Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Sporta komisijas sēdē tika izskatīti sagatavotie priekšlikumi par prioritārajiem sporta virzieniem un prioritārajiem sporta veidiem, kā arī iespējamo valsts pasūtījumu.

LOK Sporta komisijas sēdē piedalījās vairāk kā 30 Olimpisko sporta veidu federāciju un vairāku neolimpisko, tehnisko sporta veidu federāciju pārstāvji, Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš un IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

LOK Sporta komisija vienojās apstiprināt un izskatīšanai Izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas vadītajai darba grupai nosūtīt priekšlikumus perspektīvā, atbilstoši Eiropas Savienības pamatnostādnēm, noteikt divus prioritāros sporta politikas virzienus, līdzšinējo četru vietā – “Grassroots sport” (tautas sports, sports visiem un jaunatnes sports)” un “Augstu sasniegumu sports”.

“Grassroots sport” virziens ietver organizētas vai neorganizētas brīvprātīgas fiziskas aktivitātes kā brīvā laika pavadīšanas veids, kas neprofesionālā līmenī regulāri tiek praktizētas veselības, izglītošanas vai sociāliem mērķiem visu vecuma un sociālo grupu pārstāvjiem, sākot no pirmsskolas un līdz pensijas vecumam, kā arī pielāgoto sportu.

“Augstu sasniegumu sporta” virziens paredz atbalstu treniņu darbam, tehnisko, finansiālo, medicīnisko nodrošinājumu valsts izlašu sportistiem un sporta spēļu komandām kvalifikācijas turnīros, Eiropas, pasaules čempionātos, Olimpiskajās un Paralimpiskajās spēlēs.

Savukārt prioritāro sporta veidu noteikšana Olimpiskajām sporta veidu federācijām paredzētu ziemas un vasaras sadalījumu grupās, ņemot vērā sasniegumus iepriekšējo divu Olimpisko ciklu laikā, izveidojot “A+/A” un “B+/B“ sadalījumu.

“A grupā” iekļautos sporta veidi ar izcīnītām Olimpiskām godalgām un sportistu iepriekšēju līdzdalību Olimpiskajās spēlēs, kā arī sporta spēļu komandas, savukārt “B grupā” iekļautos sporta veidi, kuri ir iekļauti Olimpisko spēļu programmā, taču līdz šim pārstāvētā sporta veida sportisti nav piedalījušies Olimpiskajās spēlēs vai arī nav bijusi iespēja piedalīties Olimpiskajās spēlēs.

Vienlaikus LOK Sporta komisija atbalstīja priekšlikumu, IZM un LOK noteikt valsts pasūtījumu sporta veidu federāciju sagatavotajām sporta veidu programmām no četru līdz astoņu gadu periodam, atkarībā no sporta veidu specifikas.

“A grupas” federācijām, saskaņā ar federāciju iesniegto programmu, var tikt noteikts atbalsts ar mērķi cīnīties par Olimpiskām godalgām, uzrādīt augstvērtīgu rezultātu Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos, bet sporta spēļu komandām kvalificēties dalībai Olimpiskajās spēlēs, pasaules un Eiropas čempionātos.

Savukārt “B grupas” sporta veidu federācijām kā prioritāte tiktu noteikta sportistu un komandu sporta spēļu sagatavošana sekmīgai kvalifikāciju sacensību pārvarēšanai, kā arī dalībai Eiropas, pasaules čempionātu finālturnīros un Olimpiskajās spēlēs.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    karlito 15.07.2019, 18:31:06

    Kur Šuplinska,tur nekā laba nebūs...Ne tikai tāpēc,ka viņai Ventspils vārds ir kā kauls rīklē,bet vienkārši tāpēc,ka viņa no sporta nekā nejēdz..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: