Šodien pie 4. vidusskolas svinīgi pacēla Zaļo karogu. Tā ir starptautiskā balva, kuru piešķir izglītības iestādēm, kas ieguvušas starptautisko Ekoskolas nosaukumu par īpašiem panākumiem vides izglītības un vides aizsardzības veicināšanā skolā un tās apkārtnē.

Apskati foto!

 

Ekoskolu programma ir viena no piecām Starptautiskā Vides izglītības fonda programmām līdztekus Zilā karoga, Jauno vides reportieru, Zaļas atslēgas ekosertifikācijas un Izzini mežu programmām. Ekoskolu programma Latvijā darbojas jau astoņus gadus, un tajā iesaistījušās jau vairāk kā 120 skolas. Zaļais karogs ir Ekoskolas programmas starptautiskā balva, ko saņem tikai tās skolas, kas ilgstoši spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides izglītības un aizsardzības jomā. Skolas, kuras ir ceļā uz Zaļo karogu, var saņemt Latvijas Ekoskolas nosaukumu un Zaļo diplomu kā nacionālā līmeņa balvu. Šogad Zaļo diplomu Latvijas Ekoskolas nosaukumu saņēma arī Ventspils 1. pamatskola.

 

Lai līdzdarbotos Ekoskolu programmā, skolā nepieciešams ieviest un uzturēt pārvaldes sistēmu, kas sastāv no 7 elementiem: skolas Ekopadomes, skolas Vides pārskata un Vides rīcības plāna, Skolas Vides kodeksa, pārraudzības un izvērtēšanas, sasaistes ar mācību procesu, skolēnu, skolotāju un sabiedrības iesaistīšanas.

 

„Pirms pieciem gadiem izveidojās grupiņa aktīvu, zaļi domājošo vidusskolēnu, un mēs uzdrīkstējāmies sākt domāt, ka videi draudzīgo aktivitāšu skaits skolā sasniedzis tādu atbalstu skolēnos un arī skolotājos, ka varētu uzdrīkstēties pretendēt uz Ekoskolas vārdu. Iepazīstoties ar Ekoskolas programmu un vērtēšanas nosacījumiem, sapratām, cik tas ir nopietni – nepietiek tikai ar grupiņu aktīvu jauniešu, bet Ekopadomei jāiemācās iesaistīt katru savu klasesbiedru, skolotājus un pat tehnisko personālu. Jāveido skolas vides novērtējums, rīcības programma un vides kodekss,” stāsta 4. vidusskolas ķīmijas skolotāja Inguna Bērzniece.

 

Skolotāja norāda, ka daudzu ideju īstenošanai lūguši skolēnu vecāku palīdzību un atbalstu. Arī skolotājus gaidījis čakls papildus darbs – sasaistīt mācību stundās apgūstamo ar Ekoskolas tēmām – transports, ūdens, atkritumi, veselīgs dzīvesveids, enerģija, skolas apkārtne, meži, klimata izmaiņas. Skolas centienus iegūt starptautisko Ekoskolas statusu atbalstījusi arī Ventspils pilsētas dome.

 

Lai iegūtu starptautisko Ekoskolas statusu, skolas audzēkņi aizvadītajā mācību gadā veikuši skolas vides novērtējumu, izmantojot CO2 kalkulatoru, un noteikuši skolas veidoto eko-pēdu. Skolas audzēkņi priecājas, ka šogad pie skolas iekārtots ievērojams skaits velosipēdu novietņu, un šodien iespējams aicināt ikvienu skolēnu doties uz skolu ar velosipēdu, saudzējot dabu.

 

Tāpat skolas audzēkņi izpētījuši, ka iespējams uzlabot atkritumu apsaimniekošanu, un darbojušies starptautiskā konkursā „Vide un inovācijas” „Atkritumiem – nē”. Šobrīd katrā klasē dalīti vāc papīru, lai nodotu to pārstrādei. Aizvadītajā gadā 4.vidusskolas audzēkņi savākuši 5 tonnas papīra un nogādājuši to pārstrādei „Līgatnes papīrfabrikā”. Šajā rudenī skolā uzsākta arī zaļo atkritumu kompostēšana.

 

Skolēni ieskatījušies arī savos ledusskapjos un izzinājuši pārtikas ceļojumu, pētījuši ūdens kvalitāti un veidojuši videofilmu par ūdens taupīšanas iespējām, uzzinājuši, kā pilsētā tiek ražota siltumenerģija, piedalījušies klimata kampaņas pasākumā. 8. un 11. klases skolēni pierādījuši savas zināšanas olimpiādēs par mežu. Pamatskolas skolēni aktīvi darbojušies kā eksperimentētāji, tapis pat paštaisīts ūdeņraža ģenerators.

 

Skolas kolektīvs ir apņēmības pilns turpināt darbu, lai arī šajā mācību gadā godam aizstāvētu Ekoskolas vārdu, un Zaļais karogs pie skolas plīvotu arī nākamgad.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: