Ventspils brīvostas teritorijā, Pārventā, izveidots interaktīvs zinātnes demonstrāciju centrs.

Kurzemes Democentrā, ko pagājušajā nedēļā atklāja Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, iespējams aizraujošā, izzinošā veidā iepazīties ar šeit pat – Ventspils uzņēmumos – tapušiem produktiem, dažiem fizikas pamatlikumiem, kā arī uzzināt šo to jaunu par kosmosa tehnoloģijām, tostarp – aplūkot Latvijas un Igaunijas pirmos satelītus.

 

Zinātnes centri pēdējos gados kļuvuši ļoti populāri, iespējams, daudzi jau pabijuši kaimiņos – Tartu AHHAA centrā vai arī populārajā Somijas Heureka. Pagaidām vēl Kurzemes Democentrs nevar lepoties ar tādu vērienu, bet sperts pirmais solis ceļā uz to, lai arī Latvijas skolēniem un ģimenēm būtu iespēja gan par dabas likumiem, gan tehnoloģijām uzzināt aizraujošā, saprotamā un pat izklaidējošā veidā. Pirmie stendi tajā tapuši, īstenojot sadarbības projektu ar Igauniju.

 

Tā ir vieta, kas savā ziņā ir gan Ventspils tūrisma, gan izglītojošs un pilsētu reprezentējošs objekts. Kā stāsta Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) valdes priekšsēdētājs un centra idejas autors Ivars Eglājs, demonstrāciju centrs tapis ar nolūku piesaistīt jauniešu interesi tehniskām lietām, inženierzinātnēm. Laikā, kad informācijas laukā jākonkurē ar internetu un TV, ir grūti, tikai stāstot vien par ražošanu, satelīta tehnoloģijām, plašajām programmēšanas un elektronikas iespējām, pārliecināt, ka šī joma ir aizraujoša un perspektīva. Tādēļ arī VATP par vienu no saviem uzdevumiem uzskata palīdzību jauniešiem atrast savu vietu plašajā karjeras izvēles klāstā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka arī Ventspilī nepieciešams piesaistīt aizvien jaunus investorus, būvēt aizvien jaunas ražotnes, kurās savukārt nākotnē būs nepieciešami zinoši darbinieki.

 

Par parka piedāvātajām iespējām gandarīta ir arī Ventspils Augstskola. Tās elektronikas un informācijas tehnoloģiju studentiem un absolventiem, kā to pierāda arī pirmā Democentra ekspozīcija, nu ir placdarms dažādām aktivitātēm. Savukārt Ventspils uzņēmumiem demonstrāciju centrs ir lieliska iespēja iepazīstināt plašāku publiku ar saviem izgudrojumiem, produktiem, jo jau šobrīd dažādas ārvalstu delegācijas, kas viesojas Latvijā, labprāt apmeklē arī Ventspils Augsto tehnoloģiju parku. Tāpat skolēniem demonstrāciju centrs jau kļuvis par populāru ekskursiju vietu. Rudens mēnešos tās notiek viena pēc otras, un apmeklētāji ir pat no Latgales.

Kosmoss

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks ir viens no aktīvajiem kosmosa tehnoloģiju virziena attīstītājiem Latvijā, tādēļ likumsakarīgi, ka kosmosa tēma šajā Democentrā ir dominējošā. Arī stendus dizainers Blūms, kā pats saka, izveidojis uz dažādām planētām. Viens atrodas uz planētas Zelta rudens, cits savukārt veidots auksta metāla, kā arī ledus noskaņās. Ir spēle, kurā, mirkšķinot acis un ar skatienu sekojot līdzi Venta-1, no Irbenes teleskopa jāraida kosmosā signāli. Taču citviet uz kosmiska fona var iegūt foto kā no Zvaigžņu karu epizodes vai arī iejusties starptautiskās kosmiskās stacijas personāla ādā. Turklāt ne vien fotogrāfijās, bet arī izglītojot sevi par ne visai komfortablajiem apstākļiem, kādos dzīvo kosmosā. Vienā no videorullīšiem redzams, kā notiek rīta duša kosmosā. Izrādās, ar vienu pilienu ūdens.

 

Domu spēks

Kā atzīst apmeklētāji, stends, kurā ar domu spēku kosmosā tiek palaista raķete, ir viens no interesantākajiem. Cilvēkam uz pieres, kā arī pie auss ļipiņas tiek piestiprināts sensors, kas uztver smadzeņu raidītos impulsus. Tie liecina par to, cik ļoti dotajā brīdī cilvēks ir koncentrējies. Ja koncentrēšanās ir augstā līmenī, raķeti iespējams palaist ātrāk. Ekrānā var redzēt koncentrēšanās līmeni; ja tas tiek noturēts pāri 50%, rezultāts ir labāks. Stendu jau izmēģinājuši gan pieaugušie, gan bērni, un šī aktivitāte ikvienam liekas interesanta. Kā stāsta VATP projektu vadītāja Eva Daigina, patiesībā vieglāk ir bērniem, «jo pieaugušajiem galvā biežāk ložņā liekas domas, bet bērns zina, ka grib palaist to raķeti kosmosā, un ņem un to izdara ātri». Šobrīd rekords ir 25 sekundes, taču ilgākais mēģinājums – pat trīs minūtes. Savukārt VATP Attīstības un mārketinga daļas vadītāja Ilze Eglāja zina teikt, ka jau šobrīd arī praktiskiem nolūkiem tiek izmantota iespēja ar domu spēku vadīt, piemēram, datoru, kā piemēru minot cilvēkus ar kustību traucējumiem.

 

 

Virtuālās gleznas

Daudzviet redzēti un jau iemēģināti stendi, kuros sejas vietā atstāts tukšums, tādējādi dodot iespēju iejusties dažādos tēlos. Kurzemes Democentrā iztiek bez kartona stendiem, bet izmanto tehnoloģiju iespējas. Var izvēlēties gan iemūžināt sevi eļļas gleznā kā Henriju VII vai Elizabeti II, gan arī sagādāt sev par piemiņu foto ar ASV prezidentu Baraku Obamu, Latvijas prezidentu Andri Bērziņu, Ventspils mēru Aivaru Lembergu vai citām pasaules un vietēja līmeņa zvaigznēm. Domājams, reti kura dāma atteiksies no iespējas aplūkot, kā viņa izskatītos Keitas Midltones slavenajā kāzu kleitā blakus Anglijas princim. Turklāt, turpat ievadot savu adresi, visus foto nekavējoties var saņemt pa e-pastu. Sadarbībā ar Latvijas Institūtu tapusi iespēja virtuāli pielaikot arī dažādu Latvijas novadu tautas tērpus. Laiks pie šī stenda paiet ātri un jautri.

Arī šo interaktīvo stendu palīdzējuši izveidot Ventspils Augstskolas absolventi. Taču viens no lielākajiem izaicinājumiem speciālistiem bijusi ekrāna, kas vadāms ar žestu palīdzību (attēlā), izveide. Lai arī pasaules vadošie TV ražotāji jau labu laiku sola laist klajā arī televizorus, kuriem nebūs nepieciešama pults, pagaidām tādi tirgū vēl nav pieejami, bet par šādas tehnoloģijas iespējām jau var pārliecināties Kurzemes Democentrā.

Spainis un metinātāja maska

Democentrā iespējams apskatīt dažādus Ventspilī tapušus produktus – sākot no spēļu lācīša (attēlā), kas dzied šūpuļdziesmas, līdz pat satelītam. Interesants ir stends, kurā pazīstamais dizainers Andris Blūms apvienojis Dendrolight šūnmateriālu un RealSoundLab pasaulē unikālo akustisko iekārtu. Tā nodrošina augstu skaņas kvalitāti un pierāda, ka skaņa ievibrē un ieskandina pat spaini, bet sarežģītā aparatūra padara skaņu kvalitatīvu.

Kamēr unikālā elektronikas rūpnīca turpat aiz Democentra loga vēl tikai top, ekspozīcijā jau ir EuroLCDs modernā metināšanas maska un apmeklētājs var iejusties metinātāja lomā un salīdzināt parastu aptumšotu stikliņu un šķidro kristālu.

 

Vairāk informācijas par Kurzemes Democentru, kā arī par iespēju to apmeklēt var iegūt, zvanot pa tālruni 63630435 vai rakstot uz democentrs@vatp.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: