Plastmasa, kuras ražošanā tiek izmantota tāda viela kā bisfenols A, ir īpaši kaitīga un var būtiski ietekmēt cilvēka veselību.

Kopš 2017. gada Eiropas Savienībā bisfenols A tiek klasificēta kā viela, kas atstāj toksiskas sekas uz cilvēka reproduktīvo sistēmu ar īpaši augstu bīstamības kategoriju.

Bisfenols A ir plaši izmantota, cilvēka radīta ķīmiska viela, ko mūsdienās ražo lielos apjomos. To izmanto galvenokārt polikarbonātu (plastmasa, kam raksturīga augsta kušanas temperatūra un liela triecienizturība) un pārklājumu ražošanā, norāda ķīmijas profesors Ivars Kalviņš. Bisfenolu A izmanto, ražojot epoksīda sveķus, kurus savukārt lieto dažādos pārklājumos, piemēram, izgatavojot konservu kārbas un skārdenes, lai metāls nesaskartos ar ēdienu un nebojātu to. Bisfenols A tiek izmantots arī kases aparātu čeku jeb tā saukto termočeku pārklājumā. Tāpat mūsu ikdienā kaitīgā viela sastopama daudzreiz lietojamās ūdenspudelēs jeb tā dēvētajās sporta pudelēs, kas parasti ražotas no cietas plastmasas, virtuves plastmasas traukos un piederumos, kā arī lielajās ūdenspudelēs, kuru ietilpība parasti ir teju 20 litri, plastmasas tējkannās, caurulēs.

Profesors sarunas laikā uzsver, ka nevienu no mums zināmajiem plastmasas veidiem nevar uzskatīt par pilnībā nekaitīgu, tomēr no tās plastmasas, kuras ražošanā izmantots bisfenols A, jo īpaši vajadzētu izvairīties, jo viela ir kaitīga pat mazā koncentrācijā. Turklāt jāpatur prātā, ka arī tie plastmasas izstrādājumi, kuru ražošanā izmantots bisfenols A, ar laiku sadalās un iegūst mikroplastmasas formu. Mazās plastmasas daļiņas jeb mikroplastmasa ir daudz bīstamākas nekā plastmasas maisiņš, kas aprakts zemē, pārliecināts Kalviņš.

Bisfenola A nevēlamā iedarbība uz dzīvo būtņu, tostarp cilvēka, organismu ir plaša. Viela negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu, jo bisfenols A spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā. Tas veicina arī onkoloģiskas saslimšanas un citas slimības, skarot gremošanas trakta un citus orgānus.

Lielāko risku izsauc tieši vairākkārt lietojamie plastmasas trauki, ko atkārtoti mazgājam un tīši vai netīši mēdzam arī termiski vai mehāniski bojāt. Šajos gadījumos pastāv lielāks risks, ka dzērienā vai pārtikas produktā nonāks nevēlamas vielas. Īpaši jāizvairās no polikarbonātu trauku karsēšanas, tostarp arī sildīšanas mikroviļņu krāsnī, jo tādējādi bisfenols A izdalās ievērojami vairāk. Pēc profesora sacītā, mazāk šis risks attiecas uz vienreizlietojamiem plastmasas traukiem.

Par bisfenola A klātbūtni plastmasas izstrādājumā liecina tādi marķējumi kā PC, PVC, PC-7, 7-OTHER, kas norādīti iepakojuma apakšā.

Ķīmijas profesors uzskata, ka ražotājiem vajadzētu pilnībā atteikties no bisfenola A izmantošanas ražošanas procesā, kā arī izgatavot tikai tādu plastmasu, kas ir pēc iespējas draudzīgāka videi un cilvēka veselībai. Taču vienlaikus viņš uzsver, ka šīm pārmaiņām jānotiek pārdomāti un loģiskā secībā, nevis agresīvi un diskriminējoši pret atsevišķiem uzņēmējiem.

Plastmasas traukus un iepakojumus, uz kuriem redzams šāds marķējums, ieteicams neizvēlēties, jo to sastāvā ir bisfenols A.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Margrieta345 06.12.2019, 10:23:12

    Bildē redzamajās pudelēs šķaidītais spirts?
    Tajā gan varētu būt izšķīdušas plastmasas mikrodaļiņas.
    Diez kas nav,ka tāds jādzer.

  • 0
    Kriska 06.12.2019, 13:10:15

    Dzīvot vispār ir kaitīgi. Ūdeni , apstrādāto ar ķīmiju, lietot - kaitīgi, pārtika ar visādiem E - kaitīga, stresot - kaitīgi , sēdošs dzīvesveids - kaitīgs . Kāda izēja? - nelasīt visu šo murgu

  • 0
    Nif nifs 06.12.2019, 13:20:27

    Žetons par komentu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: