Pat tad, ja izvēlamies lietas no citiem materiāliem, ražotāji uzbāzīgi grūž plastmasu preču iepakojumos. Ne vienmēr, bet varam no tās atteikties.

Liela daļa no priekšmetiem, kurus lietojam ikdienā, ir gatavota no plastmasas, un arī lietas, kas ir no citiem materiāliem, tiek iepakotas plastmasā, vai tās būtu papīra salvetes, zeķubikses, piens vai konfektes.

Plastmasas priekšmeti pēc to lietošanas veido milzīgu atkritumu apjomu. Tiek runāts par plastmasas kaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību un vidi. Plastmasa pārklāj jūru virsmas, nodarot kaitējumu tās iemītniekiem. Neapzinīgu cilvēku mežā nomestos plastmasas trauciņus un maisiņus kopā ar pārtikas atliekām apēd dzīvnieki. To organismi nav piemēroti plastikātu pārstrādei, un dzīvnieki iet bojā bezjēdzīgā nāvē. Taču arī tad, ja plastmasas iepakojumi apzinīgi tiek nodoti legālās atkritumu nodošanas vietās, der atcerēties, ka plastmasa nav dabas materiāls, tā nesapūst un nesarūs. Nav oficiāli apstiprinātu datu par plastmasu pilnīgu sadalīšanos apkārtējā vidē, un katram plastmasas veidam tas ir atšķirīgi, taču tiek lēsts, ka šis process ilgst pat vairākus simtus gadu.

Atbildība par to, kāpēc preces un pakalpojumi tiek iepakoti ērtajā, bet dabai kaitīgajā plastmasā, pirmām kārtām būtu jāuzņemas ražotājiem un politiķiem. Taču arī patērētājam ir sava teikšana. Viss sākas no sīkumiem un mazām lietām, un tieši tā varam paust savu attieksmi. Turklāt tas iespējams arī tad, ja tuvumā nav beziepakojuma veikala, jo arī lielveikals un pat vienkāršs lauku veikaliņš piedāvā mums izvēles.

Lūk, daži praktiski padomi, kā varam samazināt plastmasas patēriņu:

• Kartona tējas paciņa bieži vien papildus iepakota celofānā, un katrs maisiņš atsevišķi atkal fasēts plastmasā. Taču varam baudīt paša ievāktu tēju, tā būs aromātiska un garda, turklāt atsauks atmiņā saules pielieto vasaru. Ja neesi tēju ievācis, iegādājies to veikalā, aptiekā vai mājražotāju tirdziņā. Pērc tādu, kas iepakota papīra turzā.

• Šodien vakariņās pasta jeb makaroni? Skat, veikala plauktā ir tik daudz dažādu veidu. Nopērc tos, kas iepakoti kartona pakā!

• Tas ir ļoti ērti – rīsus, griķus, grūbas un citus graudaugus vārīt, iefasētus mazās paciņās. Diemžēl šī paciņa ir no plastmasas. Labāk pērc kartona paku, kurā ir beramie rīsi, griķi vai grūbas. Turklāt šādi iepakoti produkti ir arī lētāki.

• Noteikti esi ievērojis, ka olas tiek iepakotas gan kartonā, gan plastmasā. Izvēlies dabai draudzīgāko variantu! Bet, ja atradīsi lauku saimniecību, kura tirgo pašu audzēto vistu oliņas, iepakojuma kastīti varēsi lietot atkārtoti, ikreiz izlietoto kastīti apmainot pret pilnu. Šādi nošausi trīs zaķus uzreiz – ēdīsi ekoloģiskas, nevis rūpnieciski ražotas olas, atbalstīsi vietējo zemnieku un būsi saudzīgs pret vidi.

• Cik gardi ir mazie ķirštomātiņi! Taču lielvaikalā sauju tomātu var nopirkt tikai kopā ar plastmasas kastīti, kur tie iepakoti. Nākamajā sezonā tomātus izaudzē pats – tas iespējams arī tiem, kam nav sava dārza, ķirštomātiņi ir piemēroti audzēšanai arī uz balkona un pat uz palodzes.

• Brīvdienās dodies mazā ceļojumā? Paņem līdzi ūdeni sporta pudelītē, lai nebūtu pa ceļam jāpērk dzēriens PET pudelē. Arī ikdienā dzer krāna ūdeni, jo tas noteikti nav sliktāks (un ir pat labāks!) par to, kas glabājies plastmasā.

• Tev garšo kafija un bez tās nespēj iedomāties savu ikdienu? Varbūt tev ir ieradums pirms darba ieskriet ātrās apkalpošanas veikaliņā un paķert līdzi kafiju papīra krūzē? Izskaud to! Ņem vērā, ka papīra kafijas krūzīšu izgatavošanā tiek izmantots arī plastmasas pārklājums, un arī vāciņš ir no plastmasas. Turklāt šādai krūzītei ir pārāk īss mūžs. Baudīsim kafiju mājās, darbā un kafejnīcā no krūzes, kas pēc tam tiks izmazgāta. Vai arī ņem līdzi savu krūzi un lūdz uzpildīt dzērienu tajā (tagad ražo porcelāna un citu materiālu traukus ar gumijas vāciņu, kas dizainiski ir līdzīgi benzīntanku krūzēm.

• Sula vai kokteilis, kas pasniegts ar salmiņu ir smalka lieta un palīdz radīt svētku noskaņu. Šodien plastmasas salmiņš nav labais tonis. Ir iespējams izvēlēties papīra salmiņu, vairākkārt lietojamu salmiņu no metāla, niedres vai citiem materiāliem.

• Rudenī izbraukumi ar pikniku un dārza ballītes nav tik iecienīti kā vasarā, taču pikniks, kas apvienots ar garāku pastaigā dabā iederēsies arī rudenī un ziemā. Paņem līdzi krūzītes, dakšiņas un citus piederumus no mājām. Bet, ja izvēlies vienreizlietojamos traukus un galda piederumus, pērc tādus, kas dabai draudzīgi – labāk koka dakšiņu un nazi, papīra, bambusa vai cita ekoloģiska materiāla šķīvi un krūzi. Savukārt, kad nākamajā vasarā rīkosi ballīti dārzā, izvēlies tomēr traukus, kurus var lietot atkārtoti.

• Tas, ka dodoties uz veikalu, līdzi jāpaņem savs maisiņš, kur salikt iepirkumus, nu jau daudziem ir pašsaprotams ieradums. Laiks spert nākamo soli: paņem līdzi arī mazus caurspīdīgus vai tīklveida maisiņus, kur salikt augļus un dārzeņus, jo arī mazais, caurspīdīgais plastmasas maisiņš nav tik nevainīgs – tas ir lieks apgrūtinājums dabai.

• Šķidrās ziepes no trauciņa ar pumpīti ir ērti lietojamas un arī no higiēnas viedokļa labs risinājums sabiedriskās vietās. Taču visbiežāk tās iefasētas plastmasas traukā (par laimi, šī plastmasa ir pārstrādājama). Mājās labāk izmantosim ziepju gabaliņus, kas tiek tirgoti kartona iepakojumā.

• Daudz darba, tāpēc netiec pusdienās? Ja vien iespējams to paredzēt jau iepriekš, labāk ēdamo paņem līdzi no mājām, nevis lūdz kolēģim piegādāt pusdienas no kafejnīcas, jo tur ēdienu, visticamāk, ieliks vienreizlietojamos putuplasta termotraukos, kas uzreiz pēc tavas maltītes nonāks atkritumos.

• Diemžēl piena produkti – jogurts, krējums, kefīrs un citi – lielākoties ir iepakoti plastmasā. Caurspīdīgās piena pudeles vismaz var nodot pārstrādei, taču krējuma un jogurta trauciņi netiek pārstrādāti un veido milzu atkritumu kalnus. Neatbalsti ražotājus, kas savus produktus iepako plastmasā! Pilsētā ir vairāki mazi veikaliņi, piemēram, Saules ielā, Lielajā prospektā, Rindas ielā, arī veikalos top!, kur iespējams nopirkt gan izlejamo saldo, gan skābo krējumu, gan pienu. Bet tirgū var dabūt arī izlejamo jogurtu. Ja ir sarežģīti, ejot uz darbu, nēsāt līdzi stikla burciņas, dari to vismaz brīvdienā. Un paņem līdzi arī trauku biezpienam – arī to labāk iesvērt līdzi paņemtajā traukā, nevis plastmasas maisiņā.

• Atbalstāmi, ja esi taupīgs un neizmet atkritumos vārītus kartupeļus, makaronus un citus produktus, kas palikuši pāri pēc maltītes, bet uzcep tos nākamās dienas pusdienās vai vakariņās. Vai šos produktus ledusskapī uzglabā plastmasas trauciņā? Lai tā būtu. Bet, ja nepieciešams jauns trauciņš, labāk nopērc stikla.

• Pērkot apģērbu, visbiežāk tas tiek ielikts maisiņā. Nereti tas ir maisiņš, kas izgatavots no papīra, taču ne vienmēr. Nebūtu slikti, ja arī, dodoties uz apģērba veikalu, tu paķertu līdzi savu maisu vai iepirkumu somu. Katrā ziņā, ja vienā reizē iepērcies vairākos veikalos, būtu grēks katru krekliņu vai citu apģērba gabalu likt savā maisā.

Noteikti ir vēl daudz citu ideju, kā ikviens, nedaudz pamainot savus ikdienas paradumus, var samazināt plastmasas patēriņu. Vienmēr, domājot par saviem pirkumiem, pirmkārt, der sev uzdot jautājumu, vai man tas tiešām ir nepieciešams, otrkārt, kritiski izvērtēt, kā produkts ir iepakots un vai to ir iespējams nopirkt, atsakoties no plastmasas. Un, ja tā darīsim daudzi, varbūt arī ražotājs sāks piedāvāt citu, dabai draudzīgāku iepakojumu. Kas zina, varbūt pēc gadiem atgriezīsimies pie kārtības, kad pienu var nopirkt stikla pudelēs, kuras var nodot un uzpildīt atkārtoti. Varbūt tiks izdomāti arī jauni, dabai draudzīgāki iepakojuma veidi.

Foto: Iepērkoties tirgū, ir iespēja produktus lūgt iesaiņot līdzi paņemtajā traukā. Tirgū ir pieejams izlejamais piens, jogurts, saldais un skābais krējums, ievārījums un pat mocarella siera bumbas.

Materiāls sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Kriska 25.10.2019, 10:48:51

    Labāk būtu ja Brīzgas kungs domātu , kā plastmasu lētāk pārstrādāt otrreizējai lietošanai.

  • -1
    Nif nifs 25.10.2019, 11:20:32

    Sasmaidījos par ieteikumiem.

  • 0
    Nah Nahs VII 25.10.2019, 13:33:07

    Kurš no ieteikumiem tad likās tik smieklīgs?
    Visi sakarīgi un bez liekām pūlēm izpildāmi.
    Tad jau dzīvot ekoloģiskā mītnē-salmu būdā-arī smieklīgi?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: