Londonas tiesa noraidījusi ar Oļega Stepanova saistīto uzņēmumu apelāciju lietā par naudas līdzekļu izkrāpšanu no Kuģniecības. Lembergs atklāj, ka šī krāpšana bijusi savstarpējo konfliktu cēlonis.

 Tiesas lēmums apliecina, ka naudas izzagšana no Latvijas Kuģniecības, kamēr tās valdē darbojās jau pieminētais Oļegs Stepanovs un Aleksandrs Godunovs, ir notikusi.

Tiesvedībā, kas uzsākta pēc Latvijas Kuģniecības (LK) ierosinājuma Londonas karaliskajā tiesā, kā atbildētājas figurē vairākas ārzonu kompānijas. Tās saistītas ar kādreizējām kuģniecības amatpersonām. Aivars Lembergs Ventas Balsij atklāj, ka daļa no zagtās naudas izmantota Latvijas Kuģniecības akciju pirkšanai. Tas esot atklājies jau 2004.gadā, veicot tirdzniecības auditu. Tolaik Lembergs Stepanovam aizrādījis, ka, ja par kuģniecības naudu ir pirktas kuģniecības akcijas, tām jāpieder LK. Oļegs Stepanovs attiecies tās atgriezt uzņēmumam. Pēc Lemberga teiktā, tā arī sācies konflikts.

2010.gada 27.maijā Londonas tiesa pieņēma rīkojumu ar, kuru izkrāpšanā vainotajiem uzņēmumiem jānodrošina 40 miljoni ASV dolāri naudā vai arī par labu LK jānodrošina vairāk kā 55 miljoni LK akciju un papildus jāsamaksā 20 milj. ASV dolāru kā pret tām vērstās LK prasības nodrošinājums. Šāda drošības nauda tika noteikta, jo atbildētāji savās liecībās tiesai atzinuši līdzekļu izkrāpšanu vismaz 40 miljonu dolāru apmērā. Papildus 20 miljoni ASV dolāru šiem uzņēmumiem jāsamaksā Apvienotās Karalistes tiesai. Vainotie uzņēmumi gan iesniedza apelāciju, neskatoties uz to, ka tiesvedības laikā atzina, ka aptuveni vairāk kā desmit ASV dolārus izmaksājuši kukuļos uzņēmējiem Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā, lai panāktu līdzekļu izzagšanas shēmas veiksmīgu īstenošanu.

Norādījumus kukuļu maksāšanai devis Nikolajs Baštovojs, iesaistot Ņinu Gļebovu. Tajā pat laikā atbildētāji piesaukuši arī dažādus Latvijas politiķus, tajā skaitā Andri Šķēli, Aivaru Lembergu un ārzonu uzņēmumus Hinch un Regina. Latvijas Kuģniecības pārstāvji šos apgalvojumus dēvē par absurdiem un apgalvo, ka tā vainīgie cenšas piesegt savu vainu. LK ir apņēmības pilna aktīvi turpināt tiesas procesu un atgūt izkrāptos līdzekļus.

Aivars Lembergs savu saistību pilnībā noliedz, apgalvojot, ka „tie ir viselementārākie meli un to var ļoti viegli pārbaudīt, ja iepazīstas ar šo piecu kompāniju naudas kustību un noskaidro, kas ir saņēmis naudu un guvis labumu no šiem darījumiem. Es esmu absolūti mierīgs, es nekādu labumu no šiem darījumiem neesmu guvis. Līdz ar to stāsts beidzas.” Lembergs atgādina, ka prasība ir pret ārzonu kompānijām, ne pret pašu Stepanovu. s Aivars Lembergs zina stāstīt, ka advokāts Mārtiņš Kvēps tiesas procesā atzinis naudas izzagšanu, kā arī Stepanova, Berķa, Skoka un Ševcova pārstāvniecību. Kā piekto esot mēģinājuši pasaukt viņu, cerot, ka kuģniecība prasību atsauks. Tomēr viņi kļūdījušies. Lembergs prognozē, ka tālāk prasību varētu vērst ne tikai pret uzņēmumiem, bet arī pret civilpersonām.

Tālākā procesa virzība nozīmē, ka, ja atbildētāji tiesas noteiktās summas pēc apelācijas noraidīšanas nesamaksās, viņus atzīs par vainīgiem bez tālākas lietas izskatīšanas un piedzīs par labu Latvijas Kuģniecībai summu līdz 100 miljoniem ASV dolāru.

Arī Latvijā ir uzsākts kriminālprocess par naudas līdzekļu izkrāpšanu no Latvijas Kuģniecības, kur jau minētais Oļegs Stepanovs un Valērijs Godunovs ir aizdomās turamie.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: