Pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils Brīvostas pārvaldi, valdība lēma trešdien, 11. decembrī, sasaukt ārkārtas sēdi, kurā izskatīs grozījumus likumā "Par ostām", paredzot valsts pārvaldībā pārņemt divas ostas - Ventspils un Rīgas. 

Lai abas ostas nonāktu valsts pārvaldībā, Satiksmes ministrija patlaban gatavo attiecīgus likuma grozījumus, kas tiks skatīti valdības ārkārtas sēdē.Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma no Ventspils ostas darbības tiktu nodalīta persona, pret kuru vērstas sankcijas, otrdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. "Valstij pārņemot ostu, tiek pilnībā nogriezta jebkāda saistība ar sankcionēto personu," uzsvēra Kariņš, norādot, ka šādi valdība rīkojas, lai mazinātu ASV lēmuma negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un iedzīvotājiem. 

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits piebilda, ka detalizēts likumprojekta teksts tiks sagatavots uz rītdienas valdības sēdi. Viņš gan atzina, ka ar likuma grozījumiem Ventspils un Rīgas ostas nonāks valsts pārvaldē un tajās turpmāk vairs nedarbosies pašvaldību pārstāvji.  Ministrs skaidroja, ka patlaban tranzīta nozarē valda nemierīgi laiki, tāpēc ir jādara viss, lai ASV noteiktās sankcijas pēc iespējas mazāk ietekmētu Ventspils ostu, tajā strādājošos 38 uzņēmumus un arī ventspilniekus.

"Venstpils osta ir otra lielākā Latvijas osta, tai ir aizņēmumi, tiek veikti lieli investīciju projekti. Šī osta ir nozīmīgs Latvijas tranzīta elements, tāpēc ceru, ka mūsu veiktās darbības mazinās ASV lēmuma negatīvo ietekmi," teica Linkaits.Skaidrojot nepieciešamību pārņemt valsts pārvaldībā arī Rīgas ostu, satiksmes ministrs sacīja, ka Rīgas un Ventspils ostas ir divas lielākās ostas Latvijā, turklāt arī "Rīgā ir zināma ietekme fiziskām un juridiskām personām", pret kurām sankcijas vērsušas ASV. "Lai novērstu iespējas, ka uz Rīgas ostu varētu attiekties sankcijas vai ierobežojumi, mūsu proaktīvs solis ir risināt abu ostu pārvaldības jautājumu," piebilda Linkaits.

Kariņš norādīja uz pārvaldes problēmām Rīgas ostā, tāpēc, sakārtojot Ventspils ostas pārvaldību, tiks sakārtota arī Rīgas ostas pārvaldība. Vaicāts, vai pēc likuma grozījumiem valsts varētu lūgt ASV izņemt no sankciju saraksta Ventspils brīvostu, Linkaits norādīja, ka vispirms ir jānodrošina, lai neviena ASV sankciju sarakstā esošā fiziskā un juridiskā persona neietekmētu Ventspils brīvostu, bet pēc tam tiks kārtots, lai osta varētu brīvi funkcionēt.

Savukārt Latvijas Loģistikas asociācijas vadītājs Normunds Krūmiņš skaidro, ka, valstij pārņemot Rīgas un Ventspils ostas bez ilgtermiņa stratēģijas, ostu darbībā nekas nemainīsies un kravu daudzums nepieaugs. Krūmiņš teica, ka runa ir par tālāko plānu, jo "šis lēmums noteikti ir saistīts ar ugunsgrēka dzēšanu, ne tik ļoti ar ilgtermiņa stratēģiju". Viņš pauda pārliecību, ka šobrīd neviens neuzņemsies spriest, vai tas būs labi vai slikti.

Viņš uzsvēra, ka svarīgāks ir tālākais uzstādījums, kā valsts pārvaldībā esošā "dubultosta" tiks pārvaldīta, kādi būs tās uzdevumi un darbības mehānismi. Krūmiņš stāstīja, ka pasaulē šādi modeļi darbojās, bet svarīgi ir tas, kā Latvija ir iecerējusi to darīt. Visas iepriekšējās valdības ir runājušās par to, ka ostu pārvaldības modelis būtu jāmaina, bet neviena nav realizējusi neko no tā, teica Krūmiņš, vēlreiz uzsverot, ka jautājums ir par darāmajiem darbiem un darbības programmu.

Krūmiņš sacīja, ka valsts jau tagad ir Rīgas un Ventspils ostas pārvaldē, tāpēc, neredzot konkrētus uzstādījumus vai darbības, nav iemesla domāt, ka šādas izmaiņas kaut ko kardināli uzlabos vai mainīs: "Jautājums ir par mājasdarbu, ne tik daudz par modeli, jo no pārvaldības modeļa kravu daudzums ostās nemainīsies. Tāpat savā pīļu dīķi mēs arī paliksim."

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -4
    Hekate 10.12.2019, 17:11:41

    Vaimandieniņ!
    Nu Lembergam,Vītoliņam,Blumbergam un Ošeniekam būs liegta pieeja pie bagātīgās "barotavas"?
    Vai nevajadzēs izsludināt līdzekļu vākšanu priekš topošajiem trūkumcietējiem?
    Un ar Ventspils attīstības aģentūru kā būs?

  • -2
    Margrieta345 10.12.2019, 17:22:00

    Te vēl:
    "Tikmēr Latvijas Olimpiskā komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē otrdien, 10.decembrī, iespējams, tiks pacelts jautājumu par Aivara Lemberga atstādināšanu no LOK izpildkomitejas locekļa amata."
    https://bnn.lv/valsts-parnems-rigas-ventspils-ostas-350139

  • -2
    Krišs Daugulis 10.12.2019, 19:40:52

    ...kad "loceklis" zaudē "možumu", tas tiek aizstats ar citu - stingrāku "locekli"

  • -1
    Krišs Daugulis 10.12.2019, 19:43:27

    pie tam, šim "loceklim" bija niķis savu "možumu" izmantot savai labsajūtai.
    Parasti to nepiedod.

  • -9
    Latvija pāri visām! 10.12.2019, 20:36:31

    Nezinu tādu 'locekli' Latvijā, kurš altruistiski rautos vien tautas labā...

  • -10
    Nif nifs 10.12.2019, 21:01:48

    Precīzi! Un ja vēl paskatās, kādā stāvoklī ir viss, kam saimnieks ir valsts...skolas, slimnīcas, pansionāti tiek likvidēti, meži iznīcināti, rūpniecība jau sen iznīcināta, tauta bēg prom.

  • -2
    subaru 10.12.2019, 20:57:30

    Hekate.
    Līdzekļu vākšana topošajiem trūkumcietējiem ir jau sākusies-atņemot invalīdiem un pensionāriem (kas neprot līst sociņiem d...ā bez ziepēm) Ziemassvētku pabalstu! Urā! Aiviņš un viņa komanda rullē! Priecīgus Ziemassvētkus!

  • -2
    herberts 10.12.2019, 21:57:35

    Ja tiešām tas ir Bordāna&CO "pirksts" tad kur viņi bija agrāk un, vai šo ģeniālo gājienu nevar atkārtot pret pārējiem Latvijas izlaupītājiem?

  • -8
    Opaps 10.12.2019, 22:50:26

    Valsts iecels ostu pārvaldniekus, kas viņi būs ? Viņi pārstāvēs valdošo kolīciju un pumpēs viņu kasē. Līdz šim brīvostas līdzekļi ieplūda valsts kasē, pilsētas kasē un arī ostas attīstībā. Nākotnē pilsēta saņems kapeikas un zaudētāji būs mēs -pilsētnieki, patrioti un antipatroti, tādi, kā subari,margrieta,hekate un daudzi neventspilnieki

  • -2
    Skeptiķis no malas 11.12.2019, 08:27:03

    Skumji, ka viena cilvēka dēļ tiek mainīts likums un pilsētai tiek atņemta osta.

  • 0
    20041889-XXXXX 11.12.2019, 10:43:32

    Skumji ir tas,ka pilsētas iedzīvotāji paši pieļāvuši,ka šis viens cilvēks te sagrābis neierobežotu varu.

  • -1
    Reptīlis 11.12.2019, 09:16:02

    Drīzāk interesanti, kāpēc tikai 2 ostas. Kāpēc ne visas ?

  • 0
    Bormentāls II 11.12.2019, 10:40:58

    Es domāju,ka tāpēc,ka tikai Rīgas un Ventspils brīvostās pie "šprices" ir prokremliski noskaņoti personāži."Saskaņa" Rīgā un komūnistu funkcionāra partija Ventspilī ir kā divi zābaki no viena pāra...

  • 0
    Tīģeris 11.12.2019, 10:55:50

    Es uzskatu ka tas būtu ļoti pareizi!

  • -3
    Latvija pāri visām! 11.12.2019, 11:05:54

    Nif nifs, runa jau nav tikai par valsts 'locekļiem'.
    Tā pati mentalitāte ir visiem. Uzņēmējs, kurš pa lēto izkalpina darbinieku, domājot kā šo uzmest,
    ir tas pats potenciālais valsts 'loceklis'.
    Tai pat laikā ir sakarīgi un godprātīgi uzņēmēji un arī profesionāļi, kas cenšas labi darīt savu darbu valstij piederošās lietās.
    Vnk, ir pastāv kaut kāds fenomens, kas neļauj svarīgos un atbildīgos amatos izvirzīties sakarīgākajiem.
    CilvēkEntropija, vai?

  • -2
    Latvija pāri visām! 11.12.2019, 11:12:00

    Bormentāliem nav apriebies murgot par kremlisko visās jomās un vainot to visās nebūšanās?
    Uz Latvijas politiku un ekonomiku nesalīdzināmi lielāka ietekme ir Briselei un tai pašai aizokeāna t.s. "sabiedrotajai", kas pēc savas intereses un patikas iejaucas LR finanšu lietās.
    Atraduši grēkāzi, aiz kā noslēpt pašu latviešu neizdarību un lokano mugurkaulu.

  • 0
    666.V-pils 11.12.2019, 11:52:38

    https://www.youtube.com/watch?v=qDNPUMA0sKQ&feature=youtu.be

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: