Lai būtiski samazinātu elektroenerģijas patēriņu publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā, vienlaikus veicinot videi draudzīgu apgaismojuma ķermeņu iegādi un izvietošanu pilsētā un ar to saistītās infrastruktūras pilnveidošanu, SIA VIZULO Solutions un Komunālā pārvalde parakstīja līgumu par 601 novecojušu gāzizlādes lampu ielu gaismekļu nomaiņu uz energoefektīviem LED gaismekļiem 23 ielu posmos.

Jaunie gaismekļi būs ne tikai energoefektīvi un mazāk piesārņos apkārtējo vidi ar CO2 izmešiem, bet samazinās arī gaismas piesārņojumu virs pilsētas, jo gaismas kūlis tiks novirzīts uz ietvēm un būs mazāk izkliedēts virzienā uz augšu.

Esošais elektroenerģijas patēriņš ielu apgaismojumam ielu posmos, kuros tiks mainīti ielu gaismekļi, šobrīd ir ap 393 000 kWh/gadā. Uzstādot jaunos, energoefektīvos LED gaismekļus, elektroenerģijas patēriņš būs ap 80 000 kWh/gadā, sasniedzot 80 % elektroenerģijas ietaupījumu. CO2 izmešu samazinājums būs 34 tonnas CO2 gadā. Ņemot vērā esošās elektroenerģijas cenas un pašvaldības ieguldīto naudu, jaunie LED gaismekļi atmaksāsies aptuveni pusotra gada laikā.

Apgaismojuma modernizācija pilsētas ielās tiek realizēta, piesaistot Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējumu projektā “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā”, kur Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums ir 60%, bet Ventspils pašvaldības līdzfinansējums ir 40%.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: