Pagājušajā gadā Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Biznesa inkubatora uzņēmumi likuši par sevi manīt kā vietējā, tā arī pasaules mērogā.

Saskaņā ar Biznesa inkubatora (BI) statistiku pagājušā gada beigās Ventspilī un Talsu filiālē inkubācijas periodā dzīvoja 40 uzņēmumi, kuru summārais apgrozījums bija 863 000 latu. Desmit uzņēmumi pērn pameta BI, uzsākot patstāvīgu dzīvi.

Pieci komersanti piedalījās izstādē Ražots Latvijā – 2010, rudens, kurā aptuveni 300 ražotāju demonstrēja savu produkciju un pakalpojumus. Izstādes paviljonus un stendus apmeklēja ap 18 000 cilvēku, toskait arī augsta ranga valsts ierēdņi. Izstādē izcēlās Ventspils uzņēmums Pantio, kas iekļuva konkursa uzvarētāju trijniekā par stenda labāko noformējumu.  

Ventas Balss jau rakstīja, ka šis uzņēmums izstrādā novatoriskas stādu kastes ar dubultu korpusu. Konkursa uzvarētāji ieguva iespēju bez maksas piedalīties tādā pašā izstādē arī šogad. Pantio pārstāvis Arnis Spurdziņš stāsta, ka pērn viņa uzņēmums saņēmis daudz labu atsauksmju arī Vācijas izstādē. Šogad uzņēmums Pantio gatavojas izstādei Ražots Baltijā, bet uzņēmējs Spurdziņš aktīvi meklē investorus, lai varētu uzsākt produkcijas ražošanu.

Biznesa inkubatorā uzņemtais uzņēmums var rēķināties ar valsts palīdzību izdevumu apmaksā līdz 85% biroja un konsultatīvo pakalpojumu uzturēšanai. Pagājušajā gadā šiem mērķiem izlietoti aptuveni 336,4 tūkstoši latu. Valsts un Hipotēku bankas atbalsts palīdzējis uzsākt jaunajam uzņēmumam Graliņi ekoloģisko pārtikas produktu ražošanu. Šogad uzņēmuma produkcija nopērkama Ventspils un Rīgas ekoveikalos.

Izaugušo uzņēmumu vietā BI ienāk jauni komersanti ar perspektīvām idejām. BI administrācija vērš īpašu uzmanību uz interesanto ideju autoriem, kuri pagaidām nav gatavi uzsākt uzņēmējdarbību.

Viņiem tiek piedāvāta īpaša pirmsinkubācijas pakalpojumu programma – tiek piešķirtas telpas un piesaistīta mentorā palīdzība, stāsta VATP projektu vadītāja Nataļja Lukaša. 2010. gada otrajā pusē BI noslēdza 12 līgumus par pirmsinkubācijas pakalpojumu sniegšanu. Komersantiem, kas nav vecāki par diviem gadiem, un fiziskām personām, kas pretendē uz pirmsinkubācijas pakalpojumiem, pieejama Latvijas un Igaunijas starprobežu sadarbības finansiālā programma SIB Net.

Ventspils uzņēmuma Pantio novatoriskās stādu kastes ieinteresējušas Valsts prezidentu Valdi Zatleru un viņa kundzi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: