Aizvadītajā mēnesī ventspilnieki patērējuši vairāk siltumenerģiju nekā pirms gada, un tas skaidrojams ar vēsākiem laika apstākļiem.

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, novembrī vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza +5,4 grādus, kas bija par par 4,7 grādiem zemāka nekā šā gada oktobrī un par 2,2 grādiem zemāka nekā pagājušā gada novembrī.

Saskaņā ar pašvaldības SIA Ventspils siltums apkopotajiem datiem aizvadītajā mēnesī tika saražotas 14 972 MWh siltumenerģijas, kas ir par 92,36% vairāk nekā oktobrī un par 9,47% vairāk nekā pirms gada.

Lai arī uzņēmums visiem klientiem piemēro vienādu siltumenerģijas tarifu – 54,90 eiro/MWh, kas ir nemainīgs jau kopš 2017. gada marta, tomēr katrā ēkā patērētais siltuma daudzums ir mainīgs lielums, kā rezultātā arī atšķiras maksa par siltumenerģijas pakalpojumu. To ietekmē gan āra gaisa temperatūra un mitrums, vēja virziens un stiprums, gan arī ēkas nolietojums un siltumnoturība, kā arī individuālajos siltumpunktos ieregulētais režīms apkures un karstā ūdens sagatavošanai, arī mājas iedzīvotāju paradumi siltuma taupīšanā.

Tā kā lielākā daļa daudzdzīvokļu māju mūsu pilsētā būvētas pirms vairākiem gadu desmitiem, ekspluatācijas laikā to iekšējie inženiertīkli un nama nesošās konstrukcijas jau ir stipri nolietojušās, kas rada siltumenerģijas zudumus. Visefektīvākais veids, kā uzlabot ēkas energoefektivitāti, taupot siltumenerģiju un samazinot rēķinus par apkuri, ir mājas siltināšana. Viennozīmīgi, ka tajās daudzdzīvokļu mājās, kurās jau ir īstenoti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, ir vērojams būtisks siltumenerģijas patēriņa samazinājums, tāpēc arī maksājumi par apkuri ir pat divas reizes mazāki. Lai panāktu gan siltumenerģijas ietaupījumu, gan arī mazākus maksājumus, aicinām dzīvokļu īpašniekus aktīvāk interesēties par dzīvojamo māju siltināšanas iespējām. Papildus tam iedzīvotāji var arī kontrolēt, cik ekonomiski tiek izmantota siltumenerģija dzīvokļos un koplietošanas telpās, proti, neatstāt ziemas laikā atvērtus koplietošanas telpu logus un durvis, aizblīvēt savu dzīvokļu logu un durvju spraugas, lai pa tām neaizplūstu siltums. Arī pareiza ēku individuālo siltummezglu iekārtu ieregulēšana un darbība nodrošina ekonomisku ēkas siltumenerģijas patēriņu. Piemēram, apkures temperatūras samazināšana ēku individuālajos siltummezglos par vienu grādu ļauj ietaupīt ap 5% siltumenerģijas patēriņa.

Vēršam uzmanību, ka patērētais siltuma daudzums par apkuri un karsto ūdeni tiek noteikts pēc ēku individuālajos siltumpunktos ierīkoto siltumenerģijas skaitītāju rādījumiem. Ik mēnesi izlietotais siltumenerģijas daudzums apkurei un karstā ūdens sagatavošanai tiek norādīts klientiem nosūtītajos rēķinos. Savukārt detalizētu informāciju par katras dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv, sadaļā e-pakalpojumi.

Ja iedzīvotāji saistībā ar aprēķiniem vēlas noskaidrot sev interesējošu informāciju, aicinām sazināties ar Abonentu daļu pa tālruni 63600800 vai arī rakstot uz e-pastu: siltums.abonenti@ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Vpr 19.12.2021, 15:38:09

    Cik Ventspils siltums maksā par reklāmas un citiem sabiedrisko attiecību līgumiem?

  • 0
    .Nahs Nahs 19.12.2021, 16:05:57

    Laimīgs tas,kam dzīvoklī vai mājā vecā,labā krāsns apkure!

  • -1
    Kriska 19.12.2021, 16:31:26

    Skolām jau ir problēmas ar to siltināšanu un logu blīvēšanu. Tagad naudu jātērē ventilācijas ierīkošanai. Viss ir jādara ar prātu.

  • -4
    Didzis_P 19.12.2021, 20:58:16

    Kādas tavuprāt ir problēmas ar siltināšanu? Ja nezini, tad vēdināšana ir nepieciešama jebkurā telpā, arī tavā dzīvoklī, nemaz nerunājot par skolām vai citām iestādēm, kur vienlaicīgi atrodas vairāki desmiti cilvēku. Tas tavai zināšanai, tāpēc arī skolās ir nepieciešama jaudīga ventilācijas sistēma, lai gaisa apmaiņa notiktu intensīvi. Ja netērētu naudu ventilācijas ierīkošanai, tad tikai vecākiem nevajaga satraukties, ka viņu acuraugiem sāp galva, nevar koncentrēties mācībām utt.

  • -2
    Marta P 20.12.2021, 13:43:09

    Jūsuprāt izdevīgāk ir kad vējojas pa visām šķirbām 24/7 un nav iespējams nekādi sasildīt telpas? Tad jākurina nemaņā, un rēķini par apkuri baisi, bet jēga nekāda.

  • 0
    Kriska 19.12.2021, 22:37:11

    Mūsdienīgie plastmasas logi paši no sevis hermētiski un ja kārtīgi ielikti - nelaiž cauri gaisu - nenotiek gaisa apmaiņa. Kāpēc klasēs nav paredzēta ventilācija? Tāpēc, ka caur koka logu rāmiem notika gaisa apmaiņa. Vai padomju projektētāji bija dumji? Bija celtniecības ministrija un bija vesels 12 stāvu instituts , kas nodarbojās ar visādiem celtniecības jautājumiem.

  • 0
    Vadims Kevrelis 20.12.2021, 12:18:30

    Vienā no raidījumiem ,nu jau diezgan pasen, tieši par šo arī runāja speciālists ,jo pa lielam visas skolas ir celtas Padomju laikā ar tā laika tehnoloģijām. Bet mūsdienās pielietojot mūsdienu tehnoloģiju ar jauniem logiem tad arī rodas grūtības ar ventilāciju. Protams jāvēdina ir jau tā pat.

  • -1
    Marta P 20.12.2021, 13:56:09

    Ir jāvēdina, lai būtu svaigs gaiss. Lai par to pārliecinātos Ventspils skolās vēl pirms kovida sāka uzstādīt gaisa monitorēšanas iekārtas. Protams, renovētās skolās, ar jauniem logiem nav variants, kur pa sienām un logu šķirbām klase vēdinās 24/7. Bet tas dod to, ka klasēs ir normāla temperatūra un bērni droši var sēdēt arī loga rindā nebaidoties saaukstēties vēsākā un vējainākā laikā.
    Ir tikai normāli, ka pēc katras stundas bērni dodas ārpus klases un klases telpa tiek kārtīgi izvēdināta. Ja laika apstākļi atļauj, tad arī logu stundas laikā ir iespējams atvērt vēdināšanas režīmā, nav jāver līdz galam vaļā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: