Saeima šodien nolēma nenodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) rosinātos grozījumus likumos, kas paredz pensionāriem iespēju saņemt 50% no mirušā laulātā pensijas kapitāla, kas būtu pamats pensijas pārrēķināšanai un palielināšanai.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija iepriekš ir vienojusies par citu risinājumu - izstrādāt grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredzētu, ka pārdzīvojušais laulātais vēl gadu saņemtu pabalstu 50% apmērā no mūžībā aizgājušā dzīvesbiedra pensijas.

Arī LRA savus piedāvātos grozījumus virzīja, lai sniegtu atbalstu un daļēji nodrošinātu pensionāriem labklājības līmeni, kāds tas bija pirms otra pensionētā laulātā nāves.

Grozījumus bija iecerēts veikt likumā "Par Valsts pensijām" un Valsts fondēto pensiju likumā, lai nodrošinātu, ka, aizejot pensijā, šī norma attiektos uz visiem pensionāriem - tiem, kuri tagad saņem tikai 1. līmeņa pensiju un tiem, kuri jau ir pensionējušies vai vēl aizies pensijā un saņems gan 1. un 2. līmeņa pensijas.

Ar grozījumiem bija iecerēts noteikt, ka tiesības saņemt atbalstu būtu pārdzīvojušam laulātajam, kura laulība reģistrēta vismaz piecus gadus pirms viņa pensionētā laulātā nāves, ja divu gadu laikā no fondēto pensiju shēmas dalībnieka nāves dienas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra būs saņēmusi pārdzīvojušā laulātā pieprasījumu.

Likumā "Par Valsts pensijām" bija plānots noteikt, ka valsts pensiju ir tiesības pārrēķināt un palielināt pensionāriem saistībā ar viņu pensionētā laulātā nāvi, ņemot vērā mirušā uzkrāto pensijas kapitāla daļu. Savukārt attiecībā uz pensiju 2. līmeni LRA bija iesniegusi grozījums Valsts fondēto pensiju likumā. Tajos bija iecerēts, ka to cilvēku, kuri ir bijuši fondēto pensiju shēmas dalībnieki un kas dzimuši pēc 1951. gada un sasnieguši pensionēšanās vecumu, uzkrātā fondēto pensiju kapitāla daļa pēc viņa nāves var tikt pievienota pārdzīvojušā laulātā pensijas kapitālam.

Savukārt, ja mirušajai personai bijis noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums, apdrošināšanas līgumā jau varētu norādīt brīvi izvēlētu personu, kas būs labuma guvējs un turpinās saņemt pensiju pēc personas nāves. Tādā gadījumā pensija netiktu ieskaitīta valsts budžetā. Šodien noraidītie grozījumi būtu attiekušies uz fondēto pensijas kapitāla daļu tikai tādā gadījumā, ja tā pievienota nefondētajam pensijas kapitālam.

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • -1
    Kārlis_ 15.03.2018, 11:38:44

    Jā, jo deputātu atalgojuma celšanai nepietiks nauda...

  • -8
    arcus 15.03.2018, 11:51:10

    Deputātu algas un pensijas maksā no dažādiem budžetiem un šīs divas lietas nav saistītas.

  • -1
    Nif nifs 15.03.2018, 14:14:51

    Un? Lai pārdala. Viss tikpat tautai nosūkts.

  • -2
    snaiperis999 15.03.2018, 11:39:24

    Tādi interesanti ierosinājumi nāk no tās partijas pirms vēlēšanām.Tā teikt,re kādi mēs labi,bet tie pārējie gan ir slikti,noraidīja.

  • 0
    Kriska 15.03.2018, 15:23:01

    Sen jau bija laiks. Mani radi Lietuvā jau sen saņem tādu pensiju- 10 gadi noteikti- bez nekādiem nosacījumiem

  • 0
    Kriska 15.03.2018, 15:24:47

    Bet cik daudz un no kā atkarīgi - nepateikšu

  • -1
    Anita 15.03.2018, 15:49:09

    Valstij tas nav izdevīgi , tā labprāt gribētu ,lai vairums to ,kuri ilgus gadus ir strādājuši , nomirtu un pensijas viņiem nebūtu jāmaksā, visa nauda paliktu valsts kasē un to varētu izmantot kādas bankas glābšanai vai valsts aparātā strādājošo algu pacelšanai vai dažu izredzēto lielo pensiju izmaksāšanai. Klīst jau runas ,ka pensijā būs lemts doties no 70 vai pat 75 gadiem , nu tad jau noteikti maz kurš saņems pensiju un problēma atkritīs pati no sevis.

  • 0
    Zanis zubis 15.03.2018, 21:34:26

    Ideālais pensionārs-sasniedz pensijas vecumu un nomirst, nobaroto 100 mūļu silē atkal iebrist lieka naudiņa, ko sadalīt...

  • 0
    Zanis zubis 15.03.2018, 21:41:24

    Paskatieties turku seriālu-šitādiem valstsvīriem tiek nocirsta galva. Varbūt mums par prezidentu vajadzētu kādu turku.....

  • 0
    i 15.03.2018, 18:02:58

    šodien elvi veikalā pārventā, pie kases, redzēju vecu tantīti kura, pērkot trīs svaigas vistu akniņas, norēķinājās ar melnajām kapeiciņām kuras bija iebērtas celofāna maisiņā. tai pašā laikā es par savu it kā "smieklīgo" algu atļāvos iepirkties, salīdzinoši, bagātīgi. man viņas bija žēl! izejot no veikala es viņai piedāvāju maizes kukulīti kuru tikko biju nopircis. viņa atteicās sakot: "Спасибо, сынok, ненужнo. У меня домa есть кусок хлеба."
    p.s. kam viņa pirka akniņas? varbūt kaķītim, vienīgajam kas viņai palicis!? varbūt sev lai būtu ko vakariņās apēst?! vai viņai mājā tiešām bija maizīte...
    eh, cik sāpīgi man šovakar, domājot par to... :(
    p.s.s. viela pārdomām...

  • -7
    snaiperis999 15.03.2018, 19:14:59

    Vai tu džokers no Piltenes?Lai gan diez vai.Tie tādu tantiņu labprāt aptīrītu.

  • -5
    Zanis zubis 15.03.2018, 20:29:45

    Varbūt tu pats esi džokers? Lai gan diez vai, jo varonis esi tikai forumā, bet reāli baidies no savas ēnas, okstiņ!

  • -1
    snaiperis999 16.03.2018, 10:12:51

    Un tu Zani zubi,tāds drošsirdis laikam esi?
    No kurienes tev tādas antipātijas pret mani?
    Tu šeit borzot vari tikai tāpēc,ka labi zini,ka pa tām ņuņņām nedabūsi (lai gan baigi vajadzētu),jo neviens normāls cilvēks neies atskaitīties policijai par tevis fizisku ietekmēšanu.Un ne jau tu viens tāds esi,kuram redeli vajag paretināt.Turpini tik tādā garā,zaķa dvēsele.

  • -1
    Spītniece 16.03.2018, 06:59:54

    Nu tik nesāciet atkal tēmu par tiem Piltenes džokeriem , ar iepriekšējo reizi jau bija gana daudz negāciju, labāk tiešām par pensionāriem parunāsim, varbūt kāda ideja izkristalizēsies , ko darīt tiem ,kam vēl jānodzīvo līdz pensijai, varbūt vest tos ,kas jau ir pensijā ,pie prāta ,lai vēlēšanās vairs neatdod balsi par tiem ,kas visu laiku viņus apzog un godīgi strādādams cilvēks parastais nevar saņemt pensiju ,no kuras dzīvot un baudīt pelnītu atpūtu, tikai izredzētie saņem vienā mēnesī tik lielu pensiju , kuru parasti ļaudis pat dažu gadu laikā nesaņem kopumā. Vairums no šodienas pensionāriem ir tie, kuri bija gatavi aizstāvēt Latviju un izcīnīt brīvību, bet viņiem paldies vietā nabaga maize. Kauns valdošajiem un viņu līdzskrējējiem.

  • -1
    snaiperis999 16.03.2018, 11:36:16

    Kā tu vari vest pie prāta tādu vēlētāju,kurš pasaka,ka,lai VIŅŠ zog,bet citiem arī dod,un reku smuku pilsētu ir izveidojis,tā kā tikai par VIŅU.
    Tad jau drīzāk zaķis sāks gaļu ēst un kaķis kāpostus,nekā tāds vēlētājs pie prāta nāks.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: