Pasaulē pirmo masīvkoksnes šūnu materiāla "Dendrolight" rūpniecisko ražotni Ventspilī plānots svinīgi atklāt 29. septembrī.

 Ražotnē jau kopš jūlija notiek sagatavju apstrāde. Lai gan līdz augusta vidum bija plānots pabeigt presēšanas iekārtas regulēšanu, lai varētu sākt ražot arī gala produktus, tomēr tehnisku iemeslu dēļ presēšanas iekārtas sagatavošana darbam aizkavējusies. Iekārtu plānots noregulēt līdz augusta beigām, ziņo LETA.

Sākotnēji uzņēmums plāno ražot trīs veidu produktus. Masīvkoksnes šūnu materiāla vidējo kārtu varēs izmantot plašu ražotāji, kuri tālāk šo produktu paši apstrādās, aplīmējot to ar dažādiem materiāliem. "Dendrolight" trīskāršā plate paredzēta mēbeļu ražotājiem. Uzņēmums plāno izgatavot arī durvju plates.

Tālākā nākotnē plānots izgatavot arī "Dendrolight" celtniecības paneļus, masīvo "Dendrolight" un būvniecības sijas. Ventspilī ir pirmā ražotne pasaulē, kur paredzēta unikālā "Dendrolight" materiāla rūpnieciskā ražošana. Materiālu izgudrojis austriešu profesors Johans Bergers, un tieši Austrijā jau kādu laiku darbojas šī materiāla eksperimentālā ražotne.

"Vairāki Eiropā atpazīstami mēbeļu ražotāji pašlaik pērk nelielos daudzumos šo materiālu no eksperimentālās ražotnes un izmanto to mēbeļu ražošanā. Tiklīdz mēs sāksim ražošanu šeit, viņi pirks no mums šo materiālu, jo materiāla autoram nav intereses pašam būt kā ražotājam. Viņi savu eksperimentālo ražotni izveidojuši, lai varētu ieviest šo materiālu tirgū," iepriekš skaidroja SIA "Dendrolight Latvija" pārstāve Ilze Lasmane.

Lai gan sākotnēji bija plānots, ka Ventspilī būs ceturtā vai piektā "Dendrolight" materiāla ražotne pasaulē, ekonomiskā krīze ieviesusi korekcijas, un Ventspils būs pirmā, kur rūpnieciski tiks ražots šis produkts.

Citviet pat nav vēl sākusies iecerēto "Dendrolight" ražotņu būvniecība, līdz ar to var droši teikt, ka gadu vai pusotru šis produkts netiks rūpnieciski ražots nekur citur kā vienīgi Ventspilī. Izejmateriālus masīvkoka sūnu materiāla ražošanai uzņēmums iepirks Latvijā - no vietējām zāģētavām.

Foto no mājaslapas dendrolight.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: