Ventspils brīvostas pārvalde rūpējas ne tikai par ostas infrastruktūras attīstību, bet arī par savas teritorijas labiekārtošanu.

Pateicoties investīcijām, brīvostas teritorijā strādājošo kompāniju darbinieki saņem papildu ērtības, bet nolaistie nostūri tiek labiekārtoti un organiski iekļaujas pilsētas vidē.

 

Teritorijā K. Valdemāra ielā 6 vēl pirms dažiem gadiem bija manāmas pussabrukušās veco noliktavu, zvejas tīklu remontdarbnīcas ēkas, akmeņu kaudzes, bet pašā Ventas krastā – koka pāļi, kas bija palikuši no bijušajām laivu piestātnēm. Tagad šeit ir izbūvēta Mazā zvejas osta. Šī vieta jau iepatikusies makšķerniekiem un pilsētas iedzīvotājiem, kā arī tūristiem, kas pastaigājas gar Ventu.

 

Šobrīd var ērti piekļūt pie pašas upes, nokāpt pa kāpnēm pie ūdens un vērot, kā kārtējais kuģis ienāk pa jūras vārtiem vai arī – tieši otrādi – iziet no mūsu ostas. No šejienes var vērot skaistos saulrietus, kad vakara saule lēni iegrimst jūrā... Tomēr vienmēr tā nav bijis. Īstenojot šīs teritorijas attīstības projektu, Ventspils brīvostas pārvalde nevadījās pēc romantiskiem apsvērumiem.

 

Bez apgrūtinātās piekļūšanas upei un neglītā skata sarežģīto hidroloģisko apstākļu dēļ arī Ventas krasts šajā ostas daļā tika skalots arvien stiprāk. Pēc Ventas gultnes padziļināšanas lielās dziļumu svārstības dēļ kuģošanas kanālā un pašā krastā grunts izskalošana kļuva vēl intensīvāka un apdraudēja jau krastā esošo ēku pamatus. Tieši tāpēc arī pieņēma lēmumu nostiprināt krasta līniju šajā ostas daļā, stāsta Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Arnis Mazalis.

 

Uzsākot būvniecības darbu projektēšanu, Ventspils brīvostas pārvalde apzinājās sarežģītos hidroloģiskos apstākļus šajā ostas akvatorijas daļā, kā arī šīs ostas vēsturisko pagātni. Līdz ar krasta nostiprināšanu tika pieņemts lēmums izbūvēt arī piestātni zvejas laivām. Lai īstenotu šo projektu, Ventspils brīvostai izdevās piesaistīt līdzfinansējumu no ES fondiem. «Varēja, protams, aprobežoties tikai ar krasta stiprinājumu, taču mēs padomājām par Ventspils piekrastes zvejnieku ērtībām,» turpina Mazalis.

 

Projektā bija iekļauta laivu piestātņu izbūve un krasta stiprināšana piestātņu zonā, autostāvvieta laivu piestātnei piegulošajā teritorijā un piebraucamais ceļš pie tās. Autostāvvietu var izmantot ne tikai zvejnieki, bet arī zvejas un kuģu remonta kompāniju, kas atrodas netālu – K. Valdemāra un Loču ielas rajonā –, strādnieki. Pateicoties investīcijām, toskait piesaistītajam ES fondu līdzfinansējumam, ir labiekārtota visa teritorija, kas atrodas pie Ostas kapteiņa dienesta, kā arī nostiprināta visa krasta līnija šajā ostas rajonā. Tieši ar Mazo zvejas ostu saistīta tikai daļa projekta kopējā finansējuma, kas ir aptuveni 650 tūkstoši latu, precizē Mazalis.

 

Mazā zvejas osta tiek pilnveidota, ņemot vērā to cilvēku ieteikumus, kuriem tā ir paredzēta, – piekrastes zvejnieku. Pēc viņu ieteikumiem, šogad laivu piestātņu konstrukciju papildus nostiprināja pret stiprajiem vējiem un vētru viļņiem, kas šeit nav retums. «Turpināsim vērot viļņu režīmu; ja vajadzēs, veiksim nepieciešamos uzlabošanas darbus arī nākamajos gados,» saka Arnis Mazalis.

 

Tāpat pēc zvejnieku vēlēšanās zvejas osta aprīkota ar elektroapgādes pieslēgumu. Savukārt līdz gada beigām plānots uzstādīt celtni, lai varētu pacelt un ielaist ūdenī laivas. Tā kā zvejas osta atrodas pašā Ventas gultnē, kas padziļināta Baltijas lielāko sauskravas kuģu ērtībai, tā nevar kalpot kā ilgstoša laivu stāvvieta. Tomēr uz īsu brīdi zvejas laivas var rast tajā patvērumu. Celtnis palīdzēs operatīvi pārvietot laivas nelabvēlīgos laika apstākļos.

 

Tikmēr Ventspils brīvostas pārvalde turpinās labiekārtot savu teritoriju, kas atrodas pie K. Valdemāra ielas. Vēl šogad aprīkos vietu, kur specializētie Ventspils brīvostas kuģi Venta un Užava, kas pieņem piesārņotos sadzīves kanalizācijas ūdeņus no kuģiem un prāmjiem, varēs nodot notekūdeņus uzņēmuma Ūdeka kanalizācijas sistēmā. Pateicoties tam, notekūdeņu nodošanas process tiks būtiski vienkāršots un palētināts, stāsta Mazalis.

 

Ventspils brīvosta, labiekārtojot savu teritoriju, veido un harmonizē pilsētas vidi. Patlaban pilsētas dome risina jautājumu par zvejas kuģa Grots, kas kļūs par pieminekli visiem Baltikas klases kuģiem, uzstādīšanu rajonā starp ziemas ostu un Mazo zvejas ostu. Tāpat tiek risināts jautājums arī par liela enkura iegādi un uzstādīšanu K. Valdemāra ielas autostāvvietā. Jaunie pilsētvides objekti simbolizēs pilsētas un ostas saikni.

Mazā zvejas osta

• Stāvvieta laivām, kuru garums ir līdz 9 m, platums līdz 3 m,

iegrime līdz 1 m.

• Aprīkota ar elektroapgādes pieslēgumu (220/380V).

• Līdz gada beigām uzstādīs celtni (līdz 5 t) laivu nolaišanai

un pacelšanai ūdenī.

• Informācija par ostas izmantošanu pa tālr. 63602333.

Apskati foto!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: