Pašvaldības varētu nodrošināt sākumskolas skolēnu ēdināšanu, ja valsts apņemtos finansēt bērnudārzu pedagogu algas, informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Jana Bunkus.

Pēc LPS sacītā, izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) publiski paustā iecere no 2020.gada 1.janvāra pārtraukt no valsts budžeta apmaksāt pusdienas 1.-4.klašu skolēniem, pašvaldībām 2020.gadā izmaksātu vismaz 19,7 miljonus eiro. Taču minēto summu vietvaras būtu gatavas tērēt tikai tad, ja valsts ēdināšanai paredzēto finansējumu novirzītu darba samaksai tiem bērnudārzu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 gadiem līdz četriem gadiem.

"Pašvaldības ir gatavas runāt par pusdienu nodrošināšanu sākumskolās, jo lēmumu par brīvpusdienu nodrošināšanu visiem sākumskolas skolēniem savulaik pieņēma valdība, apņemoties nodrošināt tās no valsts budžeta līdzekļiem, tādēļ pašvaldībām nav pieņemami, ka tagad, pat nekonsultējoties, tiek mēģināts šos izdevumus pārcelt uz pašvaldību budžetiem," uzsver LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, piebilstot, ka nav pieļaujama jaunu funkciju nodošana pašvaldībām bez finansējuma. 

Jautājums par brīvpusdienu nodrošināšanu 1.-4.klašu skolēniem ir ietverts arī LPS un Izglītības un zinātnes ministrijas ikgadējās sarunās, kas notiks rīt, 5.septembrī, LPS telpās. Tāpat šis jautājums tiks iekļauts LPS un Finanšu ministrijas sarunās par 2020.gada budžetu, kas turpināsies septembrī.

Kā ziņots, no nākamā gada janvāra IZM varētu pārtraukt finansēt brīvpusdienas jaunāko klašu skolēniem, jo uzskata, ka šis pienākums būtu jāpārņem pašvaldībām, taču vietvaru pārstāvji bažījas, vai tām pietiks līdzekļu. Šobrīd brīvpusdienas no IZM budžeta finansē visiem 1. līdz 4.klases skolēniem. Tas ik gadu ministrijai izmaksā nepilnus 20 miljonus eiro un par šiem līdzekļiem ar bezmaksas ēdienreizi nodrošina aptuveni 80 000 bērnu.

Ministrija pirmajām četrām klasēm pusdienas apmaksā jau vairākus gadus, taču tagad tā nākusi klajā ar ierosinājumu, ka bezmaksas ēdināšana būtu jāpārņem pašvaldībām, jo ministrijas primārā funkcija esot izglītība.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: