«Bez lasīšanas es nevaru dzīvot,» pauž septiņdesmit septiņus gadus vecā Velta Reice, viena no desmit Ventspils bibliotēkas klientēm, kurai grāmatas lasīšanai piegādā mājās.

Jau aptuveni gadu bibliotēkas darbinieki, lasītājiem, kuri paši līdz grāmatu krātuvei vairs nevar aiziet, grāmatas pieved klāt. Divas reizes mēnesī lasītāju apkalpošanas bibliotekāre Līga Irbe, atlasa saviem aprūpējamajiem lasītājiem grāmatas un ar busuiņu tās pieved mājās. Katram piecas – lai gadījumā, ja kāda nav pa prātam, tomēr būtu ko lasīt nākošās divas nedēļas līdz nākošajam apmeklējumam.

Lai katram klientam izvēlētos pašu piemērotāko un gaumei atbalstošāko grāmatu, nācies izstudēt gan viņa lasītāja karti, gan intereses noskaidrot sarunājoties. Bibliotekāre atzīst, ka sākotnēji saviem lasītājiem izvēlējusies vēsturiskus romānus un nopietnāku literatūru, taču vēlāk sapratusi, ka arī vecāka gada gājuma ļaudīm patīk detektīvi un mīlestības romāni – pēc tiem pieprasījums vislielākais.  

Mājas lasītājiem dota iespēja grāmatas izvēlēties arī pēc kataloga –  tādējādi arī viņi tiek pie pašiem jaunākajiem bibliotēkas guvumiem. «Kopumā grāmatu izvēle ir ļoti liela atbildība,» spriež bibliotekāre. Viņas darbu lasītāju novērtē atzinīgi: «Ko citu mums, nestrādājošajiem darīt? Vasarā vēl var iziet laukā, bet ziemā? Labi, ka ir grāmatas, un paldies Līgai, ka viņa tās atved klāt.» 

Tagad uz ielām ledu pārklājis sniegs, viegli var krist un iedzīvoties traumās, stāsta Veltas kundze, kuras dzīve rit vienā no Lielā prospekta māju piektā stāva dzīvoklī. Sieviete bibliotēkas centienus un rūpes par vecajiem cilvēkiem novērtē ar pateicību. Sirmā kundze atzīst, ka lasāmais tomēr šad un tad jānoliek malā, lai varētu atpūtināt acis.

Bibliotēkas darbiniecei desmit klientu apkalpošanai nepieciešamas aptuveni trīs stundas. «Cilvēki ir priecīgi ne tikai par atvestajām grāmatām, bet arī par iespēju sastapt kādu cilvēku, parunāties,» stāsta Līga. Šad un tad viņai nācies izpildīt arī kādu sīku lūgumu, piemēram, iemest pastkastītē vēstulīti. Vecajiem cilvēkiem pietrūkst saskarsmes ar citiem cilvēkiem, tāpēc bibliotekārei nākas iedzīvoties arī sociālā darbinieka lomā

Grāmatas uz mājām varētu piegādāt vēl lielākam skaitam bibliotēkas lasītāju. Jau izveidojies saraksts potenciālajiem mājas piegādes klientiem, kuri pagaidām pēc grāmatām dodas paši, taču, pasliktinoties veselībai, tuvākajā nākotnē varētu izmantot bibliotēkas piedāvāto iespēju. Ja kādam rodas interese par šo bezmaksas pakalpojumu, tam pieteikties var, piezvanot pa tālruni: 63623231 vai jebkuru citu bibliotēkas tālruņa numuru.

Foto: Juris Ģigulis

Velta Reice, saņēmusi grāmatas, ir pateicīga bibliotēkas darbiniecei Līgai Irbei:

«Ko ziemā darīsi? Jālasa!»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: