Ventspils pilsētas dome nolēma noteikt vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusu vairākām būvēm trīs īpašumos Ventspils pilsētā - Medņu ielā 27, Medņu ielā 40 un Medņu ielā 44.

Šajos īpašumos kopumā grausta statuss piemērots 13 būvēm, no kurām astoņas - Medņu ielā 40, četras - Medņu ielā 27 un viena - Medņu ielā 44.

Domes Būvniecības administratīvā inspekcija, apsekojot ēkas Medņu ielā 40, konstatēja, ka ēku fasāžu apmetums vietām ir atdalījies un arī turpmāk var atdalīties, atsevišķos posmos ārsienu mūra ķieģeļi ir nodrupuši. Ēku fasāžu krāsojums ir nolupis, nolietojies, ēku fasādes ir apzīmētas, fasāžu skārda detaļas ir sarūsējušas. Ēku logi un durvis ir sliktā stāvoklī, atsevišķu logu rūšu stiklojums ir izsists, logi nav aizdarīti, atsevišķas logu ailas ir aizdarītas ar dažāda veida plākšņu materiāliem, ēku jumta segums ir bojāts, uz jumta un lietusūdens novadsistēmās aug zālaugi.

Savukārt ēkām Medņu ielā 27 konstatēts, ka ēku fasādēs lielās platībās ir nodrupuši ķieģeļi, atsevišķi ārsienu mūra fragmenti ir sabrukuši, no ārsienu mūra ir atdalījušies un arī turpmāk var atdalīties atsevišķi ķieģeļi vai ārsienu mūra fragmenti, vietām ārsienu mūrī ir izveidojušās plaisas. Ēku lietusūdens novadsistēmas ir bojātas, tām iztrūkst posmi, tādējādi pakļaujot ēku ārējās norobežojošās konstrukcijas pastiprinātai atmosfēras nokrišņu ietekmei. Vairāki ēku iebraucamie vārti ir bojāti - sašķiebušies, atsevišķi dēļi ir sapuvuši, atdalījušies no vārtu konstrukcijas. Vairākas ēku logu ailas nav aizdarītas vai nav aizdarītas, ieturot vienotu stilu - tās ir aizdarītas ar dažāda veida plākšņu materiāliem, no logiem var atdalīties stiklojuma fragmenti. Ēku fasāžu skārda detaļas ir sarūsējušas, fasāžu krāsojums vietām ir nolupis, nolietojies, fasādes ir apzīmētas. Ēku jumta segums ir bojāts, uz jumta un lietusūdens novadsistēmās aug zālaugi.

Ēkas Medņu ielā 44 fasādēs lielās platībās ir nodrupuši ķieģeļi, vietām no ēkas fasādēm ir atdalījušies un arī turpmāk var atdalīties atsevišķi ķieģeļi vai mūra fragmenti, vairāki ārsienu mūra posmi ir mitruma pārsātināti, uz šiem posmiem aug aļģes. Vairākām kolonām ir atdalījies stiegras aizsargājošais betona slānis, stiegras ir pakļautas atmosfēras iedarbībai, tās ir korodējušas. Ēkas lietusūdens novadsistēma ir bojāta, tai iztrūkst posmi, tādējādi pakļaujot ēkas ārējās norobežojošās konstrukcijas pastiprinātai atmosfēras nokrišņu ietekmei. Vairākas ēkas logu ailas nav aizdarītas, ieturot vienotu stilu - tās ir aizdarītas ar dažāda veida plākšņu materiāliem, atsevišķas logu rūtis ir daļēji izsistas vai nav aizdarītas vispār, vieni no iebraucamajiem vārtiem ir bojāti. Ēkas fasāžu skārda detaļas ir sarūsējušas, fasāžu krāsojums vietām ir nolupis, nolietojies, fasādes ir apzīmētas. Ēkas jumta segums ir bojāts, uz jumta aug zālaugi, tādējādi jumta pārseguma dzelzsbetona paneļi ir pakļauti mitruma ietekmei, vairāku jumta pārseguma dzelzsbetona paneļu stiegrojums ir korodējis.

Iepriekš minēto būvju stāvoklis rada draudus apkārtējo personu mantai, veselībai un dzīvībai, rada draudus sabiedriskajai drošībai kopumā, kā arī vizuāli bojā Ventspils pilsētvides ainavu.

Domes Būvniecības administratīvā inspekcija vairākkārt ir vērsusies pie būvju īpašniekiem ar aicinājumu sakārtot savu īpašumu, tajā skaitā vairākas reizes ierosinājusi administratīvās lietvedības par būvju neuzturēšanu atbilstoši Ventspils pilsētas domes saistošo noteikumu Nr.7 ''Ventspils pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi'' prasībām.

Vienlaikus ar vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusa noteikšanu būvēm tiek piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā, lai stimulētu īpašniekus veikt būvju sakārtošanas darbus.

Vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas būves statusu iespējams atcelt pēc domes lēmumā minēto būvju bojājumu novēršanas, pamatojoties uz īpašnieka iesniegumu.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -1
    Krišs Daugulis 31.07.2020, 18:12:02

    Terminu "fasādes ir apzīmētas" varēja nelietot, jo tas attiecināms uz 90% būvju Ventspilī

  • 0
    Pornieks 01.08.2020, 20:16:45

    Medņu iela starp Vasarnīcu ielu un pludmali.

  • -2
    Kriska 03.08.2020, 18:23:57

    Visu Ostgalu nojaukt un miers!!

  • 0
    Pornieks 04.08.2020, 14:10:32

    Nu, dramatiski, jāspriež ka uz statusu jau gara rinda sastājusies.
    Bez šaubām, turpat netālu dižojas arī pat stipri lepnākas savrupmājas par šīm.

  • 0
    Larijs Kukarans 03.08.2020, 20:20:35

    Interesanti,kāpēc pašvaldība neceļ dzīvojamos īres namus,kurus var izpirkt,ja naudiņa ir.Cik man zināms,neviens dzīvojamais nams nav uzcelts,no tā saucamā neatkarības laika sākuma.Laikam jau nav izdevīgi,maz sanāk kreisā naudiņa ko iestumt kabatā,ko? Kā krievi saka lamaķ,ņe strojiķ vai ne?

  • -1
    Andrejs Pornieks 13.08.2020, 13:31:33

    NELIETOJAMS GRAUSTS AR CIEŠI AIZNAGLOTĀM DURVĪM IR VIENA LIETA.
    Nupat biju iegājis sociālajā dienestā apvaicāties par degradēto dzīvesvietu apsekošanu. Skaidrs ka tie ļautiņi ir drusku arī neriktīgi un viņiem var būt atkarību problēmas. Ja šāda antisanitāra vide ikdienā tiks pielaista - finālā skats būs dramatisks diezgan. Esmu pārliecināts ka cilvēciski saprātīgā līmenī problēma tiek arī risināta.

  • -4
    Kriska 03.08.2020, 21:11:54

    Larij, vai ir vajadzība papildus dzīvokliem? Cilvēku skaits Ventspilī kopš padomijas sarūcīs no virs 50000 līdz 36000. Ļoti daudz dzīvokļu stāv tukši

  • 0
    Larijs Kukarans 04.08.2020, 01:25:21

    Nekas nav mūžīgs,čurkām taču būs kaut kur jadzīvo,kad vietējie izbrauks un apmirs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: