāk izskatīties pēc PSRSlaikiem,kad bija dežurants,un nekur tu neiesi

  • -4
    dzintra365 26.01.2018, 13:07:20

    Pats tu PRSR...normai drošības noteikumi..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: