Valsts SIA ”Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” (LVĢMC) publicējis pārskatu par gaisa kvalitāti Latvijā 2018. gadā, atbilstoši gaisa kvalitātes normatīviem, kurus nosaka 2009. gada 3. novembra MK noteikumi Nr. 1290 “Noteikumi par gaisa kvalitāti”.

Pārskatā tika vērtēta atbilstība augšējam un apakšējam gaisa piesārņojuma novērtēšanas slieksnim, lai noteiktu piesārņojošo vielu koncentrāciju izmaiņu tendences. LVĢMC analizējis gaisa monitoringa staciju, kuras izvietotas Ventspilī, Rīgā, Liepājā, Rēzeknē, datus, kā arī informāciju no fona stacijām Rucavā un Zosēnos. Pārskats liecina, ka Ventspilī neviena gaisu piesārņojošo vielu ( sēra dioksīda, slāpekļa dioksīda, benzola, putekļu daļiņu, ozona) vidējā koncentrācija 2018. gadā nav pārsniegusi normatīvajos aktos noteiktos robežlielumus cilvēka veselības aizsardzībai. Noteiktas arī benz(a)pirēna koncentrācijas, bet daļiņu PM10 sastāvā mērītas arī tādas vielas kā svins, kadmijs, niķelis un arsēns.

Ventspilniekus nereti uztrauc putekļu piesārņojums, tāpēc tiek mērītas arī putekļu daļiņas PM10 (mazākas par 10 mikroniem) un PM2,5 (mazākas par 2,5 mikroniem). Tās ir smalkās putekļu daļiņas, kas var ietekmēt cilvēka veselību. Šo daļiņu gada vidējās vērtības nav pārsniegušas Ministru kabineta noteiktos robežlielumus cilvēka veselības aizsardzībai, tomēr tās ir augstākas nekā iepriekšējos trīs gados un attiecībā uz daļiņu PM2,5 koncentrācijām pārsniegts diennakts apakšējais piesārņojuma novērtēšanas slieksnis (apakšējais piesārņojuma novērtēšanas slieksnis ir 50% no normatīva) 75 dienās jeb 21,7% no visiem mērījumu datiem. Augstākas daļiņu PM10 koncentrācijas salīdzinājumā ar 2017. gada mērījumiem novērotas visās Latvijā izvietotajās stacijās.

LVĢMC kā vienu no iemesliem min sauso laiku – 2018. gads Latvijā bijis sausākais novērojumu vēsturē, kā arī kopā ar 2000. un 2008. gadu kļuvis par trešo siltāko. Pērn bija tikai divi mēneši, kad nokrišņu daudzums pārsniedza normu, bet kopējais gada nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bijis par 32% mazāks par gada normu. Tas ir mazākais gada nokrišņu daudzums Latvijā novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), pārspējot iepriekšējo rekordu 1964. gadā.

Pārskatā LVĢMC salīdzinājusi gaisa piesārņojošo vielu koncentrāciju mērījumus arī ar Pasaules Veselības Organizācijas rekomendētajiem piesārņojuma rādītājiem, kas visām vielām ir zemāki (stingrāki) nekā ES un Latvijas normatīvajos aktos noteiktie

Gaisa kvalitāte Ventspilī bažas nerada un kopumā 2018. gadā Ventspilī bijusi labāka nekā tādās lielās pilsētās kā Liepāja un Rēzekne. Nesalīdzināmi sliktāka situācija ir Rīgā, tāpēc tai gaisa piesārņojuma dēļ draud Eiropas Komisijas sankcijas.

Ventspilī nepārtrauktā režīmā darbojas divas gaisa monitoringa stacijas – Ventas labajā krastā un kreisajā. Staciju mērījumi nonāk LVĢMC, kas apkopo informāciju un gatavo ikgadējos pārskatus par gaisa kvalitāti Latvijā.

Sīkāka informācija atrodama LVGMC mājas lapā www.meteo.lv.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Pilsēta 19.07.2019, 12:29:46

    Paldies par labām ziņām, ka pagājušo gad vis bija kārtībā.
    Par kuru kandidātu jābalso?

  • 0
    Kārlis_ 19.07.2019, 14:02:32

    Mani priecē, ka ar gaisu viss "kārtībā" Ventspilī :)

  • 0
    Mimmīte 19.07.2019, 15:08:03

    Uz papīra viss ok!Dabā nu neteiktu, kā jau ventiņos,smaržoja un smaržos!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: