Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā pārvalde nonākusi pie sensacionāla atklājuma: izrādās, iemesli smakām, par kurām ventspilnieki pagājušajā gadā sūdzējās 478 reizes, ir nevis ostu termināļi, kas pārkrauj naftas produktus, bet... paši iedzīvotāji un tāda dabas parādība kā lietus.

Slēdziens ir pretrunā ar likumu un smaku monitoringa rezultātiem, kas saņemti no 9 elektroniskajiem deguniem.

Valsts vides dienesta mājaslapā publicēts Ventspils reģionālās pārvaldes ziņojums, kurā diezgan dīvaini interpretēti pieļaujamās smaku koncentrācijas (5 smaku vienības uz kubikmetru) pārsnieguma gadījumi publiskajās teritorijās. Uzreiz ir jāatzīmē, ka Reģionālā vides pārvalde nez kāpēc analizējusi datus, kas saņemti tikai no trīs monitoringa stacijām, kas uzstādītas sabiedriskās vietās.

Kā jau informējām, no 2018. gada 1. jūnija regulārs smaku monitorings no termināļu darbības, kas pārkrauj naftas produktus, notiek ar 9 staciju palīdzību jeb izmantojot tā saucamos elektroniskos degunus (e-deguni), ko uzstādījuši paši operatori: pa diviem e-deguniem uz katras no trīs termināļu robežām («Ventspils nafta» termināls, Ventall Termināls un Ventbunkers) un vēl pa vienam – trīs sabiedriskās vietās (pie Govs Ceļotājas skulptūras pilsētas krastmalā, kā arī Talsu un Stradiņa ielā Pārventā). 2018.gadā trīs stacijas sabiedriskajās vietās fiksējušas 98 pieļaujamās smaku koncentrācijas pārsniegšanas gadījumus, bet sešas stacijas, kas uzstādītas uz termināļu robežas, – 473 gadījumus!

Izanalizējot 98 smaku pieļaujamās koncentrācijas pārsnieguma gadījumus, ko konstatējuši e-deguni sabiedriskās vietās 2018. gada otrajā pusgadā, Vides pārvalde nonāk pie secinājuma, ka tikai divos gadījumos (!) smaku koncentrācijas pārsniegums bija saistīts ar AS Ventbunkers darbību. Pārējos gadījumos, kā apgalvo Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde, e-deguni, kā arī paši pārvaldes darbinieki konstatējuši smakas, kas saistītas ar gaļas cepšanu uz grila, koku aromātu pēc lietus, dūmu smaku no privātmāju skursteņiem, svētku uguņošanas dūmiem, vārdu sakot – visu ko vien sirds vēlas, tikai ne naftas produktus!

Ventspils reģionālās vides pārvaldes ziņojums raisījis neizpratni pilsētas domē. Pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš atgādināja, ka pagājušā gada pavasarī pieņemtie grozījumi likumā Par piesārņojumu paredz, ka operatoram, kas pārkrauj naftas produktus, ir jāuzstāda tvaika savākšanas iekārtas (TSI) un jāveic regulāri smaku mērījumi uz savu teritoriju robežas, bet Valsts vides dienestam sadarbībā ar ostas pārvaldi – jākontrolē šo prasību izpilde.

Tieši tādēļ pilsētas dome uzstājīgi aicināja Valsts vides dienestu un tās reģionālo pārvaldi analizēt monitoringa rādītājus un veikt attiecīgās darbības, skaidro Vītoliņš. Valsts vides dienesta mājaslapā publicētais ziņojums – ir pirmā tāda veida analīze. Pēc Vītoliņa domām, ziņojumu, kuru Vides pārvalde pārsūtījusi arī pilsētas domei, grūti uztvert kā nopietnu dokumentu. «Valsts vides dienesta pārvalde neanalizē monitoringa rādījumus uz termināļu robežām un pēc būtības nepilda likumu,» secināja Vītoliņš.

Var apgalvot, ka reģionālā vides pārvalde ignorē ne tikai likumu, bet arī iedzīvotāju intereses. Pēc pašas Ventspils vides pārvaldes informācijas, 2018. gadā ventspilnieki 478 reizes sūdzējās par naftas produktu smakām.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis atgādina, ka lielākoties smaku problēma pilsētā ir atrisināta, taču ne līdz galam. «Kravu apstrādes laikā ir divas situācijas, kad smakas izplatās gaisā – uzpildot kuģus un nolejot dzelzceļa cisternas. Lielākā problēma – smaku rašanās no naftas produktu pildīšanas kuģos – ir novērsta, uzstādot tvaiku savākšanas iekārtas. Atlicis atrisināt vagonu problēmu. Visvairāk smaku pārsniegumu konstatēts pie AS Ventbunkers robežas. Tam pamatā divi iemesli: atšķirīga kravu struktūra (mazuts), kā arī atrašanās tuvāk vecpilsētai. Šobrīd AS Ventbunkers ir izsniegta jauna atļauja piesārņojošās darbības veikšanai, kurā paredzēts pusotra gada laikā ieviest labākos tehniskos risinājumus smaku utilizācijai, kas rodas, kad tiek nolietas un uzpildītas cisternas. Kad tas notiks, naftas produktu smaku problēmai pilsētā vajadzētu būt atrisinātai pilnībā. Vienlaikus Ventspils brīvostas pārvalde pilnveidos smaku monitoringa sistēmu, lai maksimāli izslēgtu cilvēcisko faktoru, kas var būt ļoti subjektīvs, smaku pārsnieguma konstatēšanā,» savā komentārā norādīja Sarmulis.

Lasi vēl

Komentāri (27)

  • -3
    Pipars 01.02.2019, 16:45:39

    VVD aizmirsa piebilst ka dokeri pusdienās bija ēduši zirņu biezputru ar štovetiem kāpostiem.
    Un pec tam ar lāpstām šķipelejot ogles laida gaisā stipri smirdīgus bezdienus!
    Tā viš bi!

  • -4
    Pipars 01.02.2019, 16:48:01

    Pat gudrais Zālamans ir teicis
    Ka skaļam pirdienam nav smakas
    Bet tam kas klusu arā zogas
    No tā tā lielā smaka rodās!
    :)))

  • -2
    Pilsēta 01.02.2019, 17:06:19

    Lūk skaists pierādījums terminam clickbait.
    Tikai īsti nevar saprast vai VB zurnālisti aug vai arī degradē.

  • -1
    LV 01.02.2019, 17:14:57

    Viņai jāiet projām no šī darbaspēka vietas!

  • -2
    Nah-nahs (ceturtais sivēns) 01.02.2019, 17:30:22

    Vītoliņa domas un secinājumi,iespējams,varētu būt kļūdainas.
    Infrastruktūras neveiksmju skaits varētu palielināties.

  • -5
    Latvija pāri visām! 01.02.2019, 17:31:08

    Oligarhs Meroni būs Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā pārvaldi nopircis.

  • 0
    ERROR 01.02.2019, 17:38:32

    ta nu nah....

  • 0
    LV 01.02.2019, 17:57:36

    MAZUTS AR PAAUGSTINĀTU SĒRU !
    Šis produkts parkraujas VENTBUNKERA.

  • 0
    Sandra Harmonija 02.02.2019, 00:27:36

    Tālāk prom no pilsētas var parkraut ,tā lai cilvēkiem nebojātu veselību- jo mitrais gaiss ar ķīmiju tomēr caur ādu un elpošanas centriem ātri iesūcas.
    Varētu uztaisīt statistiku: ventspilī , cik cilvēki saslimuši ar astmām, alerģijām, bronhītiem un cik bērni piedzimuši kā dauņi.

  • -1
    Inese Bindre 02.02.2019, 00:40:16

    Sandra Harmonija.... un cik bērniņi nomiruši vēl nepiedzimuši.... Statistika rāda, ka 2018.gadā Ventspilī septiņi tādi gadījumi bijuši. Ļoti augsts rādījums! Dievs vien zin, kas par iemeslu tam.:)

  • -2
    ^^—^^ 04.02.2019, 14:53:07

    Jēzus Marija, Inese - vai tiešām šī ir īstā vieta, kur mētāties ar šādiem pieņēmumiem. Esat tak prātīga.

  • -3
    Dainars Plūme 02.02.2019, 08:40:40

    Nākamā kandidāte pēc Koļegovas!!!

  • -6
    Peļu junkuriene 02.02.2019, 11:33:49

    Tai kundzītei jāmācās atšķirt smakas/smaržas/.Ir Chanel-5 un ir vienkārši kaķu čuras!!!

  • -3
    Erna 02.02.2019, 12:46:40

    Logu vasarā nevar turēt vaļā,jo no āra nāk smirdoņa! Izrādās tauta cep gaļu..

  • 0
    Larijs Kukarans 02.02.2019, 13:37:10

    Nezinu,te smieties,vai raudāt?Krievu laikus sit uz pusēm,ka nemetas:)Nu ko,jāaizliedz cept gaļu,un viss būss kulē:)Vēlāk,kad sūdzības turpināsies,secinājums būs tāds,ka kāds maitas gabals paslepus tomēr cep to gaļu:) Paši operatori uzstādījuši degunus:) Katra kavēšanās tā ir nauda,tātad viņi paši sev ņems nost naudu,ja smaķelis būs ?:)Nekļūstiet smieklīgi:)

  • -1
    Krišs Daugulis 02.02.2019, 14:36:55

    Tad to Ingūnu aizrotēja vai tikai tukši izbļaustījās?

  • -3
    Dzērvene 02.02.2019, 16:28:40

    Lai arī viss sis izklausās komiski,smiekli nenāk it nemaz,raudāt gribas.
    Par visu šo stulbumu,nu kāda grilleta gaļa?Vasarā logu turēt vaļā nevar kad viņi tur sāk sūkt,maitas vairs nekas.
    Kaut viņiem ta grilleta gaļa iesprust kaut kur.
    Izskatās ka kāds kādam kaut kur ir labi samaksājis,lai rezultāti būtu tādi kādi tie ir .
    Kur Jansons pazudis?

  • -1
    nomaļnieks 02.02.2019, 20:45:14

    Tie ir salti meli, tā ceptās gaļas smaka rodas nevis no gaļas cepšanas, bet gan no tā,ka kāds kādu drāž(varbūt dokeri par lēnu nolej to mazutu, bet
    varbūt par ātru).

  • -1
    Egils Liepins 03.02.2019, 00:06:54

    «Valsts vides dienesta pārvalde neanalizē monitoringa rādījumus uz termināļu robežām un pēc būtības nepilda likumu,» secināja Vītoliņš, iekāpa par valsts naudu pirktā limuzīnā un aizbrauca privātās darīšanās.

    Kas tās par mistiskām degvielas normām limuzīniem, Vītoliņ?

  • -3
    gg65 03.02.2019, 00:57:06

    Manuprāt nepelnīti netiek pieminēts tas, ka smaku deguni nepārbauda tikai naftas produktu smakas. Tie reaģē uz visa veida smakām. Tāpat jāsaprot, ka lielākā daļa iedzīvotāju domā, ka, ja šobrīd var just naftas produktu smaku, tad ir pārkāpti noteikumi. Nē, tā nav. Ja Jūs vērtētu smaku skalā no 0 -10, kur 1 būtu = es jūtu vieglu mazuta smaku, bet 10 = ģībstu un vemju, tad jāsaprot, ka pēc likuma smakas pārkāpumi ir pie atzīmes 6 vai 7.
    Un tāpēc arī rodas tā situācija, ka smird regulāri, bet pēc likuma pārkāpts ir tikai dažas reizes. Un, ja blakus publiskajās vietās tiem deguniem kāds pakurina savu dīzeli, tad arī var būt smaku pārsniegums. Kurš atļāva tik augstas pieļaujamās smaku normas? Paprasiet ZZS, Vējonim un sadarbības partijai, kuras daudzus pēdējos gadus vadīja VIDES ministriju un varēja šos noteikumus mainīt.
    Kāpēc izdod pašvaldības saistošos noteikumus par naftas produktu tvaiku savākšanas iekārtu uzstādīšanu tikai pie iekraušanas kuģos, bet ne pie mazuta pārliešanas?

  • -1
    default 03.02.2019, 11:27:56

    Keda atkal šmorē savus Roltonus uz balkona -_-

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: