Latvijas Pasākumu forumā tika parakstīts saprašanās memorands, kas aicina ikvienu pasākumu rīkotāju atteikties no hēlija balonu un citu nekontrolējami lidojošu priekšmetu laišanas gaisā.

Par atteikšanos no hēlija baloniem pasākumos un šīs iniciatīvas popularizēšanu parakstījās lielākie pasākumu rīkotāji Latvijā. Idejas iniciatore, vides eksperte Elīna Kolāte skaidro: «Būtībā balonu palaišana gaisā ir tas pats, kas apzināta atkritumu nomešana zemē. Tāpēc ir nepieciešams, ka pasākumu nozare kopīgi vienojas par to, ka meklēs citus – videi draudzīgākus – veidus, kā svinēt svētkus.»

Palaistie baloni var aizlidot ļoti tālu. Tomēr, mainoties gaisa spiedienam un temperatūrai, tie saplīst un krīt zemē, kur kļūst par nesavāktiem atkritumiem. Turklāt šie atkritumi ir iemesls dzīvnieku mirstībai. Krāsainie balonu atlikumi piesaista dzīvnieku uzmanību, un pētnieki tos arvien biežāk atrod mirušu dzīvnieku iekšējos orgānos.

Latvijas Pasākumu producentu asociācija, Latvijas Pasākumu forums un Elīna Kolāte piedāvā izmantot videi draudzīgākas svinīgo rituālu metodes, kas aizstāj tradicionālo balonu laišanu gaisā: koka vai augu stādīšana, gaismas un strūklaku šovs, sadziedāšanās, sadejošanās vai cits priekšnesums, cilvēku veidota figūra un gaisa foto, burbuļu pūšana, kontrolēta pūķa laišana gaisā, karoga pacelšana vai citas dabai draudzīgākas metodes.

Hēlija balonu gaisā laišanas tradīcija radās 20. gadsimta vidū, simbolizējot atbrīvošanu, brīvību, cerību un prieku. «To popularitāte auga – hēlija baloni kļuva par dažādu svētku, demonstrāciju un prezentāciju teju centrālo rituāla objektu, nedomājot par gaisā palaistā izstrādājuma ietekmi uz vidi un bīstamu videi un pat cilvēka dzīvībai,» skaidro Korāte.

Latvijas Pasākumu foruma direktors Mārcis Gulbis uzsver, ka šī iniciatīva ir tikai pirmais nozares solis ilgtspējīgāku pasākumu virzienā un jau nākamajā Pasākumu forumā nozare vienosies par tālāk veicamo darbu.

Arī vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv ir paziņojusi, ka turpmāk savos pasākumos neizmantos balonus. «Atteikšanās no baloniem pasākumu nekādā veidā nepadara garlaicīgāku, toties netiek piesārņota daba,» uzskata organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Arī Eiropas Savienības mērogā uzsākta cīņa ar balonu nokļūšanu vidē. Pēc diviem gadiem tos vairs nedrīkstēs likt uz plastmasas kociņiem, bet nākamo piecu gadu laikā arī ražotājiem būs jāuzņemas lielāka atbildība, maksājot par šo atkritumu savākšanu.

Projekts: DZĪVES VIDES NOSPIEDUMI VAKAR, ŠODIEN, RĪT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: