Atbilstoši Ministru kabinetā lemtajam 2021. gada budžeta pieņemšanas procesā par Ģimenes valsts pabalsta reformu ir plānots, ka no 2022. gada tiks mainīta ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas kārtība un apmērs, nolemts piektdienas Demogrāfisko lietu padomes sēdē.

Kā skaidroja labklājības ministre Ramona Petraviča par vienu bērnu līdz 20 gadu vecumam saņemtu 25 eiro, par diviem bērniem līdz 20 gadu vecumam - 100 eiro jeb 50 eiro par katru, par trīs bērniem līdz 20 gadu vecumam 225 eiro jeb 75 eiro par katru.

Par katru nākamo bērnu ģimenē saņemtu pabalstu 100 eiro apmērā par katru bērnu. Pabalstu izmaksās par tiem bērniem, kas atrodas faktiskā ģimenes aprūpē. Labklājības ministrija jau ir sagatavojusi atbilstošus grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā un nākamā nedēļā tos iesniegs valdībai.

Kā informēja Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš, šodienas Demogrāfisko lietu padomes sēdē tika detalizēti prezentēta reformas būtība un izmaiņas. Demogrāfisko lietu padomes locekļi un klātesošie diskutēja par reformas pamatprincipiem. Sēdē arī tika uzsvērts, ka šīs reformas apmēros Izglītības un zinātnes ministrija virzīs atbalsta programmu jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, kas viņiem, ievērojot noteiktus kritērijus, kas ļautu saņemt sociālo stipendiju.

Citastarp ministre arī pavēstīja, ka sēdē tika izteikts priekšlikums pārskatīt 1. jūniju kā Bērnu tiesību aizsardzības dienu un sasaistīt to ar ANO attiecīgo dienu, kuru atzīmē 20. novembrī. Vienlaikus no asociācijas "Ģimene" sēdē nāca aicinājums strādāt pie atbalsta daudzbērnu ģimenēm un mazināt stigmu ap tām.

Padomes sēdē arī tika prezentēts Bērnu, ģimenes un jaunatnes politikas attīstības pamatnostādņu 2021.- 2027. gadam projekts un tajos iekļautie rīcības virzieni. Plānots, ka tiks nodrošināta fokusa maiņa no cīņas ar sekām uz prevenciju. Proti - savlaicīgu problēmu pamanīšanu un risināšanu. Tas attiecas gan uz vardarbības mazināšanu ģimenē un starp bērniem, gan attiecībā uz mērķtiecīgu darbu un pakalpojumu attīstību bērniem, kas ir atkarīgi no vielām un procesiem. Secināts, ka ir jāturpina ģimeniskas vides attīstība bērniem, kas nonāk ārpusģimenes aprūpē un jāstimulē viņu atbalsts pēc pilngadības sasniegšanas.

Padomes locekļi izteica priekšlikumus dažādos citos aspektos. Visi bija vienisprātis, ka valstij jānāk ar skaidru apliecinājumu, ka katrs bērns Latvijā ir nepieciešams un svarīga ir katra bērna labbūtība. Tāpat izskanēja viedokļi par nepieciešamību veicināt cieņu pret sievietēm ar maziem bērniem Latvijas sabiedrībā. Pamatnostādņu kontekstā šie un citi sēdē izskanējušie jautājumi tiks izvērtēti un par tiem vēl būs debates.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    tiešām suns 15.03.2021, 10:16:14

    pabalsti ģimenēm vajadzīgi.jo bērnus gribam audzināt cik labi vien varam.un tas ir dārgs prieks.taču man ir jautājums-ko darīt ar nelabvēlīgām ģimenēm.kur vecākiem prioritāte ir alkohols+cigaretes .kur bērni saņems no pabalstiem tikai pieticīgu ēdienu,un labi ja vēl tā.kur ir mehānisms lai pabalstu nevarētu notērēt pieaugušie savam kaifam.lūk patiesība. apmēram tā.

  • 0
    Egils Kraulers 15.03.2021, 11:31:31

    Tur nu neko darīt nevar, valsts nevar iedalīt pareizās un nepareizās ģimenes. Cerība ka arī no tām ģimenēm kāds bērnelis izrausies!

  • -3
    keda 15.03.2021, 11:41:12

    Var izsniegt maksājumu kartes, no kurām fiziski nav iespējams iegādāties alkoholu, piemēram. Man domāt, tāds variants tak pastāv? Dalīt, protams, nedrīkst

  • 0
    Kriska 15.03.2021, 10:46:39

    ES vēl piebildīšu, ka ir ģimenes, kur vienīgais ienākumu avots ir bērnu pabalsts. Un jo vairāk bērnu jo labāka dzīve

  • 0
    tiešām suns 15.03.2021, 11:45:20

    bija labs piemērs tepat pie mums kad naudu deva nevis skaidrā bet ar pirkuma karti tikai 1.septembra skolai nepieciešamo mantu iegādei.man ir slikta nojauta cik liekēžu noēd mūsu nodokļu naudu. lūk kurus jāpiespiež strādāt lai nerāda savām atvasēm piemēru kā neko nedarīt un izdzīvot.uzskatu ka tādas ģimenes būtu sistemātiski jāpārbauda,un nevis iepriekš piesakot vizīti bet negaidīti un ne tikai darba laikā,bet arī vakaros kad šie lētus alus sadzērušies kaifo par ērto dzīvi.

  • -1
    Partijas Biedrs 15.03.2021, 12:11:02

    Čigāni ir uzskatāms piemērs.

  • -1
    Skarbs vārds 15.03.2021, 13:22:00

    Sociālā diebesta pienākumos ir gan uzraudzīt, gan palīdzēt ģimenēm, kurās ir alkohola atkarības, vardarbības problēmas, zemas finanšu plānošanas iemaņas. Ja dienasts ar šiem pienākumiem netiek galā- iespējams, jādomā par darbinieku štata, prasmju un iemaņu uzlabošanu, kas ietver sevī arī atbilstoša atalgojuma līmeni šiem darbiniekiem.
    Nevajag bāzt vienā maisā visas daudzbērnu ģimenes, tas ir patiesi aizvainojoši un liek justies kā iezīmētiem tikai tāpēc, ka bērnu vairāk kā viens vai divi. Man ir pieci bērni - gudri, mērķtiecīgi, aktīvi. Es tiešām esmu no sirds laimīga un arī lepna par savu kuplo ģimeni, tāpēc ir aizskaroši, ja jebkurā tēmā, kur vien tiek skarts jautājums par finansēm un daudzbērnu ģimenēm automātiski tiek runāts par dzērājiem un citiem dzīves pabērniem. Šādas ģimenes pastāv, tomēr nebūt ne vairākumā,tāpēc pietiks vispārināt un domāt tik šauri!

  • -1
    tiešām suns 15.03.2021, 18:18:16

    es runāju tikai par nelabvēlīgām ģimenēm ar vienu vārdu neesmu aizskāris daudzbērnu ģimenes kuras rūpējas par atvasēm un reāli ir mūsu latvijas nākotne.apmēram tā.

  • -1
    Skarbs vārds 15.03.2021, 18:50:42

    Mans komentārs nebija vērsts pret Jums. Tā ir sāpe par kopējo retoriku, pat no Saeimas deputātu puses. Dažiem šķiet, ka daudzbērnu ģimene ir sinonīms nelabvēlīgai ģimenei.

  • -1
    tiešām suns 15.03.2021, 20:36:45

    daudzbērnu ģimene ir milzīga atbildība un bezgala mīlestība+vecāku darbs apgādājot bērnus.un tas ir pareizi un labi. tāpat atvasēm labs piemērs kā savu pieaugušo dzīvi godam nodzīvot.

  • -2
    FlodA 15.04.2021, 08:16:24

    Tiešām suns var būt jauns psihoterapeits,psihiatrs,jo lab orientējas ne tikai šajā jautājumā,var arī ar savu piemēru parādīt ka pereizi dzīvot un darīt,lai mēs visi ar noňemtam cepurem stavdami

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: