Ventspils bibliotēkai šis gads bijis notikumiem bagāts. Netrūka arī daudz jaunu izaicinājumu, cenšoties sadzīvot ar mainīgajiem ierobežojumiem, kas tika ieviesti pandēmijas dēļ. Taču, neskatoties uz to – vienmēr ir gādāts un domāts par to, lai lasītājiem būtu pēc iespējas pieejamas gan grāmatas, gan citi pakalpojumi.

Ventspils bibliotēkas arī šobrīd ir atvērtas zaļajā režīmā un aicina ikvienu lasītāju tās apmeklēt.

Plašs un mūsdienīgs

Atskatoties uz šā gada lielākajiem projektiem, noteikti jāpiemin Gāliņciema sabiedriskā centra būvniecība, kas iesākās jau pagājušajā gadā un turpinās vēl tagad.

Šogad paveikts daudz – februārī uzsāka pāļu urbšanas darbus, pavisam ieurbti 45 pāļi 18,3 metru dziļumā. Vasarā izbūvētas pirmā un otrā stāva vertikālās konstrukcijas un kolonnas. Iestiklotas taisnās fasādes. Patlaban tiek gaidīta stikla piegāde liektajām fasādēm. Paralēli tam ir uzsākti iekšdarbi. Tuvākajā laikā tiks rasts pagaidu risinājums iekštelpu apsildei. Paredzēts uzsākt grīdas siltināšanas darbus, betonēšanu un inženiertīklu – ūdensvada, kanalizācijas, elektrības – ievilkšanu. Paredzēts, ka ēkas kopējā platība būs 620 m2, salīdzinoši pašreiz Gāliņciema bibliotēka atrodas 98 m2 lielās telpās.

Tiek veikti arī teritorijas labiekārtošanas darbi. Pacelts grunts līmenis, atvedot un izlīdzinot smiltis. Izbūvēts viss nepieciešamais teritorijas apgaismojumam. Teritorijas kopējā platība ir 4858 m2. Paredzēts, ka tajā būs āra terase, stāvlaukums, tiks ierīkots arī pazemes atkritumu konteiners u.c.

Jāatzīmē, ka nekustamais īpašums Kuldīgas ielā 138 ir arī unikāls dabas objekts valsts mērogā, jo tajā aug vairāki ainaviski izteiksmīgi parastie oši, kā arī trīs hibrīdie alkšņi (Alnus x pubescens), kas sasnieguši jau dižkoka statusu un uzskatāmi par īpaši vērtīgiem. Realizējot sabiedriskā centra būvniecības projektu, vērtīgie koki tiek saglabāti, nodrošinot publisku pieeju apstādījumiem.

Sabiedriskā centra ēku paredzēts atvērt apmeklētājiem nākamgad, ja darbi ritēs raiti, tad apmēram gada vidū.

Būvlaukumā ir uzstādīta videokamera, tāpēc ikviens var sekot līdzi būvdarbu norisei arī tiešaisstē. Proti, bibliotēkas mājaslapā, noklikšķinot uz saiti, jūs varat vērot, kas šobrīd būvlaukumā notiek.

Jaunais objekts, līdzīgi kā Pārventas bibliotēka, būs mikrorajona kultūras un sabiedriskais centrs, kas pildīs sabiedrības izglītības, informācijas un kultūras funkcijas. Jaunajā ēkā paredzētas plašas telpas gan bibliotēkai, gan arī dažādu pasākumu norisei. Šeit tiks piedāvātas gan izstādes un koncerti, interešu klubi, gan jauni pakalpojumi, kas saistīti ar tradicionālā dzīvesveida un savdabības saglabāšanu tādās jomās kā ventiņu valoda, folklora, latviskā dzīvesziņa, seno arodu prasmes, literatūra un rakstniecība, kultūras un dabas mantojuma saglabāšana, dzimtu vēstures pētniecība, kā arī digitālo prasmju un tehnoloģiju pielietošana.

Akreditācija

Šis gads iezīmējas arī ar to, ka Ventspils bibliotēkā notiek akreditācija, proti, tiek skrupulozi izvērtēts bibliotēkas darbs. Šāda akreditācija notiek reizi piecos gados.

Ventspils bibliotēkai ir reģiona bibliotēkas statuss, tāpēc tiek vērtēts arī tās darbs ar novada bibliotēkām. Savukārt Ventspils bibliotēkas struktūrvienības – Bērnu bibliotēka, Ventspils Augstskolas bibliotēka, Gāliņciema bibliotēka, Pārventas bibliotēka, Mūzikas bibliotēka – tiek vērtētas kā vietējās nozīmes bibliotēkas.

Akreditācijas komisija vērtē bibliotēkas dokumentus, krājumu un citus informācijas resursus, materiāli tehnisko bāzi, darbu ar lasītājiem, arī to, vai iestādes finansējums ir attīstību veicinošs. Vērtē arī to, kā bibliotēka reklamē savus pakalpojumus, informē sabiedrību un veic aptaujas, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli. Tāpat tiek vērtēti lasīšanas veicināšanas pasākumi, darbinieku kvalifikācijas celšana, e-prasmju apguve u.c. Izvērtējuma rezultāti būs zināmi decembra beigās.

Izaicinājumu laiks

Protams, ka pandēmijas dēļ bibliotēkai nācās pielāgoties daudzajām noteikumu maiņām. Taču, ja vien valstī noteiktie ierobežojumi to atļāva, tika gādāts par to, lai lasītājiem būtu pieejamas gan grāmatas, gan citi bibliotēkas pakalpojumi.

Kurš gan nezina, ka šodien iztikt bez prasmēm strādāt ar datoru un internetu ir grūti. Digitalizācija ir ienākusi visās dzīves jomās. Ventspils bibliotēka gādā par to, lai ikvienam cilvēkam būtu iespējams apgūt nepieciešamās e-prasmes. Kad sākās ierobežojumi, Ventspils bibliotēkas Reģionālajā mācību centrā senioriem grupu nodarbību vietā piedāvātas individuālas konsultācijas. Un izrādījās, ka šāds jauns apmācību veids ir ļoti labs, jo ļauj palīdzēt konkrētam cilvēkam ar konkrētu vajadzību.

Kad valstī noteikto ierobežojumu dēļ lasītāji bibliotēkas nevarēja apmeklēt, grāmatas tika izsniegtas sagatavotās paciņās, kurām lasītāji atnāca pakaļ noteiktā laikā, bet apmācības, lekcijas un pasākumi – pārcēlās uz e-vidi.

No rudens Ventspils bibliotēkas Reģionālais mācību centrs tiešsaistes platformā Zoom uzsāka jaunu apmācību programmu Profesionālā drukāšana. Pirmās divas grupas šajā programmā apmācības jau beigušas. Janvārī paredzēts izsludināt jaunu pieteikšanos. Šādas prasmes lieti noder ikvienam, kurš ikdienā strādā ar datoru, bet īpaši tiem, kam darba specifika saistīta ar lielu teksta apjomu. Apgūstot šo programmu, rakstot tekstu, iespējams vairs neskatīties uz klaviatūru, bet gan tikai ekrānu, un, protams, palielināt teksta ievades ātrumu.

Septembrī tiešsaistē tika aizsākti mācību centra organizētie angļu valodas sarunu vakari, lai ikviens varētu praktizēties runāt angliski un tādējādi valoda neaizmirstos. Sarunu vakari tiks turpināti arī janvārī, un tiem varēs pievienoties ikviens interesents.

Tika organizētas arī apmācības darbam ar pašu tiešsaistes platformu Zoom. Šajās apmācībās piedalījās Ventspils un novada, kā arī citu Latvijas bibliotēku darbinieki.

Valstī noteiktie ierobežojumi likuši bibliotēkas darbiniekiem meklēt arī jaunus risinājumus darbam ar bērniem. Piemēram, maijā – Piektdienas vakara pastaigas laikā – tika īstenota pirmā bezkontakta radošā darbnīca. Tika sagatavoti radošo darbu komplekti līdzņemšanai. Tajos bija instrukcija un viss nepieciešamais, lai izgatavotu vēja pūķīti. Atsaucība bija liela, un bērni pēc tām iesūtīja arī rezultātus. Līdzīgi bija arī Pilsētas svētkos un Piektdienas vakara pastaigā augusta beigās. Pilsētas svētkos izgatavoja grāmatzīmīti – taurenīti uz knaģīša. Vakara pastaigā – vējdzirnaviņas.

Savukārt Pārventas bibliotēka tiešsaistē Ventspils bibliotēkas facebook lapā realizē pasākumu ciklu Lasāmpietura Pārventā – pietura vecākiem, kurā uz sarunām par lasīšanu kā vērtību tiek aicinātas latviešu autores, kuru darbi iekļauti Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2021 kolekcijā.

Ir padomāts arī par sākumskolas vecuma bērniem – Pārventas bibliotēka uzsākusi ciklu Lasi un radi, kas notiek piektdienās plkst. 17.30 tiešsaistes platformā Zoom. Kopīgi tiek lasītas grāmatas un pēc tam pildīti radoši uzdevumi.

Bibliotēkām ir jāstrādā, galvenokārt domājot par lasītāju, un Ventspils bibliotēkas vadītāja Astra Pumpura šo principu uzskata par ļoti svarīgu. Tāpēc ikviens aicināts ne tikai izmantot Ventspils bibliotēku sniegtos pakalpojumus, bet arī izteikt savus priekšlikumus par to, kādas grāmatas būtu nepieciešamas, kādas tematiskās nodarbības vai citi pasākumi būtu interesanti!

Ventspils bibliotēka aicina iedzīvotājus dalīties, ja ir saglabājušās fotogrāfijas par to, kā šajā vietā, kur tagad top Gāliņciema sabiedriskais centrs, izskatījies agrāk. Varbūt ir saglabājušās kādas citas interesantas vēstures liecības, kas saistītas ar šo vietu. Ja materiāls būs pietiekams, tad, atklājot ēku, tajā būs izstāde par šīs vietas vēsturi.

Bibliotēka aicina ģimenes ar bērniem izmantot iespēju no bibliotēkas uz mājām paņemt galda spēles, kas var īpaši noderēt gada nogales svētku laikā. Tā kā šobrīd Covid-19 ierobežojumu dēļ uz vietas bibliotēkā spēlēt spēles nedrīkst, tās visas ir pieejamas izsniegšanai.

Ideja Ziemassvētkiem! Ja ir vēlme izcept oriģinālas formas piparkūkas, var izmantot iespēju formiņas izdrukāt bibliotēkā ar 3D printera palīdzību.

Ventspils bibliotēkas Reģionālā mācību centra vadītāja Baiba Puzule uzskata, ka arī attālināti daudz ko var iemācīties.

Gāliņciema sabiedriskā centra ēkas aprises jau redzamas.

Projekta vizualizācija. Ēkas būvprojektu izstrādājis arhitektu birojs Sarma&Norde arhitekti.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    reku 22.12.2021, 11:18:52

    Pēc siltumnīcas jau nedaudz izskatīsies,taču pieņemamāks skats,nekā tiem monstriem,kas Voldiņplacī un pļavā pie benzīntankiem.

  • -12
    Marta P 22.12.2021, 15:57:18

    Gaumes dažādas. Man personīgi ļoti patīk kā atjaunotās ēkas, piemēram Pils ielā, kur TestDevLab strādā, gan jaunā Koncertzāle, pat viss Lielais laukums, un arī Viziums tīk manām acīm. Man vairāk nepatīk tukšā osta, bet par to, diemžēl, nevar mūsu pilsētas galvas lemt, tas jau nolemts Rīgā.

  • -7
    Renars Z 22.12.2021, 20:09:24

    Piekrītu, Koncertzāle ir ļoti labi izdevusies 10/10, arī Vizium lieku 10/10, pārējie konkursa dizaini man nepatika. Ventspils ostu gan rīdzinieki gremdē un vēl atsaka jaunajiem investoriem. Un vēl tur cenšas kontrolēt pašvaldības īpašumus.
    Protams, nevaru sagaidīt Brīvdabas muzeja jauno ēku.

  • -2
    Cita ventspilniece. 23.12.2021, 11:49:22

    Iepretim koncertzālei 2.vidusskola,celta drīz pēc 2.pas.kaŗa,tā teikt Staļina architektūra.Tolaik priekš krievu okupantu bērniem celta.
    Bet-iespaidīgāk izskaās.Un,domājams,arī ēkas mūžs būs ilgāks nekā koncertzālei...
    Vēl kā piemēru varētu minēt vācu architekta Alberta Špēra (teva) darbus.

  • -4
    Marta P 23.12.2021, 14:38:01

    Katram laikam savs arhitektūras piesitiens. Tas arī pasauli padara tik krāšņu. Katram laikam savas liecības, neredzu gan pamatu jūsu bažām par koncertzāles ilgmūžību, nav jau nekāda salmu būda, bet gan kārtīga būve, turklāt skaista.

  • -2
    еs 22.12.2021, 16:27:47

    Cik daudz makulatūras ("informatīvais izdevums", "tiesību aktu skaidrojums") nekaunīgu personu uzdevumā šogad ir izdevusi un izplatījusi Ventspils bibliotēka?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: