Ilgāku laiku uzturoties ārā mīnus padsmit grādu salā, var kļūt auksti pat biezā kažokā. Un ne tikai cilvēkiem. Salsiekož kaulā arī četrkājainajiem kažociņu valkātājiem suņiem un kaķiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina aukstajā laikā pievērst īpašu uzmanību dzīvniekiem, mudina īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem mājdzīvniekiem. Vislielāko uzmanību jāveltī suņiem, kuri tiek turēti ķēdē un dzīvo tikai ārā, – uz šiem dzīvniekiem aukstums un sals iedarbojas visvairāk.

Bez pienācīgas aprūpes tos var uzskatīt par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī, un šādu darbību kvalificē kā cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku. Suni atļauts pastāvīgi turēt ārā, ja pēc tā genotipa vai fenotipa tas piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Piemēram, īsspalvainie, smalkas miesasbūves suņi nav iekļaujami ārā turamo suņu kategorijā.

Lai sasildītos un uzturētu vienmērīgu ķermeņa temperatūru, sunim nepieciešamas papildus kalorijas, tāpēc saimniekam savam mīlulim jāpasniedz papildus porcija kalorijām bagāta ēdiena, un jādara tas regulāri, kamēr vien pieturas sals. Turklāt, ņemot vērā, ka ūdens bļodiņā ātri sasalst, pēc iespējas biežāk jādod sunim iespēja padzerties siltu ūdeni.

Tāpat kā sava māja, arī suņu būda ir jāsiltina, bet būdas ieeja jāaizsedz ar vēju un aukstumu aizturošu aizkaru. Tas palīdzēs saglabāt un noturēt ķermeņa siltumu. Guļvietu ieteicams noklāt ar biezu salmu vai siena kārtu. Var arī izmantot biezu segu.

Diemžēl arī viss iepriekšminētais nenodrošina ķermeņa siltuma saglabāšanu, ja temperatūra noslīd zemāk par mīnus 20 grādiem, tāpēc šādos laika apstākļos vismaz naktī dzīvniekiem jādod iespēja pārnakšņot telpās.

Arī lauksaimniecības dzīvnieku turētājiem jārūpējas par dzīvniekiem, nodrošinot tos galvenokārt pietiekamā daudzumā ar barību un ūdeni, brīdina PVD.

Dienests aicina aukstajā laikā atlikt dzīvnieku pārvadājumus vai situācijās, kad to nav iespējams atcelt, nodrošināt pārvadājuma laikā transportlīdzeklī papildus pakaišus, kas transportēšanas laikā pasargātu dzīvniekus no aukstā vēja un sala.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: