Ar jubilejas pasākumu un īpašām sacensībām Ventspils airēšanas bāzē Dampeļi tiks atzīmētas 80 gadu svinības.

Airēšanas aizsācējs Ventspilī un visā Latvijā bija mūsu Rūdolfs Ozoliņš, kura darbu tagad airēšanas bāzē Dampeļi turpina trīs treneri: Ēriks Eglītis, Rūta Šauberga un Ojārs Burkovskis. Treneris Eglītis Ventspilī par treneri strādā jau 37 gadus un 80 gadu svinības viņam ir ļoti nozīmīgs pasākums. Airēšana šo gadu laikā ir ievērojami mainījusies, kaut vai laivu izmēru ziņā un to ražošanas īpatnībās.

Vairāki mūsu sportisti šogad startēja Eiropas jauniešu čempionātā, bet pavisam nesen sekmīgi cīnījās Latvijas kausa sacensībās. Mums ir vairāki talantīgi airētāji, kā Elīna Ēdole, Digna Tuča, Marta Porniece, Krišs Jansons, Arvils Jurevics un Mārtiņš Burkovskis un citi, piebilda Eglītis. Trenera aizraušanās ir arī airēšanas vēstures vākšana un krāšana.

Eglītis sacīja, ka smaiļošana Ventspilī un arī Latvijā ienāca 1930. gadā, kad ar to sākumā nodarbojās vietējie vācieši. Pirmais no latviešiem ar šo sporta veidu sāka nodarboties Rūdolfs Ozoliņš, kurš sasniedza izcilus rezultātus kā sportists un, būdams labs galdnieks, pats būvēja un remontēja laivas, kā arī vēlāk strādāja par treneri un pasniedzēju skolā. Ozoliņš vairāk nekā trīsdesmit gadus strādāja un attīstīja smaiļošanu ne tikai Ventspilī, bet arī visā Latvijā.

Ēriks Eglītis kopā ar sievu Almu Eglīti apkopojuši informāciju kā attīstījusies airēšana Ventspilī. Smaiļošanas nodaļa līdz 1945. gadam bija Ventspils sporta biedrības Spars aizbildībā, bet pēc Otrā pasaules kara tika izveidota brīvprātīgo arodbiedrība sporta biedrība Daugava, kurā smaiļotāji līdz 1957. gadam bija biedrības Ventspils nodaļā, sacīja treneris. Tajā pašā 1957. gadā Ventspils pilsētas Tautas izglītības bērnu sporta skola, ar tās direktoru Gunāru Lučinu, atvēra smaiļošanas nodaļa, kura darbojas vēl joprojām. Pirmie audzēkņus Eglītis uzskaitīja, tie bija: Latvijas Olimpiskās komitejas goda prezidents Vilnis Baltiņš, Leonīds Repša un Jānis Punkstiņš. Jāpiebilst, ka ar kanoe airēšanu Ventspilī sāka nodarboties 1960. gadā. Vēlāk sporta biedrībā airētāju grupa tika likvidēta un ar airēšanu nodarbojās tikai sporta skolā, kuru finansēja Ventspils pilsēta.

1993. gada martā airēšanas veterāni nodibināja Ventspils airēšanas klubu Venta, kura mērķis – organizēt veterānu fiziskās aktivitātes, palīdzēt jaunajiem sportistiem materiāli un metodiski, kā arī organizēt sacensības un piedalīties tajās. Par kluba prezidentu tika ievēlēts Ojārs Burkovskis, bet par izpilddirektoru – Ēriks Eglītis.

Šo daudzo gadu laikā par smaiļošanas un kanoe airēšanas treneriem ir strādājuši: Rūdolfs Ozoliņš, Aleberts Blindreihs, Viktors Saļkovskis, Leons Jēkabsons, Ēriks Balodis, Alfrēds Stinka, Oļģerts Mentelis, Imants Zvans, Aivars Kontants, Alma Eglīte, Andrejs Melderis, Svetlana Jefimenko, Aleksejs Opolčenovs un Normunds Zariņš.

Pašlaik par treneriem strādā Rūta Šauberga, Ojārs Burkovskis un Ēriks Eglītis. Pateicoties šo treneru pašaizliedzīgam darbam, airēšanas nodaļas tradīcijas tiek turpinātas. Airēšanas nodaļa sporta skolā Spars ir viena no vecākajām un labākajām, kurā ir patstāvīgs sportistu kontingents un augsti sasniegumi.

Eglītis apkopojis labāko Ventspils airētāju veikumu un titulus.

Pazīstamākie Ventspils smaiļotāji un kanoe airētāji:

Rūdolfs Ozoliņš – Latvijas meistars 1940., 1945., 1947. g. smaiļošanā

Ausma Goldšmite-Berķe un Biruta Deveiķe – 1951. g. Latvijas meistares un Baltijas republiku čempiones smaiļošanā

Vilnis Baltiņš – PSRS starptautiskais sporta meistars, vairākkārtējs Latvijas čempions, PSRS čempionātu medaļnieks, pasaules čempions smaiļošanā 1966. g.

Ārija Sāmīte-Rāve – PSRS sporta meistare, vairākkārtēja Latvijas čempione, PSRS čempione un starptautisko regašu uzvarētāja smaiļošanā

Ēriks Meiers – PSRS sporta meistars, vairākkārtējs Latvijas čempions, Eiropas junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvējs 1968. g. smaiļošanā

Jeļena Rimare – PSRS nopelniem bagātā sporta meistare, vairākkārtēja Latvijas un PSRS čempione, Družba sacensību uzvarētāja 1984. g. smaiļošanā

Andris Tučs – PSRS sporta meistars, vairākkārtējs Latvijas čempions un PSRS čempionātu medaļnieks smaiļošanā

Dzintars Andersons – PSRS sporta meistars, vairākkārtējs Latvijas čempions, PSRS junioru čempions smaiļošanā 1985. g.

Alens Baibekovs – Latvijas sporta meistars, 15-kārtējs Latvijas čempions, Baltijas valstu čempions 1997. g., pasaules universiādes 5. vietas ieguvējs 1998. g. smaiļošanā

Dmitrijs Andrejevs – Latvijas un starptautiskais sporta meistars, 21-kārtējs Latvijas čempions, 3. un 4. vietas ieguvējs Eiropas čempionātā U23 2000. g., 1. vieta un divas 3. vietas pasaules kausa etapos 2001. g., trīs 3. vietas pasaules kausa etapos 2002. g. kanoe airēšanā

Andrejs Prokopenko – Latvijas sporta meistars, 6-kārtējs Latvijas čempions, Eiropas junioru sporta spēļu čempions 2001. g., divas 5. vietas Eiropas čempionātā U18 2002. g., Latvijas I Olimpiādes čempions 2004. g. kanoe airēšanā, Eiropas čempionātā U23 10. vieta 2004. g.

Andrejs Fedorenko – Latvijas sporta meistarkandidāts, Latvijas I Olimpiādes, Eiropas čempionātā U23 – 10. vieta 2004. g. kanoe airēšanā

Aleksejs Dobrožanskis – Latvijas sporta meistars, 2-kārtējs Latvijas  čempions, Eiropas čempionātā U18 6. vieta kanoe airēšanā 2004. g.

Digna Tuča – Latvijas sporta meistarkandidāte, Latvijas 8-kārtēja čempione, Eiropas čempionātā U18 10. vieta, pasaules junioru čempionātā – 15. vieta

Latvijas meistari – uzvarētāji Latvijas meistarsacīkstēs (līdz 1949. g.): R. Ozoliņš (1940., 1943., 1945., 1947.g.), H. Ermansons (1940.g.), I. Cēbers (1943.g), M. Sarkane (1943.g.), J. Jakovicka (1945.g.), N. Pļavniece (1945.g.), M. Šmita (1947.g.), P. Boguce (1947.g.), K. Lasmanis (1947.g.).

PSRS sporta meistari: I. Zvans (1962.g.), J. Liepiņš (1968.g.), Ē. Meiers (1969.g.), J. Rimare (1976.g.), A. Tučs (1979.g.), Ē. Ceplis (1979.g.), A. Opolčenovs (1980.g.), V. Mižinskis (1980.g.), M. Junkere (1982.g.), G. Haritonova (1982.g.), D. Celmiņa (1982.g.), Dz. Andersons (1985.g.).

Ventspils sportisti, kuri ieguvuši augstus sporta titulus, startējot citās pilsētās: Vilnis Baltiņš, Alfreds Stinka un Ārija Sāmīte.

PSRS starptautiskie sporta meistari: Ārija Sāmīte, Vilnis Baltiņš un Jeļena Rimare.

Latvijas sporta meistari: Evija Rituma (1994.g.), Alens Baibekovs (1997.g.), Dmitrijs Andrejevs (1999.g.), Andrejs Prokopenko (2001.g.), Aleksejs Dobrožanskis (2003.g.), Aleksandrs Malašonoks (2007.g.). Dmitrijs Andrejevs un Andrejs Prokopenko ieguvuši arī Latvijas starptautiskā sporta meistara nozīmi.

Jau 28. augustā airēšanas bāzē Dampeļi (Tērauda ielā 19) plkst. 12 notiks 80 gadu jubilejas svinības ar īpašām sacensībām gan pašlaik aktīvajiem, gan jau bijušajiem airētājiem. Pēc sacensībām turpat Dampeļu bāzē paredzēts saviesīgs pasākums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: