Latvijas valsts astoņu nedēļu ilgai skrīninga programmai skolās un publiskā sektora prioritārajās jomās plāno iepirkt apmēram septiņus miljonus ātro Covid-19 testu par 14,148 miljoniem eiro, liecina valdībā zināšanai pieņemtais informatīvais ziņojums "Plaša ātro antigēna paštestu izmantošana Covid-19 skrīningam, I. posms".

Paštestu nodrošināšana izglītības iestādēs un publiskā sektora prioritārajās jomās plānota laika periodā no 22. novembra līdz 2022. gada 17. janvārim. Paredzēts, ka skrīnings ar paštestiem izglītības un publiskā sektora prioritārajās jomās tiks veikts gan vakcinētām, pārslimojušām, gan nevakcinētām personām, tai skaitā bērniem.

Izglītības jomā plānots ieviest jauktu skrīninga testēšanas sistēmu - audzēkņiem reizi nedēļā veicot ātro skrīninga testu ar apvienoto paraugu, lai mazinātu ar paštestu veikšanas kvalitāti saistītos riskus, kā arī būtu iespējams iegūt rezultātus testēšanas statistikas veidošanai. Papildus tam audzēkņi vēl divas reizes nedēļā veic paštestu. 1.-3. klasēs paštestu veic mājās, vecāku uzraudzībā, vecākie audzēkņi paštestu veic izglītības iestādē. Tāpat paredzēts, ka divas reizes nedēļā testu veiktu arī pedagogi un atbalsta personāls.

Vienlaikus skolās paredzēts nodrošināt pietiekamu paštestu skaitu, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, varētu pēc nepieciešamības veikt testus aizdomu gadījumos, kā arī, lai vakcinēto kontaktpersonu karantīnu varētu aizstāt ar ikdienas paštestiem skolās turpmāko septiņu dienu laikā.

1.-3. klašu skolēnu ātro testu veikšanai nepieciešamās papildus izmaksas nedēļā sasniegs 235 184 eiro, 4.-12. klases skolēniem un profesionālās izglītības audzēkņiem - 709 380 eiro, pedagogiem un atbalsta personālam - 369 384 eiro, bet vēl 197 092 eiro plānoti izmaksās rezervju nodrošināšanai. Tādējādi kopumā nedēļas laikā izglītības iestādēm nepieciešamais finansējums sasniedz 1,511 miljonu eiro.

Savukārt ar paštestu izmantošanu publiskā sektora prioritārajās jomās paredzēts ar paštestu izmantošanu aizstāt regulāro skrīningu, veicot paštestus divas reizes nedēļā. Ar paštestiem tiks pārbaudīti visas personas, tostarp vakcinētās, kā arī netiks veidotas skrīnējamo izlases un kvotas, kā tas ir pašreiz.

Tāpat kā izglītības jomā, arī valsts sektora prioritārajās nozarēs paredzēts piegādāt pietiekamu paštestu skaitu, lai varētu atkārtot testēšanu kļūdu gadījumos, varētu pēc nepieciešamības veikt testus simptomu gadījumos.

Nedēļas laikā sociālās aprūpes centru, sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzēju, tai skaitā pašvaldības, klientu testēšanai ar ātrajiem antigēnu testiem nepieciešami 100 768 eiro, Valsts Policijas, pašvaldības policijas, Valsts Robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) testēšanai - 57 932 eiro, ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem, ieslodzītajiem un valsts probācijas dienesta darbiniekiem - 23 788 eiro, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, aizsardzības sektoram - 14 800 eiro nedēļā.

Tāpat Valsts ieņēmumu dienesta, muitas darbinieku testēšanai nedēļā vajadzīgi 5896 eiro, VAS "Latvijas pasts" darbinieku testēšanai - 11 684 eiro, satiksmes nozarē strādājošajiem - 7204 eiro, inspekciju ar nelielu darbinieku skaitu, patvēruma meklētāju, zvēraudzētavas, braukšanas instruktoru testēšanai - 12 000 eiro. Vēl 23 408 eiro paredzēti rezerves paštestiem.

Finansējuma aprēķins balstīts uz viena paštesta cenu divu eiro apmērā, kas vēsturiski ir bijusi mediānas cena konkrētajiem testiem liela apjoma iepirkumos. Iepirkuma veikšana uzticēta Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centram.

Lai varētu īstenot paštestu iegādi un piegādi izglītības sektoram un publiskā sektora prioritārajām jomām, nepieciešama finanšu līdzekļu piešķiršana Aizsardzības ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 2021. gadā astoņu miljonu eiro apmērā, bet 2022. gadā - 6,148 miljonu eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Kārlis_ 09.11.2021, 13:42:45

    Viens ir iepirkt, otrs ir cik godīgs būs šis iepirkums?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: