No ceturtdienas bankas pastiprinātas uzraudzības režīmā apkalpos Ventspils mēru Aivaru Lembergu un iestādes, kas pakļautas ASV sankcijām, pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Pēc viņas teiktā, bankas atsākušas pastiprinātas uzraudzības režīmā sniegt finanšu pakalpojumus ASV sankciju sarakstā ietvertajām personām. Tostarp, runājot par Lembergu, Purgaile norādīja, ka personai ir tiesības uz pamata kontu primāro vajadzību segšanai, piemēram, komunālo maksājumu veikšanai, veselības aprūpei, pensijas saņemšanai utt, bet FKTK vēl noteiks konkrētu summu, kādu Lembergs varēs saņemt pamata vajadzību nodrošināšanai.

Purgaile arī uzsvēra, ka Ventspils brīvostas pārvaldes konti nav tikuši slēgti, bet gan bankas atturējās sniegt finanšu pakalpojumus. Tādējādi, pēc viņas teiktā, brīvostā strādājošie uzņēmumi var veikt un saņemt maksājumus par pakalpojumiem.

Tāpat FKTK vadītāja norādīja, ka brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem 30 dienu laikā kopš ASV paziņojuma netiks ietekmēti finanšu pakalpojumi. Vienlaikus Purgaile aicināja visus uzņēmumus, kas ir pakļauti padziļinātai izpētei, pašiem pārliecināties par to, vai kādam no viņu darījumu partneriem varētu būt saistība ar Lembergu vai viņa interesēm.

Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Kristīne Līce preses konferencē skaidroja, ka sankciju režīmi iedalās divās grupās. Pirmā grupa ir ANO un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas, kas Latvijai ir tieši piemērojamas, bez rīcības brīvības modificēt šo sankciju lēmuma saturu. Savukārt otra sankciju grupa ir ES un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas, kuru piemērošanā Latvijai ir lielākā rīcības brīvība, ļaujot valstij pašai lemt, kā šīs sankcijas būtu piemērojamas.

Pēc Līces teiktā, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) šā gada 9.decembra noteiktās sankcijas pret Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju ietilpst otrajā grupā, dodot Latvijai rīcības brīvību, lemjot par šo sankciju piemērošanu. Latvijas sankciju likumā FKTK minēta kā atbildīgā iestāde par kritēriju izstrādi un noteikšanu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -14
    Latvija pāri visām! 12.12.2019, 12:51:41

    Kā nu visi šie steidzas pindosiem izpatikt...
    Bez maz sacensības.

  • -3
    Krišs Daugulis 12.12.2019, 18:40:14

    Un aizklapēs VB (jo nebūs finansējuma)...
    Kur tad Tu liesi savus kristīgā krievmīļa murgus?!

  • -5
    20041889.-XXXXX. 12.12.2019, 13:14:44

    Un ja nu iznāks,ka nabadziņam būs jādzīvo no pensijas vien?
    Varbūt tad Ventspils pensionāri organizēs līdzekļu vākšanu,lai palīdzētu savam elkam?

  • -2
    Pilsēta 12.12.2019, 19:31:47

    Gan jau arī šoreiz uz kvelākās atbaltītājas uz Puzi aizedīs kartupeļus, kotletes un zilās govs pienu spēkam.

  • -8
    Latvija pāri visām! 12.12.2019, 19:52:39

    Labāk būt kristīgām krievmīlim, nekā bezdievīgam pindosiem 'irsā līdējam kā dauguļi un tamlīdzīgi šejienes hate troļļi.

  • 0
    Andris Polozs 13.12.2019, 06:59:03

    Braukšu uz Venspili varu paķert līdzi kādu maizes kukuli citādi bads jau nav draugs! Ūdeni lai pasmeļ no ventas!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: