Ventspilī ir veiksmīgi noslēgušies ielu apgaismojuma uzlabojuma darbi vairākos mikrorajonos, kur pateicoties Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes piešķirtam finansējumam 181 ielu posmā tika uzstādīti 1500 energoefektīvi LED gaismekļi ar viedo tehnoloģiju, informē Ventspils Komunālā pārvalde.

Lai optimizētu ar pilsētas apgaismojumu saistītās elektroenerģijas patēriņa izmaksas un uzlabotu pilsētas apgaismojuma infrastruktūru kopumā, dažādos ielu posmos tika uzstādīti vieni no šobrīd labākajiem pieejamiem LED gaismekļiem ar jaudas diapazonu no 20W līdz 35W. Tās ir izstrādātas atbilstoši jaunākajām ilgtspējīgās attīstības tendencēm, aizstājot līdzšinējās 70W augstspiediena nātrija spuldzes.

Šie gaismekļi ir aprīkoti ar pielāgojamu aptumšošanas funkciju, kas ļauj samazināt gaismekļa jaudu nakts stundās. Agrās rīta stundās gaismekļi automātiski atgriezīsies sākotnējā darbības jaudā, panākot nozīmīgu ieguvumu starp mainīgu gaismekļu darbības noslogojumu diennaktī un enerģijas ietaupījumu kopumā. Aprēķināts, ka šādas viedās tehnoloģijas apgaismojuma sistēmas uzstādīšana palīdzēs ietaupīt aptuveni 322’000 kWh elektroenerģijas gadā.

Uzstādot šāda tipa apgaismojumu turpmāk tiks nodrošināta labāka redzamība, uzlabojot vispārējo ceļu satiksmes drošību iedzīvotājiem sekojošās vietās:

Pilsētā:
    • Krēķciemā – Bišu, Lazdu, Kameņu, Rudens ielās u.c.;
    • Žāžciemā – Cielavu, Buku, Ēdoles, Dīķa, Ziru ielās u.c.;
    • Vasarnīcu rajonā, Ostgalā – Jūrmalas, Avotu, Karlīnes, Lakstīgalu, Ventas ielās u.c.;
    • un citur pilsētā.

Pārventā:
    • Krievulaukos – Graudu, Lāču, Zelmeņu, Vidusceļš ielās u.c.;
    • Jāņciemā – Cēres, Dundagas, Mazā Ozolu, Kalves ielās u.c.;
    • Staldzenē – Bangu un Staldzenes ielās;
    • kā arī Mālu, Iecavas, Abavas ielās un citur.

Ilgtspējīgākai un energoefektīvākai Ventspils infrastruktūras attīstībai, Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils Komunālā pārvalde” turpinās organizēt viedā apgaismojuma uzstādīšanu arī citos ielu posmos pilsētā. Pašvaldības iestāde ir iesniegusi projekta pieteikumu SIA “Vides investīciju fonds” rīkotajā Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklātā konkursā “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā” par 601 gaismekļa nomaiņu uz energoefektīviem LED gaismekļiem vairāk kā 23 ielu posmos, kā piemēram, Sarkanmuižas dambī, Raiņa ielā, Ģertrūdes ielā, Andreja ielā, Bērzu ielā, Kuldīgas ielā, Zvaigžņu ielā, Talsu ielā, Dzintaru ielā, Usmas ielā un citur.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: