Pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības stratēģija 2020. līdz 2026. gadam paredz virkni dažādu risinājumu, tostarp pakāpenisku pāreju uz divu personu brigādēm, sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa skaidroja, ka darba tirgus tendences un demogrāfiskā situācija valstī liek dienestam plānot turpmāko nākotni. Pēc Cipules paustā, kaut arī nav noteikts konkrēts laika periods, līdz kuram varētu notikt pāreja uz divu personu brigādēm, ir pilnīgi skaidrs, ka tuvāko piecu un sešu gadu pārejai būs jānotiek.

Vienlaikus Cipule skaidroja, ka dienests pēc iespējas saglabās trīs personu brigādes, tostarp augstas prioritātes izsaukumu izpildīšanai. Cipule gan atzina, ka dienests ir gatavs situācijām, kad trīs personu brigādi nav iespējams nokomplektēt.

NMPD direktore uzsvēra, ka patlaban dienestā trūkst 587 mediķi, bet vēl 200 personu tuvākajā laikā dosies izdienas pensijā. Kā sacīja Cipule, neesot reāli nodrošināt tik liela ārstniecības personu skaita piesaistīšanu, pat ja Latvijā notiktu darbaspēka ievešana no ārzemēm. Šī iemesla dēļ svarīgi jau šodien veikt izmaiņas, lai dienests cilvēkresursu trūkumam būtu gatavs, piebilda Cipule.

Patlaban dienestā apmēram 10% no izsaukumiem izpilda jaunizveidotās divu mediķu brigādes. Lai saglabātu un ar laiku palielinātu brigāžu skaitu, iecerēts pakāpeniski pāriet uz dažāda veida divu personu brigādēm. Dienestā patlaban izplatītākās ir trīs personu brigādes, kurās ir šoferis un divi mediķi, tomēr nākotnē varētu palielināties tādu brigāžu skaits, kurās ir divi mediķi, no kuriem viens arī vada transportlīdzekli, mediķis un autovadītājs, kā arī mediķis un palīdzības sniegšanā apmācīts transportlīdzekļa vadītājs.

NMPD direktore norādīja, ka pāreja uz divu personu brigādēm ļaus būtiski palielināt šī personāla atalgojumu, kā arī plānot vairāk brigāžu atrašanās vietu punktus.

Vēl viena problēma, kas apdraud dienesta darbību, ir sekundārie izsaukumi, proti, gadījumi, kad brigāde devusies uz izsaukumu, kurā cilvēkam ir bijušas veselības problēmas, tomēr tās nav bijušas veselībai un dzīvībai bīstamas. Šo izsaukumu samazināšanai būtiskas esot konsultācijas pa telefonu un rekomendācijas iedzīvotājiem, kur vērsties pēc palīdzības.

NMPD direktores vietniece attīstības un speciālo funkciju jautājumos Māra Dīriņa informēja, ka stratēģija paredz arī gaisa transporta attīstīšanu, kā arī NMPD brigāžu tīkla sakārtošanu. Sešu gadu laikā NMPD brigāžu atrašanās punktus plānots palielināt no 103 līdz 114 punktiem. Tāpat iecerēts izveidot arī jaunas brigādes, to skaitu no 190 palielinot līdz 202 brigādēm.

Vēl iecerēts strādāt pie optimālas darba intensitātes, kas varētu būt apmēram trīs līdz 12 izsaukumi diennaktī. Patlaban mēdz būt brigādes, kuras saņem tikai vienu izsaukumu, kas neļauj mediķiem īstenot viņu profesionālo potenciālu, kā arī brigādes, kuras saņem pat 18 izsaukumus, kas savukārt ietekmē darba kvalitāti, jo rodas pārslodze.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Bormentāls II 28.08.2019, 15:54:14

    Galu galā-vai minētajā dienestā nevarētu izmantot paramediķus?

  • -2
    Latvija pāri visām! 28.08.2019, 17:09:26

    Ka tik varētu uzturēt mazāk štata vienību lai mazāk maksātu.

  • -1
    A.n.i.t.a 28.08.2019, 17:24:14

    Interesanti, kā glābs cilvēka dzīvību, ja viens mediķis vadīs auto, lai ātrāk nonāktu slimnīcā, bet otram mediķim jāspēj vienam darīt neatliekamos pasākumus, lai cilvēks nenomirst līdz slimnīcai?

  • 0
    kohs 29.08.2019, 09:41:33

    Ja brigādē ir 2 sievietes, tad vismaz vienai jābūt ar vajadzīgo šofera kategoriju?
    Izskatās, ka dakterēm sievietēm tur pēc būtības būs problēmas strādāt. Ja smags pacients jāved uz slimnīcu un jānones no 5.stāva, tad kurš to darīs?!

  • 0
    Nif nifs 29.08.2019, 10:07:06

    Tāpat, kā ar visu citu - problēmas jau būs tautai, ne lēmumu pieņēmējiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: