Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ārpus Rīgas, Veselības ministrija (VM) plāno paplašināt mediķu loku, kas var saņemt finansiālu atbalstu, izvēloties strādāt reģionos, liecina valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi.

Kā skaidroja VM, izvēloties pārcelties strādāt ārpus Rīgas, ārstniecības personas var saņemt finansiālu atbalstu, tostarp vienreizēju pārcelšanās kompensāciju un finansējumu pirmo divu gadu garumā dzīvošanas izdevumu segšanai. Piemēram, ārsts, kuram ir laulātais un divi bērni, kompensācijā par darbu ārpus Rīgas saņemtu 12 200 eiro. Eiropas Sociālā fonda atbalstu var saņemt ārstniecības persona, kura piekrīt strādāt ārpus galvaspilsētas vismaz piecus gadus, sniedzot valsts apmaksātus pakalpojumus.

VM informēja, ka līdz šim ārstniecības personu interese bijusi liela, taču, lai ārpus Rīgas dzīvojošajiem iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi būtu vēl pieejamāki, iecerēts paplašināt ārstniecības personu loku, kas var pieteikties atbalstam.

Patlaban atbalstu var saņemt ārstniecības personas par darbu ārpus Rīgas slimnīcā, ģimenes ārsta praksē, psihiatrijas praksē, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Plānots, ka kompensācijas par darbu reģionā varēs saņemt arī Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā un Valsts asinsdonoru centrā strādājoši mediķi, zobārsti, kas vēlas sniegt valsts zobārstniecības pakalpojumus reģionos, kā arī visās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas strādājošie ārsti, ārstu palīgi, fizioterapeiti, ergoterapeiti māsas un māsu palīgi.

Attiecībā uz zobārstniecību VM cer, ka šādā veidā izdotos vismaz uz pieciem gadiem piesaistīt zobārstus valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanai ārpus Rīgas, palīdzot risināt bērnu zobārstniecības pieejamības jautājumus reģionos.

VM informēja - kopš 2018. gada 25. jūlija, kad tika noslēgta pirmā vienošanās, kopumā parakstīti 320 kompensācijas līgumi. Kopš pagājušā gada jūlija uz reģioniem strādāt devušās 320 ārstniecības personas, tostarp 49 ārsti, 45 māsas, 157 māsas palīgi un 60 ārsta palīgi.

Vienlaikus, pēc VM paustā, mediķu interese nav zudusi, un ministrija arvien saņem jaunus pieteikumus. Līdz šim kompensācijās izmaksāti aptuveni 2,43 miljoni eiro, un visvairāk jauno speciālistu piesaistīts Vidzemē un Latgalē.

Šāda veida atbalsts ārstniecības personām, kuras ir gatavas doties strādāt ārpus Rīgas, būs pieejams līdz pat 2023. gada beigām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: